Ko su ti "MI - Glas naroda" na Nestorovićevoj listi za parlament: Dodikova ispostava u Srbiji?

Lekar Branimir Nestorović privukao je najveću pažnju sa listom "Mi – Glas iz naroda", ali nosilac ove liste nije jedini razlog njihovog dobrog izbornog rezultata.
Ko su ti "MI - Glas naroda" na Nestorovićevoj listi za parlament: Dodikova ispostava u Srbiji?
Foto: 021.rs

Po projekcijama CeSID-a na oko 80 odsto prebrojanih glasova ova lista imaće 13 poslanika, te će se šansu za poslanička mesta imati i advokat Ratka Mladića, zastupnica građana zaduženih u švajcarcima, novinar Balkan Infa, kao i spoljna savetnica Milorada Dodika i brojne druge ličnosti zanimljive biografije, piše Danas.

Oni su se pre nekoliko meseci okupili pre svega oko Jutjub kanala istog naziva kao pokret i dugo se činilo da će stvar na tome ostati. Kao ključna lica pojavljivali su se, uz Nestorovića, politikolog Aleksandar Pavić, general u penziji Mitar Kovač, ginekolog Branislav Antonijević, novinar i publicista Siniša Ljepojević…
 
Kada su najavili izlazak na izbore, teško je bilo predvideti da li će uopšte uspeti da skupe potpise, s obzirom i na to da mnogi od njih ranije isksutva sa ovim delom izbornog procesa nisu imali.
 
Nazivani su "Hepi", "Aktuelnosti" i "Balkan info" listom, po emisijama i medijskim kućama gde su mnogi od njih bili gosti. Upravo preko ovih formata, a pre svega "Aktuelnosti", emisije koja se prevashodno bavi ruskom agresijom na Ukrajinom ili kako oni kažu, "specijalnom vojnom operacijom", stekli su široku medijsku zastupljenost.
Kako piše Danas, neki od njih su medijski ponikli u alternativnim medijima, poput Jutjub kanala Balkan info, čiji se novinar Aleksandar Pavković i nalazi na listi kandidata za poslanika ove grupacije. Njih je pred svetla mejnstrima pre svega bacio urednik Happy TV Milomir Marić, koji je "Jutjub alternativu" preslikao na svoj Jutarnji program.
 
U kampanji je Nestorović gurnut u prvi plan kao najpopularnije lice, ali su i druge ličnosti sa liste privukle birače da glasaju za njih. Imajući u vidu medijsku pojavnost aktera ove grupe, jasno je da su ušli u biračko telo ne samo, očekivano, mejnstrim desne opozicije, već i naprednjaka i socijalista.
 
Od početka su "MI" slovili za bliske Miloradu Dodiku, te se ovo njihovo organizovanje tumači i kao vrsta Dodikovog uticaja na političku scenu Srbije i odgovor na upliv koji Vučić ima među političkim akterima Srpske.
 
Nestorović je tu, a ko će još potencijalno biti poslanici?
 
Na listi za republičke izbore prati ga novinar i publicista Siniša Ljepojević, dugogodišnji dopisnik agencije Tanjug iz Londona. Objavio je više knjiga na srpskom i engleskom među kojima su "EU protiv Evrope: uspon i pad Evropske unije", "Promene, laži i strah: dnevnici savremenog sveta“, "Bregzit revolucija", "Skrivena stvarnost Kosova".
 
Očita je prisutnost onih koji su bliski akteulnoj vlasti u Republici Srpskoj, što takođe govori o karakteru ovog pokreta.
 
Kandidatkinja za poslanicu na prolaznom mestu je i spoljna savetnica predsednika RS Milorada Dodika i senatorka RS Bogdana Koljević Griffit. Aganžovana je u Institutu za političke studije kao viša naučna saradnica. Uređivala je jedno vreme i "Novu srpsku političku misao", izdala je više knjiga, a promocija  jedne od njih u januaru ove godine upriličena je u Narodnoj Skupštini Republike Srpske pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Nenada Stevandića, navodi se u tekstu Danasa.
 
Na promociji su govorili Ljepojević i politikolog Aleksandra Pavić.
 
Pavić je u medijskim nastupima govorio i o koronavirusu, Kosovu i Metohiji, ali pre svega o "odbrani Republike Srpske". Pavić je, s toga, i stalni sagovornik na tribina koje se u Beogradu organizuju uz podršku Predsjedništva Republike Srpke i na kojima govornik takođe i Milorad Dodik. Na ovim okruglim stolovima suptilno se kritikuje odnos zvaničnog Beograda prema Srpskoj, odnosno insistira se na odlučnijoj i snažnijom pomoći Srbije.
 
Iz Instituta za političke studije na listi je i Jovan Janjić, naučni saradnik, rukovodilac Centra za kulturu pamćenja u ovom institutu, koji je doktor kulturoloških nauka. Takođe, Janjić je i biograf Patrijarha Pavla.
 
Mitar Kovač, general-major u penziji, imaće takođe priliku da se oproba kao poslanik. Rođen je u Republici Srpskoj, obavljao više vojnih dužnosti, pa i u Ministarstvu odbrane tokom vlasti SNS. 
Poslaničko mesto dobiće i advokat Branko Pavlović, koje šira javnost pamti i kao direktora Agencije za privatizaciju sa najkraćim stažom na toj poziciji. Naime, 2004. se na mestu direktora zadržao svega tri meseca, a kasnije je tvrdio da je razrešen jer je dokazao korupciju i oborio "fingirani tender" za prodaju subotičke firme "Sever".
 
U Parlamentu će se naći i ekonomista Dragan Stanojević, o kojem je list Danas već pisao, onda kada je objavljeno da je zastupnik udruženja "Druga Ukrajina" u Srbiji. Devedesetih je otišao u Rusiju kao šef obezbeđenja, a 2015. se vratio iz Ukrajine kao preduzetnik i politički izgnanik sa optužbama za terorizam.
 
Šansu da se nađe u skupštinskim klupama imaće možda i advokat Branko Lukić, branilac više haških optuženika – Ratka Mladića, Sretena Lukića, Miroslava Kvočke, Dragana Jokića i Milomira Stakića.
  • Radojka

    30.12.2023 09:35
    Sramota
    Da 100 ljudi napise bezbijednog dokaza ovakve bljuvotine. Dokle god se pisu ovakvi komentari,nema Srbiji spasa.
  • morfi

    24.12.2023 07:18
    Morfi
    MI GLAS IZ NARODA / jedina nada za Srbiju.
  • Zare

    23.12.2023 13:56
    "MI", to su oni a "Glas naroda" je dimna zavesa iza koje vrebaju sumljivi ciljevi. Program ne postoji prosto zato sto nije moguce sprovesti ono sto bi oni zeleli a to je Srbija kao ruska gubernija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija