Veliki školski čas u Kragujevcu prvi put bez publike

Veliki školski čas, posvećen civilnim žrtvama nacističkih okupatora, a koji će se održati u sredu, 21. oktobra, po prvi put, zbog pandemije virusa korona, biće bez publike, a otkazane su i gotovo sve planirane posete delegacija iz zemlje i inostranstva, rečeno je FoNetu u gradskoj upravi Kragujevca.
U Kragujevcu je i dalje na snazi vanredna situacija proglašena početkom jula.
 
Najavljeno je da će manifestaciji na platou ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" prisustvovati samo predstavnici grada Kragujevca, manji broj zvanica i 20 učenika Prve kragujevačke gimnazije.
 
Grad Kragujevac i Spomen park "Kragujevački oktobar" uputili su apel građanima da u vreme manifestacije ne dolaze u Spomen-park u Šumaricama već da ostanu kod kuće i prate direktan TV prenos manifestacije.
 
Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama makedonskog pisca Venka Andonovskog "Izrešetane duše" u režiji Jane Maričić.
 
Večeras će u Muzeju 21. oktobar biti održano tradicionalno "Bdenje" na kome će o knjizi  "Izrešetane duše" govoriti autor Venko Andonovski i recezent Mirko Demić.
 
Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije. 
  • Pebble

    20.10.2020 21:06
    Publika?
    Neverovatno je da neko napiše "Veliki školski čas prvi put bez publike". Kakva publika? Nije to zabava, ni rok koncert. Nepoštovanje!
  • Јое

    20.10.2020 10:15
    Бројеви
    У школи су нас учили да је у Другом светском рату у Крагујевцу стрељано 7000 људи. Толико је и стрељано и покопано на гробљу. Немци су стрељали 2796, а они су били јако прецизни када је у питању вођење података. Изгледа је преосталих 4204 стрељао неко други и то на крају рата.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.