Recite nam: Šta znate o nasilju nad decom u Srbiji i svetu?

Često smo svedoci nasilja nad decom. Međutim, da li bismo uvek uspeli da ga prepoznamo?

U upitniku koji je pred vama odgovorite nam na nekoliko pitanja u vezi sa ovom temom.

Upitnik je u potpunosti anoniman.

 
Vodič: Kako prijaviti porodično nasilje?
 
Za prijavu porodičnog nasilja dovoljno je da dostavite informacije o nasilju policiji, tužilaštvu, centru za socijalni rad, radnicima u zdravstvenim ustanovama ili zaposlenima u školi.
 
Prijave se mogu podneti: telefonskim pozivom, mejlom, poštom ili lično, odnosno usmeno. 
 
Sve prijave, bez obzira kojoj instituciji su dostavljene, biće prosleđene policiji na dalje postupanje, a postupkom će koordinirati javno tužilaštvo.
 
Kada se prijavljuje direktno policiji - najbolje je prijaviti pozivom na broj 192. Ovi pozivi ostaju zabeleženi, što može biti od značaja ukoliko se protiv nasilnika pokrene sudski postupak. 
 
Prilikom prijavljivanja u policijskoj stanici nije izvesno koliko će osoba čekati da bude primljena, a ako žrtva, iz bilo kog razloga, odustane i ode, vrlo je moguće da neće postojati evidencija o tome da li je uopšte dolazila. 
 
Pošto postupcima koordinira javno tužilaštvo, najcelishodnije je prijaviti nasilje direktno nadležnom javnom tužilaštvu prema mestu prebivališta. Javno tužilaštvo će identifikovati ključne stvari neophodne za pravnu kvalifikaciju krivičnog dela i preduprediće se odbacivanje krivične prijave iz tehničkih razloga.
 
Prijave mogu biti anonimne i nadležni organi su svakako obavezni da po njima postupaju. Osoba koja prijavljuje porodično nasilje nije dužna da otkrije identitet ni kada to policija ili neki drugi organ, izričito zahteva. 
 
Prijava porodičnog nasilja povećava rizik za žrtve, zato je važno naglasiti ako se nasilje prijavljuje bez njene saglasnosti. Institucije će u tim slučajevima prvo razmotriti pitanja bezbednosti i podrške osobi koja živi sa nasilnikom, pa tek onda preduzimati konkretne korake.
 
Ukoliko niste sigurni kako da postupite ili želite da prijavite nasilje anonimno, a niste sigurni kako da zaštite svoj identitet, možete pozvati SOS telefon ili poslati mejl na adresu članica Mreže Žene protiv nasilja , koje će razmotriti slanje dopisa Grupi za koordinaciju i saradnju kojom rukovodi nadležno tužilaštvo.
 
Za vođenje krivičnog postupka, nasilje je najbolje prijaviti odmah, a najkasnije u roku od tri meseca, zbog rokova koji ističu prema krivičnom zakonodavstvu.
 
Osobe koje su preživele nasilje, mogu povesti sa sobom osobu od poverenja, koja će im pružati podršku, kada prijavljuju nasilnika. 
 
U prvom kontaktu sa policijom, trebalo bi se skoncentrisati na najbitnije činjenice - ko je bio nasilan i kako, koliko se to puta desilo, da li postoji strah da će se nasilje ponoviti, koje povrede žrtva ima ili koje pretnje su joj upućene.
 
Svedoci nasilja, do dolaska patrole, mogu da snime događaj ili zvuke koje čuju. Ukoliko je bezbedno i sigurni su da nasilnik nema oružje, mogu pokušati da zaustave nasilje odvlačenjem pažnje ili obuzdavanjem nasilnika.
Kako se pripremiti i koje mere bezbednosti preduzeti kada prijavljujete nasilje?
 
Nasilniku ne treba najavljivati prijavljivanje, niti ga treba obavestiti o prijavi. Ovo povećava rizik od nasilja.
 
Kada je osoba u neposrednoj opasnosti, preporuka je da pobegne od nasilnika, ako je to moguće, i da od porodice ili prijatelja kojima veruje odmah pozove policiju kako bi patrola došla na mesto događaja. 
 
Ukoliko ne može da pobegne, najbolje da se zaključa u neku prostoriju. Ako ima mobilni telefon, trebalo bi da odmah pozove policiju ili prijatelje koji će pozvati policiju, kako ne bi dugo čekala na razgovor sa policijskim službenikom. 

Ceo vodič pročitajte na OVOM LINKU.
 
  • BGD 011

    08.04.2024 17:23
    "Za nasu decu", rece Vucic
    Nasilje nad decom je i kad na sloganu "za nasu decu" dobijes izbore a onda zanemaris slogan, a deca ti ginu i umiru u nasilju u skolama, u poroduci, na ulici, na igralistu...nasilje je i kad sistem za brigu o deci zakaze.
  • Åge

    08.04.2024 15:41
    Kada ne živiš u Srbiji
    Jako je evidentno da je masa pukla i da svi pate od kompleksa niže vrednosti, roditelji se ne bave decom, svi se bave politikom.
    A stranci iz regiona svi kažu isto:
    «Najverovatnije uticaj medija tj rijalita koji su extremno nasilni i prosti»
  • T.

    08.04.2024 15:05
    Nasilje je i kada se osoba koja čuva tuđu bebu (za novac, razume se) izdere na sav glas na sopstvenu decu, jer su neposlušna, a siroti bebac počne da plače i da se trese od ove traume, jadničak ne znajući šta ga je snašlo, niti raspoznaje da se odrasla osoba ne dernja na njega, ali, svejedno. Ovde je već učinjena šteta, a bogami i nasilje! Ja tog dana preplakala, jer sam svedočila ovome. Ostatak dana sam se kidala pitajući se šta da učinim, da li da zovem neku službu. Da li majka te mile bebe uopšte zna da je 'bebisiterka' nervno labilna osoba, pitam se. Da li bi ikada više pristala da svoju bebu poveri na čuvanje takvom monstrumu, oprostite na izrazu?
    Mnoge oblike nasilja viđam na dečjim igralištima i najveći nasilnici prema rođenoj deci su upravo roditelji, koji često nisu toga svesni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija