VIDEO: Završen protest "Srbija protiv nasilja", građani formirali prsten oko predsedništva

Peti protest "Srbija protiv nasilja" završen je oko 21 čas, uz najavu novog za sledeću nedelju.
VIDEO: Završen protest "Srbija protiv nasilja", građani formirali prsten oko predsedništva
Foto: 021.rs
Učesnici su posle šetnje formirali takozvani "prsten" oko zgrade predsedništva, odnosno Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.
 
Peti protest "Srbija protiv nasilja" počeo je nešto posle 18 sati na platou ispred zgrade Skupštine Srbije odakle se deo učesnika u koloni uputio u šetnju beogradskim ulicama preko Trga Slavija.
 
 
Na skupu je zabeležen incident kada je muškarca koji govori na engleskom jeziku kaišem napala grupa desničara. Napadnut je, navodno, posle provokacije.
 
N1 prenosi da se radi se o gupi desničara iz "Narodnih patrola". Oni su u jednom momentu prišli i odgurnuli i reportera N1, a policija nije bila tu da reaguje. Napadnutog muškarca su navodno odveli redari.
 
Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović potrčao je da pomogne napadnutom muškarcu, pa je i on povređen nakon udarca u glavu.
 
 
Kolona učesnika, nakon šetnje Bulevarom kralja Aleksandra i Trga Slavija, spojila se sa delom građana koji su se prethodno okupili na platou ispred Doma Narodne skupštine.
 
Prolazeći Ulicom kralja Milana iz kolone su se često čuli zvižduci i skandiranje "Vučiću odlazi" i "Ostavka, ostavka". Skup su obezbeđivali brojni redari koji su bili vidno obeleženi natpisom "Srbija protiv nasilja".
 
 
Učesnici skupa su tokom šetnje duvali u pištaljke, a mnogi od njih su nosili transparente na kojima su ispisani zahtevi protesta.
 
Nešto pre 20 časova ispunjen je i park između zgrade predsedništva i Skupštine Beograda, a nekoliko velikih transparenata sa natpisom "Srbija protiv nasilja" ostavljeno je kod na Andrićevom vencu kod predsedništva.
 
 
Građanima se na početku skupa ispred Skupštine Srbije najpre obratila glumica Svetlana Bojković, potom sin Stanike Gligorijević, pretučeni rudar iz Žagubice Jovica Nikolić, ali i voditelji Ivan Ivanović i Zoran Kesić, a na kraju, pred šetnju glumac Dragan Bjelogrlić.
 
Posebnu pažnju privukao je govor Dragana Bjelogrlića, koji u celosti možete pročitati OVDE.
 
 
"18 udaraca za 18 života"
 
Glumac Hadži Nenad Maričić zamolio je okupljene pre govora da "čujemo osamnaest udaraca za svaki prekinut život" koji je izgubljen u tragedijama, nakon čega je usledila duga tišina.
 
"Nećemo da zaboravimo Momčila Vučkovića sa KiM koji je otišao na miting nade, taj autobus mu nije pružio nadu, već ga je odvezao u smrt. Na tom putu nije mu pružena adekvatna medicinska pomoć, iako je sanitetsko vozilo išlo sa autobusima - ostavljen je sam. Pa gde im se žurilo? Na miting? Zar je mitng važniji od ljudskog života? Nakon četiri dana u komi, Momčilo nas je napustio, bio je samo jedan od nas, domar koji je u školi radio samo 20.000 dinara i zaslužio je bolje", naveo je glumac koji je otvorio skup.
 
Večerašnji protest održao se tačno mesec dana od kada je trinaestogodišnji učenik ubio devet đaka i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
 
Učesnici skupa okupili su se ispred Doma Narodne skupštine, a planirano je da se od zgrade parlamenta pođe u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, preko Trga Slavija i Ulicom kralja Milana do Trga Nikole Pašića i Pionirskog parka, čime će biti napravljen "prsten" oko zgrade Predsedništva.
Okupljeni su ispunili obe trake ispred parlamenta, od raskrsnica Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, do spomenika Nikoli Pašiću. Građani i dalje pristižu na plato ispred zgrade republičkog parlamenta iz pravca Bulevara kralja Aleksandra i Terazija.
 
 
 
 Protest je trajao do 21 čas, kako je i bilo najavljeno, a novi je najavljen za sledeću nedelju.
 
 
Organizatori su prethodno pozvali građane da se okupe u 18 sati ispred Narodne skupštine, odakle će krenuti u mirnu šetnju do Predsedništva.
 
 
 
Organizatori su jasno poručili da će zaustaviti sve provokacije koje imaju za cilj proteste predstave kao nasilne.
 
 
Protesti "Srbija protiv nasilja" održvaju se od 8. maja, a povod za okupljanje građana bila su dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji – 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u noći 4. maja u Duboni i Malom Orašju.
 
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je ranije građane da na protest ponesu po cvet koji će ostaviti kod zgrade Predsedništva.
 
On je najavio da će sa velike bine koja će biti postavljena ispred parlamenta govoriti "žrtve režima" i javne ličnosti.
 
Zahtevi protesta su smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje pojedinih provladinih štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje. Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.
 
Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivale su opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, ali oni naglašavaju da protest nije politički.
 
Protest je prvobitno bio najavljen za petak, 2. jun, ali je pomeren za subotu, između ostalog jer su pojedine desno orijentisane organizacije u isto vreme najavljivale okupljanje u centru Beograda zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Te organizacije su, u međuvremenu, skup takođe pomerile za subotu.

Komentari 41

  • BOT

    06.06.2023 08:44
    A gde su + i - !?
    E moja zuta bando,pa bojite se razlike u pozitivnim i negativnim ocenama,dokle ste dosli,kada ste to iskljucili!!!
    Ajmo sada svi razlaz ,dzaba setate po ulici,vecina normalnih ljudi su protiv ZUTE DEMOKRATIJE!!!!!!!!
  • pape

    05.06.2023 07:40
    da daaaa
    Botovi i sns kmetovi, zajedno ste bežali!!!
  • free

    04.06.2023 10:30
    @Bot

    Bote,možda to tako tebi lično ne deluje kad pogledaš uplatu onih koji te plaćaju, ali globalno gledano, možeš pronaći brojne vesti o slabljenju dolara. O tome izveštavaju i svetski i regionalni mediji poslednjeg meseca.

    Svi znamo šta se događa kad dolar počne da slabi.

    Moj komentar je o tome da se ovaj region koji se nalazi na važnoj geostrateškoj poziciji,može spasiti sukoba, samo ako izbegne zauzimanje strane jer smo na raskrnici istoka i zapada. Nadam se da je tako.

    Podržavam narodno nezadovoljstvo ali ne podržavam ljude koji se drže jedne agende ko pijan plota,i ne shvataju širu sliku.
    Shvatanje globalnih dešavanja i promena je neophodno svim narodima koji žive u ovom regionu,jer smo na raksnici dve sile i samim tim,nam ni istočne ni zapadne sile nisu prijatelji jer im služimo za ostvarivanje njihovih političkih interesa jer je to i logično budući da smo mali narodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija