AŽC o femicidu u Pirotu: Sud i tužilaštvo omogućili ubistvo žene

Osnovni sud u Pirotu je izdao saopštenje u kome je naveo da se ubistvo Sanje M, koja je više puta prijavljivala da je bivši nasilni partner proganja, uprkos svim merama, nije moglo sprečiti.

"Ovakvo saopštenje Osnovnog suda u Pirotu šalje poražavajuću poruku svih ženama koje preživljavaju različite oblike porodičnog i partnerskog nasilja – da i pored prijave nasilja njihovi životi neće biti spašeni", ocenjuje Autonomni ženski centar (AŽC).

AŽC, prema do sada dostupnim informacijama koje su objavljivane u medijima, ne spori da su institucije u Pirotu preduzimale određene mere iz svoje nadležnosti, ali je jasno da su te mere bile "blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva u kome se nalazila Sanja M."

"Ono što iz saopštenja Osnovnog suda u Pirotu upada u oči jeste da je ubica Miroslav M. 2022. godine bio osuđen zbog toga što je proganjao Sanju M., i to na iznos od 100.000 dinara. Ova presuda je doneta na osnovu Sporazuma o priznanju krivice koji je Miroslav M. sklopio sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Pirotu dana 9.5.2022. godine, te koji je sud prihvatio dana 20.7.2022. godine", ističu.
 
AŽC pita kako je Osnovno javno tužilaštvo, ako su tačni navodi da je ubica imao kriminalnu prošlost, izvršilo procenu bezbednosti žrtve i da li je nju obavestilo o sklapanju ovog sporazuma. Takođe postavljaju pitanje zbog čega Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu nije u Sporazumu tražilo da se Miroslavu M. izrekne mera zabrane prilaska i kontaktiranja oštećene.
 
"Iako Zakonik o krivičnom postupku ne sadrži odredbu po kojoj se oštećeni obaveštavaju o tome da je sudu dostavljen Sporazum o priznanju krivice i pozivaju na ročište na kome sud odlučuje o tome da li će da prihvati sporazum ili ne, ostaje nepoznato da li je Grupa za koordinaciju i saradnju o nameri zaključenja sporazuma obavestila sada pokojnu Sanju M. i pitala je da li ona smatra da će na taj način biti zaštićena", naglašava AŽC.
 
Kako napominju u saopštenju, tužilaštvo je nakon nastavka proganjanja, predložilo pritvor, ali je sudija za prethodni postupak odbio ovaj predlog i izrekao meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom.
 
"Možemo se pitati da li je ovakva odluka sudije za prethodni postupak posledica loše napisanog zahteva tužilaštva za određivanje pritvora ili lično uverenje sudije da Miroslav M., kome je već ranije bila izricana ta mera i koji prema navodima medija ima kriminalnu prošlost, da će blaža mera ostvariti svrhu zaštite oštećene", navodi se u saopštenju.
 
To što tužilaštvo nije odustalo od ranije potpisanog sporazuma krivice, iako je nakon ponavljanja dela tražilo pritvor i to što sudija koji je odlučivao o prihvatanju sporazuma mesec dana kasnije nije doneo odluku da ga odbije s obzirom na to da je optuženi nastavio sa proganjanjem, smatraju poraznim. 
 
"Ubistvo Sanje M. je moglo biti sprečeno da su sud i tužilaštvo u Pirotu imali stvarnu želju da je zaštite, a ne da postupaju pro forme, i izdaju saopštenje u kome navode da su  preduzimali mere i radnje iz svoje nadležnosti, iako su mere koje su preduzimali privilegovale Miroslava M. i omogućile mu da na monstruozan način ubije Sanju M", ocenjuje AŽC.
Zbog toga AŽC očekuje da će Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenuti disciplinske postupke protiv sudija i javnih tužilaca u Pirotu koji su svojim pogrešnim postupanjem omogućili ovo ubistvo, te podseća da Narodna skupština nije prihvatila njihov predlog da se u Zakonu o sudijama i Zakonu o javnom tužilaštvu unese odredba po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.
 
Ponovo traže od Vlade da uspostavi Nacionalni mehanizam za praćenje i analizu slučajeva femicida, koji će činiti po jedan predstavnik/ca Narodne skupštine, nadležnih ministarstava, Zaštitnika građana i predstavnice ženskih organizacija koje prate slučajeve femicida, kao stalni članovi/ce, i rukovodioci/teljke državnih institucija i organa na čijoj teritoriji se dogodio femicid, kao ad hoc članovi/ce, kako bi se uočili propusti i doneli zaključci koji bi pomogli da se takvi propusti više ne ponove na teritoriji te lokalne samouprave.
 
U međuvremenu, zahtevaju od nadležnih ministarstava i Republičkog javnog tužilaštva da neodložno izvrše postupke interne kontrole i utvrde da li je bilo učinjenih propusta, informišu javnost o tome i sankcionišu odgovorne. 
  • Nemoguce

    07.03.2023 23:12
    Ma nije moguće nebi to oni uradili,oni su tu da spreče zrtvu da ima pravo na zivot.
  • Zalosno

    07.03.2023 21:20
    Nastavite tako zrtve koje ostanunu zive izbore se za zivot same, one su krive, za njih su spremni i Cekic i nakovanj.,one koje sa smrću zavrse tri dana se prica onda se desi opet i tako deca ostaju bez majka porodica bez cerki i i sestara.
  • Xyx

    07.03.2023 20:00
    Dobice nagradu za propust.Mnoge su prijavljivale ali nekom je tuzilastvo majka nekom maćeha tako i sud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.