Profesor Pravnog fakulteta: Vučić prekršio Ustav time što je nosilac liste

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je da je predsednik Republike Aleksandar Vučić kao nosilac svih izbornih lista Srpske napredne stranke (SNS) prekršio ustav.
Kako je pojasnio, Vučić je prekršio ustavna načela o podeli vlasti i član 111. Ustava Srbije.
 
Čvorović je za Betu naveo da je najveći autoritet u ustavno pravnoj nauci Ratko Marković u svom udžbeniku napisao da je bilo kakva javna funkcija nespojiva s političkom.
"Apsurdno je da se predsednik države pojavi kao nosilac liste za lokalne izbore. Predsednika Republike je Ustav obavezao da izražava državno jedinstvo i samim tim ne može da bude nosilac političkih lista ni na jednim izborima", rekao je Čvorović.
 
Na pitanje da li je Vučić prekršio Ustav, profesor je kazao da je predvođenjem izbornih lista predsednik Republike prekršio član 4. koji ukazuje na načela o podeli vlasti i član 111. Ustava Srbije o državnom jedinstvu.
"Vučić je učešćem na izborima pomešao izvršnu i zakonodavnu vlast. To je protivno načelu podele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. Država koja ima Ustav, a nema podelu vlasti, kao branu despotizmu, je neustavna država", naglasio je Čvorović.
 
Vučić ne bi smeo da bude nosilac izbornih lista, dodao je, jer kao predsednik države ima i obavezu da predloži mandatara.
 
"On se sada pojavljuje kao nosilac parlamentarne liste, što je apsurdno. Srbija je uređena na principima parlamentarnog sistema u kojem predsednik Republike ima reprezentativnu funkciju, ali ne i operativno izvršnu ili zakonodavnu vlast. Vučić učestvuje u izboru skupštine koja će na kraju da ima za posledicu izbor mandatara po njegovom predlogu. Sve to ukazuje na sukob interesa, kršenje Ustava, kao i da se Srbija nalazi u stanju ličnog režima", istakao je Čvorović.
Predsednik Republike koncentriše vlast u svojim rukama, kazao je profesor, tako što krši ustavna načela o podeli vlasti.
 
Upitan da li bi Ustavni sud trebalo da reaguje na eventualno kršenje Ustava, Čvorović je rekao da se Ustavni sud Srbije nalazi u stanju hibernacije.

Komentari 27

  • Srdjan

    04.11.2023 02:40
    On je vodja sekte koja slepo izvršava zadatke, uhlebljeni mizerni likovi koji bi bili niko i ništa u normalnoj i uredjenoj državi, neškolovani šljam koji je umislio da sekta pruža sve benefite lagodnog života na tuđoj grbači. Okrene se to za čas, gordost postane poniznost ali oprosta nema, uništili ste Srbiju za malo benefita duše prodane. Krenemo od komšija slizanih i prodanih pa do vodje, loši i bezvredni ljudi. Živela Srbija
  • Nikola

    03.11.2023 15:19
    Nije dovoljno da to Gospodin Cvorovic kaze samo u vestima. Ako je to tacno, a predpostavljam da jeste, onda je i SNS prekrsila Ustav Republike Srbije. Lepo tuzba Ustavnom Sudu, kopija tuzbe u sva glasila u Srbiji i u tuzbi zahtev Sudu da se odmah promeni nosilac SNS liste. Ako se to ne desi, ovi izbori su protivustavni. Ako se promeni nosilac liste pred izbore SNS sigurno gubi 5-10% glasova a samim tim i izbore. Tacka!
  • Zare

    03.11.2023 09:24
    @Nikola
    Da samo sto su SNS i Vucic vec 1 deceniju na vlasti sto je dovoljno za uspostavljanje svakog sistema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.