Branko Ružić zvanično više nije ministar prosvete: Skupština konstatovala njegovu ostavku

U skupštini Srbije konstatovana je ostavka ministra prosvete Branka Ružića i ona je tima postala zvanična.
Branko Ružić zvanično više nije ministar prosvete: Skupština konstatovala njegovu ostavku
Foto: FoNet

Ministar prosvete u vladi Srbije Branko Ružić podneo je ostavku 7. maja, nakon oružanog napada 13-godišnjeg učenika u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojem je ubijeno osmoro dece i čuvar, dok je još jedna devojčica od povreda preminula u bolnici.

U dopisu koji je poslao predsednici Vlade, Ružić je još jednom "u neizrecivom bolu izrazio najdublje saučešće najmilijima postradalih", i dodao "da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi".

"Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši", poručio je Ružić u pismu premijerki.
 
Nakon dešavanja u osnovnoj školi na Vračaru njegovu ostavku tražili su mnogi prosvetni sindikati, opozicija... Jedan od razloga je njegova izjava nakon masakra u školi na Vračaru u kojoj je krivicu svalio na "zapadne vrednosti", video igre i internet.
 
"Kao što znate, Srbija je takođe, nažalost, i deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogen, poguban uticaj interneta video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi, ne daj Bože, prerasla u društveno prihvatljiv način ponašanja kakav je nažalost slučaj u nekim zapadnim društvima", rekao je Ružić na konferenciji za novinare istog dana kada se dogodila masovna pucnjava u školi na Vračaru.
 
Ostavka Branka Ružića bio je jedan od zahteva protesta "Srbija protiv nasilja".
Branko Ružić bio je student prodekan na FPN, predsednik Mladih socijalista, portparol SPS, predsednik IO SPS, potpredsednik te stranke, a u više mandata poslanik i šef poslaničke grupe.
 
Rođen je 1975. godine u Zemunu. Detinjstvo je proveo u Australiji, jer mu je otac bio jugoslovenski diplomata. Diplomirao je na odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
 
Oženjen je Anom i ima sina Milutina i ćerku Elenu.
  • Sofija

    29.05.2023 19:02
    Ministarstva su forma budalastine.Nepotrebno.
  • ns

    29.05.2023 18:17
    Jedan manje, ajmo sledeci!
  • Boško

    29.05.2023 17:10
    nije nego
    Puko kao ministar a avanzovaće kao konzul u belom svetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.