EP usvojio rezoluciju: Napredovanje Srbije ka EU i pare iz fondova samo ako uvede sankcije Rusiji

Evropski parlament je većinom glasova usvojio Rezoluciju o proširenju kojom se od Srbije traži da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.
EP usvojio rezoluciju: Napredovanje Srbije ka EU i pare iz fondova samo ako uvede sankcije Rusiji
Foto: 021.rs
Rezolucija, čiji autor je hrvatski poslanik Tonino Picula, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 502 glasa "za", 75 poslanika je glasalo protiv, a 61 je bio uzdržan.
U delu Rezolucije o Srbiji traži se da se zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije.
Amandmanom koji je usvojen predviđeno je da se preispita finansijska pomoć Srbiji "kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima".
 
Amandmanom se predviđa da ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne bi trebalo da napreduje na evropskom putu.
 
U toku debate komesar za proširenje Oliver Varheji precizirao je da treba pozvati Srbiju da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije. On je dodao i da EU treba da "preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU".
 
Varheji je rekao i da je zajednička spoljna politika postala veoma važna u toku rata u Ukrajini, ali da brzina pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima pregovora za članstvo.
 
U tekstu Rezolucije se još preporučuje zemljama članicama da prekinu zastoj i umor od proširenja i da ožive proces.
 
Rezolucija predlaže Uniji da izradi novu strategiju proširenja, da definiše jasno svoje ciljeve u proširenju i da primeni institucionalne evropske reforme kao što je ukidanje jednoglasnosti pri prijemu novih zemalja članica.
 
Kako se kaže, posebno zato što je EU dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji i time otvorila proces proširenja ka Istočnom partnerstvu.
 
Vladavina prava treba da bude centar procesa, a svaka zemlja kandidat treba da bude ocenjena prema njenim ličnim zaslugama, piše o dokumentu.
 
Nova strategija treba da da "jasne rokove za završetak pregovora za članstvo na kraju ove decenije. Uvesti glasanje sa kvalifikovanom većinom za početak pregovora kao i za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Konačna odluka treba da bude doneta jednoglasno, ali ovakav način bi dao kredibilitet procesu i pokazao da neki problemi mogu biti rešeni preko pregovora za članstvo. Mi ne smemo da gubimo vreme", naglasio je Picula u obrazlažući tokom debate koja se održala sinoć na plenarnoj sesiji EP.
 
Rezolucija predlaže fazni prijem zemalja kandidata u evropske politike, inicijative i jedinstveno tržište, uključujući pristup do evropskih fondova, što bi dozvolilo građanima da osete koristi članstva u toku procesa pregovora.
 
Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.
  • Kljaić Vukan

    25.11.2022 10:32
    @SASA Pa naš narod ne želi u EU.

    Potpuno netačno. Predsednik Vučić je pre dva dana pozvao naše radnike da se vrate u Srbiji zato što se otvorila neka fabrika. Ako predsednik kaže da naši idu u EU, onda to znači da naš narod želi u EU jer su tamo bolje plate i veći standard. Isto tvrdi i Republički zavod za statistiku, što su prenele novine. Jedini koji ne žele u EU su oni koji će izgubiti politička postavljenja na grbači naroda.
  • Gajo

    24.11.2022 13:37
    @Srbin
    Muka ti je od obrazovanih, a hoćeš da se vrate prave vrednosti u školu!? E baš si pravi Srbin!
  • aleksandar the velik

    24.11.2022 12:01
    oduševljava
    me što hejter- zgubidani navijaju kao za nato ,eu , zapad jer kao biće bolje ,hehe! nikad vama lenštine zgubidanske , uvek ćete biti štetočine ko kod da bude vlast !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.