U ime oca i sina

U ime oca i sina, srpskih radikala i još srpskijih naprednjaka, proevropske opozicije i desnice koja će državu da "tvori", praznika demokratije, va slavu i čest, jedne, dve, tri ili pet kolona.
Predsednik nam je poželeo srećne izbore. Pre toga je naprednjačka fabrika stvarnosti učinila da se zapitamo ima li ikakve sreće posle njih, uterujući strah o crnilu od budućnosti ukoliko oni još jednom ne prisvoje vlast. Godinu dana nakon što su građani glasali, sada će opet da glasaju. Ako je to normalno, imamo neki problem.
 
U svakom slučaju, izborni karneval. Prisustvovaćemo još jednom manifestaciji večne zablude o odlučujućem trenutku. Sad ili nikad. Ili možda ipak za koju godinu. I to je opravdano, svaki trenutak je odlučujući, jer je budućnost lutrija.
Prvi dan raspisivanja izbora obeležila je vest o jednoj saradnji. Lider radikala Vojislav Šešelj obznanio je da će ova stranka sarađivati sa Srpskom naprednom strankom na izborima. Vučić je potom objasnio da SRS neće učestvovati u formiranju Vlade, premda je prećutao razlog - izgledalo bi užasno zapadnoj publici.  
 
Pre ravno 20 godina u intervjuu za "Balkan" Aleksandar Vučić pričao je o tome kako se čuje sa Vojislavom Šešeljom svaki dan. Žalila se, avaj, supruga Jadranka što svako malo vrhovni radikal zivka svoje čedo. Vučić je, pre tih 20 godina, izrekao i sledeće: "Čim čuje da sam nešto nervozan, hoće da me smiri".
 
Godine su prolazile i dešava se to u porodicama, zarate ponekad otac i sin. Valjda nema generacije, nema oca u Srbiji koji ne dočeka da ga sin zamrzi, baš kao što je u nekom trenutku i on sam isto tako zamrzeo svog oca. 
 
Onda vreme polagano razblaži bol, prekrije ljutnju, progutaju se gorke reči, prisetite se smešnih trenutaka, izgovorenih budalaština, izmaštanih granica i sve deluje u redu. Možda je, eto, i sada Šešelj čuo da je Vučić nešto nervozan, pa hoće da ga smiri, nudeći mu svoju podršku. 
Svih ovih godina Vučić je mogao da se pretvara da je mnogo toga. Radikal, evropejac i evropejac sa željom da vlada kao Putin. Uprkos tome, u sebi je čuvao ono što je imao u bilo kojoj fazi svog političkog života - volju za što većom moći, bez mogućnosti da je neko ugrožava. Zato vlada tako kako vlada, grubo.
 
Šešelj nikad nije bio opozicija Vučiću, bez obzira na to što je o njemu govorio. Rado viđen gost ružičaste i srećne televizije uspeo je od sebe da napravi prvog klovna političke scene u Srbiji. Nebitno je što je on voljan da sarađuje sa naprednjacima, mnogo je značajnije to što Vučić, kako u ovom trenutku deluje, saradnju prihvata.
 
To je zvanična rehabilitacija svega onoga što Šešelj i radikali predstavljaju, a od čega je Vučić želeo da pobegne. Vučić će saradnjom sa radikalima na neki način poručiti i da je cepanje, odnosno politički zaokret bila pogreška. Sada vlast treba da izgleda onako kako je prvobitno zamišljena - radikalski.
U knjizi "Nevažne tačke gledišta" Paola Sorentina postoji predivna rečenica: "Jer ponekad nam je potrebno tako malo da bismo ponovo postali ono što smo nekad bili". Vučiću sada tako malo treba da neskriveno postane ono što je, u stvari, oduvek bio. Od sebe se ne može.
 
Naš problem u svemu? Vučić je poistovetio sebe sa državom, svoju političku sudbinu sa našom životnom i u njegovom okruženju niko nema problem sa tim.
 
Ukoliko Vučić postane ono što je nekad bio, znači li to da će i Srbija postati ono što je nekad bila? Zemlja nesrećnih, gladnih i uplašenih ljudi, uskraćena za slobodu i osuđena na uporno poricanje sopstvenih grešaka. U ime oca i sina. Amin.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

Komentari 19

  • Dugi od Palanku

    15.11.2023 18:01
    Prodajem polovinu mosta na Duavu kod Palanke sifra pod mostom . Razlog zaboravili su u kampanji da grade drugi most kod Nestina!
  • Ssy

    03.11.2023 06:16
    Tri ugursuza
    vojvoda, grobar i vrdalama - braća Daltoni.
  • Ja

    02.11.2023 22:37
    Da li ce sada Maja Gojkovic preci u radikale?..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.