Spasilac koji je učestvovao u potrazi za devojčicom: Situacija na terenu napeta, uslovi otežani

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani.
"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković za RTS.
 
Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.
Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija, ističe Ševković. Meštani su, dodaje, bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, gde nisu dobili naređenja.
 
"Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage daju uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu", napominje Ševković.
Upitan u kojoj meri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dete ne nalazi u toj oblasti, navodi da se uvek mora ostaviti verovatnoća od 10 odsto da je drugačije.
 
"Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji tih nekih pet do deset odsto verovatnoće, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo", navodi Ševković.
  • Vlada

    28.03.2024 09:25
    Potreba
    Mislim da nema potrebe da kreirate takve izjave. Za pretragu za jednom osobom na relativno malom terenu nije potrebno dovoditi dodatno osoblje iz bilo koje zemlje, jer i nas GSS kao i sektor za vanredne situacije poseduju dovoljno ljudi i opreme za takvu pretragu. Momcima iz Hrvatske hvala i svaka cast na ponudjenoj pomoci! Ne mesajte politiku u sve, pogotovo ako ne poznajete potrebe jedne takve akcije.
  • Neko

    28.03.2024 08:47
    Zašto???
    Pitanje za gospodina.Zašto su odbili pomoć Hrvatskog spasilačkog tima? Zbog politike?Pobogu,dete je i pitanju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.