Lekarima iz Srbije Nemačka nije najbliža opcija: Mogu i u komšiluk za platu do 3.000 evra

Srpski lekari masovno dobijaju ponude za posao u Crnoj Gori gde su trostruko veće plate nego u našoj zemlji.
Lekarima iz Srbije Nemačka nije najbliža opcija: Mogu i u komšiluk za platu do 3.000 evra
Foto: Pixabay
I dok vlasti obećavaju povećanje plata specijalistima sa 1.000 na 1.259 evra, u susednoj Crnoj Gori doktori primaju od 2.000 do 3.000 evra, baš kao i u Sloveniji ili u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini plate doktora su 2.000 evra, dok Rumunija i dalje drži rekord u ovom delu Evrope - 4.000 evra, piše Nova.rs.
 
Lekari specijalisti u našoj zemlji, osim loših uslova rada i deficitarnih kadrova, već godinama imaju najniže plate u odnosu na njihove kolege u regionu.
Poznato je da Srbija, iz više razloga, ali pre svega zbog malih plata, ostaje bez zdravstvenih radnika, koji odlaze u inostranstvo. Nemačka je do sada bila jedna od najčešćih destinacija u Evropi, a Slovenija u okruženju. 
 
Međutim, zbog povećanja plata, ali i velike potrebe za medicinskim osobljem, Crna Gora uveliko u ovoj trci preuzima vođstvo.
"Zašto da idu u Nemačku, kad mogu u Crnu Goru. Bliže je, a plate su odlične, tri puta veće nego kod nas. Bez doprinosa za zdravstvo, koje je Crna Gora ukinula pre nekoliko godina, njihova država je shvatila da mora da izdvaja iz budžeta dovoljno za svoje lekare, sa kojima inače njihove ustanove kubure. Kadrovi su im neophodni, jer ih nemaju ni blizu dovoljno, iako su mala zemlja. Povećanje plata je upravo način da zadrže kadrove koji još nisu otišli, a da privuku one iz okruženja, zbog čega i naši zdravstveni radnici dobijaju sve više ponuda da idu da rade u Crnu Goru", objašnjava za Nova.rs dr Tatjana Vešović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Vršac, koja je i članica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.
 
Ipak, pacijenti iz zemalja regiona i dalje se u velikom procentu leče u Srbiji.
 
"Poznati smo po stručnosti, pa kod nas i dalje dolaze pacijenti iz Bosne, Crne Gore, Severne Makedonije. Naši lekari ih sve zbrinjavaju, iako su mizerno plaćeni, ostaju ovde i rade svoj posao, ali pitanje je do kad će tako izdržati. Mnogi na poziv odlaze u ove komšijske zemlje gde operišu ili se bave dijagnostikom za honorar. Slovenija, Rumunija, Crna Gora brinu o zdravlju svojih građana, jer kad su lekari zadovoljni, onda je lečenje na višem nivou i zdravstveni sistem daleko bolje funkcionište", kaže ova doktorka.
 
Dr Gorica Đokić, specijalistkinja neurologije i predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, navodi za Nova.rs da je tužno što su plate srpskih lekara među najnižim u regionu, ali ističe da i dalje imamo odličan kadar.
 
"Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori užasno stoje sa kadrovima, a vlastima je jasno da ne mogu svi građani da plaćaju privatno lečenje. Država se, povećanjem plata, pobrinula da stimuliše lekare da ne odlaze, a na ovaj način će privući još medicinara iz okruženja. To je uradila i Rumunija pre nekoliko godina i spasili su zdravstveni sistem. Srbiju čeka totalni kolaps, koji će se desiti ako se ne ugledamo na ove primere iz komšiluka i ako ubrzo ne shvatimo da je zdravstvo najvažnija karika u društvu", kaže dr Đokić.
Plate lekara u Srbiji i zemljama regiona (u evrima)
 
Srbija - lekar specijalista - 1.072, subspecijalista - 1.200, doktor medicine - 918, medicinska sestra/tehničar sa četvrtim stepenom stručne spreme - 568
 
Crna Gora - lekar specijalista - od 2.500 subspecijalista - oko 3.000
 
Hrvatska - lekar specijalista - 2.797, subspecijalista - 2.965
 
Bosna i Hercegovina - lekar specijalista - 2.000
 
Slovenija - lekar specijalista - 2.000 do 3.000, subspecijalista - oko 4.000
 
Severna Makedonija - lekar specijalista do 1.500
 
Albanija - lekar specijalista - do 2.000
 
Bugarska - lekar specijalista - do 2.000
 
Rumunija - lekar specijalista - 4.000, subspecijalista - 7.000, medicinska sestra/tehničar - 1.700
  • Dr

    03.02.2024 23:22
    botovi
    Ja sam lekar specijalista i jedino što zaradim preko svoje plate su jedan ili dva pregleda nedeljno koje obavim u privatnoj praksi-najviše 15000 dinara mesečno. Da sam znao da ću kao poznati stručnjak biti sirotinja nikad ne bih upisao medicinu. A ovde se botovi ubiše objašnjavajući kako lekari sa mitom, privatnom praksom i ne znam još kakvim izvorima prihoda zarađuju velike pare. Žao mi je botovi, ja ne verujem vašim pričama nego svojim očima.
    Da su vaše priče o korupciji tačne vi bi trebali da ih ispričate u policiji a ne u novinskim komentarima. Onaj ko prikriva korupciju je kriminalac, a vi ako imate saznanja o korupciji a ne prijavljujete je, trebali bi da idete u zatvor.
    Ipak, mislim da je na duži rok status kvo najbolji način da lekari u Srbiji zarađuju više.Za koju godinu ćemo zbog niskih plata ostati bez lekara, pa će onda za lekare biti dovoljno posla i moraće da budu dobro plaćeni. Onima koji računaju da će lekari iz nekih siromašnih zemalja doći da ih leče (!) želim puno sreće, jer će im biti potrebna.
  • Realista

    29.01.2024 11:02
    @Marzahudin:
    40 automobila dnevno, 300 radnih dana godišnje, 12.000 automobila za godinu dana ali postoji jedan mali problem: treba naći 12.000 automobila u svakom mestu gde ima vulkanizera. U srbiji ima 28 gradova sa preko 100.000 stanovnika koji potencijalno mogu da iznedre tih 12.000 godišnje ili 6.000 ako menjaju pneumatike 2x godišnje - to znači da nekih 30 vulkanizera ima šanse za veliku zaradu a srbija ima 5.5 miliona stanovnika. Da li sada shvataš veličinu gluposti koju si napisao?
  • Poluistine

    29.01.2024 08:44
    Medicina
    Zašto ne odu ako su traženi gde ih plaćaju više? Pod 1neće ih. Ne priznaju im diplome, godine treba da prođu da bi ih potvrdili. Pod 2 ovde zarađuju više, u toku radnog vremena idu po privatnim klinikama +mito+reklamira je lekova i aparata.
    -Ne znam, zašto bi nam lekari iz Kenije, Kube bili gori od ovih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija