Pokrajinski ombudsman povodom Svetskog dana starijih: Starost nikoga ne osuđuje na gubitak prava

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od 2000. do 2050. godine broj starijih osoba će se povećati sa 605 miliona na dve milijarde.
Pokrajinski ombudsman povodom Svetskog dana starijih: Starost nikoga ne osuđuje na gubitak prava
Foto: Pixabay
Sa produženjem životnog veka povećava se i broj starih, hronično obolelih i funkcionalno zavisnih osoba, čije zbrinjavanje zahteva ogromna materijalna izdvajanja i to je činjenica o kojoj se u Srbiji mora voditi računa, podseća Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman povodom 1. oktobra, Svetskog dana starijih osoba. 
 
Pokrajinski ombudsman podseća da je stanovništvo Srbije jedno od najstarijih na svetu, sa učešćem starijih od 65 godina od 17,4 odsto u strukturi stanovništva. Taj procenat samo će biti veći.
 
Međutim, podseća ovaj organ, ono što ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana starih razlikuje u odnosu na sva prethodna je pandemija izazvana virusom korona. 
 
"Zbog pandemije, osobe starije od 65 godina života bile su suočene sa zabranom kretanja i morale su da menjaju svoj svakodnevni ritam, kako u kućnim, tako i u ustanovama socijalne zaštite. Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je svestan da je promena svakodnevnog životnog ritma za ovaj deo stanovništva bila izuzetno zahtevna i nimalo laka. Podatak da je u našoj zemlji broj obolelih od virusa korona u gerontološkim centrima i u domovima za stare manji nego u susednim državama, govori da se zaštiti života i zdravlja starijih sugrađana pristupalo na odgovoran način. Posebno treba istaći visok stepen solidarnosti i samoorganizacije sa kojim je društvo, tokom pandemije, reagovalo na probleme starijih osoba. Pokazalo se još jednom da je solidarnost izuzetno dragocen resurs na koji se kao pojedinci, ali i kao društvo, možemo osloniti u teškim i rizičnim situacijama", poručuje ombudsman APV.
 
Kako dodaje, u rešavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju stariji sugrađani – a tu su siromaštvo, nasilje, zanemarivanje, otežano ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica i mnogi drugi problemi, potrebno je da postoje pravičnost i efikasnost, između ostalog.
 
"Starost, po dubokom uverenju Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, nikoga ne osuđuje na gubitak ljudskih prava, niti ga čini manje vrednim. Pokrajinski ombudsman stoga i ove godine, kao što je to činio i ranijih godina, poziva nadležne institucije u pokrajini, brojna udruženja i pojedince da se prema starijim osobama odnose sa uvažavanjem, da u rešavanju njihovih problema budu efikasni i odgovorni i da ih, više nego do sada, uključuju u razna zbivanja u zajednici, na način koji čuva njihovo samopoštovanje i doprinosi njihovom pozitivnom samovrednovanju i kvalitetnijem životu", zaključuje Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman.
  • Kradkali

    30.09.2020 15:01
    A ćutao si, naprdni, kada su 65+ bili u kućnom pritvoru proletos, a?
  • Jasna

    30.09.2020 10:51
    "Starost, po dubokom uverenju Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, nikoga ne osuđuje na gubitak ljudskih prava, niti ga čini manje vrednim. U realnosti su kod nas svi stariji od 50 otpisani od svih. Niko ne zna kako je dok ne dodje u te godine, a one tako brzo stignu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.