Pet hiljada evra za prvo dete dobrodošla pomoć, dugoročna sigurnost ipak bitnija

Posle izjave Aleksandra Vučića da će predložiti da se za rođenje deteta roditeljima isplati 5.000 evra, stručnjaci kažu da je pomoć dobrodošla, ali da je za popravljnje demografije važnija sigurnost.
Pet hiljada evra za prvo dete dobrodošla pomoć, dugoročna sigurnost ipak bitnija
Foto: Pixabay
"Ići ćemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece - za prvo, drugo, treće i četvrto dete", kazao je Vučić i objasnio da su nove mere neophodne jer nam je "stopa nataliteta obrnuto proporcionalna rastu životnog standarda".
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih deset godina sve je manji broj rođenih, od 65.598 u 2011. pao je na 61.692 prošle godine, pa je negativan prirodni priraštaj, ne računajući migracije, na početku prošle decenije iznosio 37.337, a u 2020. godini 56.158 stanovnika manje svake godine, piše Danas.
 
Demograf Penev: Od para važnija pouzdana država
 
Umesto finansijske stimulacije za rađanje deteta mnogo je važnije graditi ambijent koji je podsticajan za rađanje, što su pokazala i iskustva drugih zemalja poput Švedske i Rusije, smatra demograf Goran Penev, član Odbora za proučavanje stanovništva pri SANU.
 
"Finansijska podrška može na nekoga da utiče da dobije prvo dete, ali ne i da dalje proširuje porodicu. Mnogo je važnije graditi ambijent koji je podsticajan za rađanje. To između ostalog znači da je potrebna pouzdanost i stabilnost, odnosno da se pravila i sistemi podrške ne menjaju svaki čas", smatra Panev.
 
Prema njegovim rečima, deca i porodica su visoko vrednovani među mladima. Oni žele pouzdane partnere za život, ali i pouzdanu državu u koju mogu da imaju poverenja. 
 
"Na kraju, šta takav podsticaj znači, čak i da se ostvari kratkotrajni efekat, ako će ta deca kroz deceniju ili dve masovno odlaziti iz zemlje", kaže Panev za list Danas.
 
"Za porodice koje čekaju treće, četvrto i naredno dete novac ne igra presudnu ulogu"
 
Docent na katedri za demografiju Fakulteta za geografiju Petar Vasić kaže za Danas da je u poslednjih desetak godina u Srbiji vidljivo došlo do odlaganja rađanja prvog deteta što na mnogo različitih načina utiče na fertilitet, odnosno prosečan broj dece koje rodi jedna žena. Objašnjava da čekajući povoljnije finansijske prilike, ženama ostaje manje vremena da rode svu željenu decu, a vrlo često se u međuvremenu pojave i zdravstvene prepreke za to.
 
"Željeni broj dece u Srbiji je iznad 2,5 što je veoma dobro i više je nego u Evropi, ali je problem što on ne uspeva da se ostvari. Odlaganjem rađanja približavamo se podacima iz razvijenijih zemalja, posebno u Južnoj Evropi, Španiji, Italiji, Grčkoj… One imaju najniže stope rađanja i najvišu prosečnu starost na rođenju prvog deteta", kaže Vasić.
 
Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura smatra da se ne može kritikovati ni jedna mera finansijske podrške, ali je potrebno dobro razumeti šta se obećava.
 
"Očigledno da za porodice koje čekaju treće, četvrto i naredno dete novac ne igra presudnu ulogu. Uz zakon kojim se obezbeđuje finansijska podrška i jednu od ključnih uloga u našem nestajanju igraju i migracije, pa bi podizanje životnog standarda, pravna i svaka druga sigurnost u državi ohrabrila ljude da ostanu ovde i šire svoje porodice", kaže Macura.
  • J

    29.07.2021 12:20
    J
    I pesto hiljada sa dozivotnom apanazom da AV kao da,nebi u ovoj smrdiji stvarao porodicu! Dali stvarno normalan veruje u ove price....? Ja sigurno ne! Omladino bezite odavde ako vec nemozete urediti drzavu dostojnu za zivot svakog coveka!
  • Malo istine

    28.07.2021 22:39
    Puca mi da ne kazem sta za njihove pare.
    Skraceno radno vreme, ukidanje smenskog rada, prduzeni godisnji, dostupne jaslice i obdanista, skidanje akciza na deciju opremu (bar na neke povlascene potrepstine i brendove), bilo sta od navedenog ohrabrilo bi nas koji smo dosli do jednog deteta i shvatili sta znaci imati dete u Srbiji i odustali od daljeg sirenja porodice.
    Kako su babe? Zabole me. Ja nisam baba. A i one nisu imale vise od dvoje, ni njihove mame nisu radjale sto nisu mogle da izdrzavaju.
  • Zar je moguce

    28.07.2021 22:14
    Stvarno je žalosno što žene i dalje mogu da dobiju otkaz u trudnoći, a ako kojim slučajem preteknu, po isteku porodiljskog ih svakako čeka rešenje.
    Ženama koje se usude da rode 3 ili 4 dece treba omogućiti maksimalnu podršku prilikom zapošljavanja, napredovanja i balansiranja između posla i obaveza oko odgajanja dece. Osigurano mesto u vrtićima da ne spominjem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.