Pomerili ste kazaljke? Evo šta bi se desilo da Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena

Populizator astronomije Branko Simonović objasnio da ako Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena, njeni stanovnici ne bi iskoristili veći deo obdanice.
Pomerili ste kazaljke? Evo šta bi se desilo da Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena
Foto: Pixabay
"Kada bismo ostali trajno na zimskom čitanju vremena, prespavali bismo tokom većeg dela dana ovaj prvi deo obdanice, ovaj svetli deo, a vrlo malo bi nam ostalo za potonje aktivnosti po svetlom delu dana", rekao je Simonović za Tanjug.
On je objasnio da Srbija trenutno menja časovnik po sezonskom vremenu i da se tim pomeranjem časovnika za jedan čas izmeštamo u istočno-evropsku vremensku zonu.
"Što se tiče stanja u kome mi sada živimo, to je takozvano sezonsko ukazno vreme, a ono podrazumeva da se jednom u toku godine, sezonski časovnik pomera u susednu, odnosnu da se vreme udesi u ovom slučaju pomeranjem časovnika za jedan čas tako da se privremeno izmeštamo u našem slučaju u istočnu vremensku zonu", naveo je Simonović.
 
Takođe objašnjava da ukoliko Srbija, koja trenutno pripada srednjeevropskoj časovnoj zoni, odluči da trajno pređe u istočnoevropsku časovnu zonu i prihvati trajno letnje čitanje vremena, njeni građani bi bolje iskoristili obdanicu, ali to bi nas izmestilo iz časovne zone kojoj pripadamo i delimo sa susednim zemljama i središnjom i zapadnom Evropom.
 
"Dakle Srbija bi u tom pogledu bila jedan izuzetak, na taj način bismo se odvojili i od Republike Srpske sa kojom imamo i političke i interesne veze. Dakle u svakom slučaju to bi bila posledica na trajnjem ostanku na letnjem čitanju vremena", zaključio je Simonović.
 
Kako pomeranje sata utiče na naše zdravlje
 
Za neke je ovo samo mala privremena smetnja, međutim, kod mnogih to ipak uzrokuje dodatne negativne posledice.
 
Neke su studije pokazale da se, nekoliko dana nakon promene sata, povećava rizik od srčanog udara, ali glavna i najšira posledica jeste umor koji utiče na mnoge aspekte našeg života. Među najčešćim nuspojavama pomeranja sata je nesanica koja, pokazala su istraživanja, najlakše pada "noćnim pticama". 
 
Osim toga, pomeranje sata može poremetiti hormonalnu sliku i uzrokovati niz tegoba poput glavobolje, nervoze i depresije, ali i uzrokovati hronični umor i osetljivost na promenu vremena.
Umor može smanjiti produktivnost i koncentraciju i uticati na opšte stanje organizma. 
 
Može dovesti i do depresije, a dokazan je i povećan broj saobraćajnih nezgoda nekoliko dana nakon promene sata, čemu su najverovatnije uzrok umorni i neispavani vozači.
 
Sve ove posledice kod većine ljudi prođu nakon nekoliko dana nakon pomeranja kazaljki.
  • Iguman

    24.10.2023 13:15
    @Vladan
    Ja ti od srca želim da ne ostaviš.
  • Novosađanin

    29.03.2023 08:29
    @JaPaJa

    Ako si ti toliko nenormalan ti idi lepo pa radi od 7 i ostvi nas ostale na miru.
  • JaPaJa

    27.03.2023 21:06
    Radno vreme
    A da vi nama lepo vratite normalno radno vreme od 07h do 15h i da institucije i banke rade od 08h do 14h / 20h pa bi blago nama bilo dovoljno vremena za sve. A roditelji bi više vremena mogli deci da posvete... Ovako kreirane generacije ispomeranih rade od 09do 17h i posle toga nema vremena više ni za šta bukvalno... Nije problem sat pre ili kasnije ustati ili leći. Vratite nam normalno radno vreme i normalne živote.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija