Srbija pala sa 19. na 23. mesto po pitanju rodne ravnopravnosti, samo 13 odsto žena na čelu opština

Stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji ove godine lošije je nego prošle.
Srbija pala sa 19. na 23. mesto po pitanju rodne ravnopravnosti, samo 13 odsto žena na čelu opština
Foto: Pixabay
Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma koji prati stanje u 146 zemalja sveta, Srbija je pala sa 19. na 23. mesto, izjavila je Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić.
 
Otvarajući prvi "Women’s CEO Summit", konferenciju posvećenu položaju žena u društvu, Mitić je navela da se u novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, procenjuje da se žene neće izjednačiti sa muškarcima još 131 godinu, a globalni trend unapređenja položaja žena je, po svim izveštajima, usporio i u svetu i u Srbiji.
"Srbija je najbolje rangirana kada je reč o učešću žena u političkom životu, gde zauzima 21. mesto. Međutim, po kriterijumu uključenosti žena u ekonomski život i njihovim ekonomskim šansama, pala je sa 54. na 77. mesto u svetu. Napredak je zabeležen u pristupu žena obrazovanju, i po tom kriterijumu je na 37. mestu, a po kriterijumu zdravstvenih uslova i životnom veku, Srbija je na 71. mestu u svetu", istakla je Mitić.
Sa druge strane, dodala je Mitić, prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku iz 2024. godine, samo 13,3 odsto žena nalazi se na pozicijama predsednica opština ili gradonačelnica gradova, a 37 odsto žena su odbornice u skupštinama opština i gradova.
 
Podaci dalje pokazuju da na plaćenim poslovima, kako radnim danima, tako i vikendom, muškarci u Srbiji skoro duplo više rade nego žene, a na drugoj strani, žene rade u domaćinstvu i u poljoprivredi, na neplaćenim poslovima, duže od muškaraca radnim danima i vikendom.
 
U cilju ublažavanja posledica i praćenja tog jaza, Ministarstvo za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog donelo je Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada, koji stupa na snagu 15. marta 2024. godine, rekla je Mitić.
  • Zemlja čudesa

    15.03.2024 07:05
    Sve je naglavačke...
    Kriterijumi za dobijanje svakog radnog mesta treba da budu sposobnost, obrazovanost, poštenje i dobre radne navike, a ne stranka, nacionalnost ili pol. Tek kada to budemo naučili i poštovali možemo očekivati da ćemo krenuti na bolje.
  • Rudar

    14.03.2024 17:22
    Koliko žena radi u rudniku?
    Da li u rudnicima postoji rodna ravnopravnost? Koji procenat žena radi tamo? Hoćemo li i tamo da uvedemo rodnu ravnopravnost?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija