Savez Jugoslovena traži da se priznaju kao nacionalna manjina

Organizacije okupljene oko Saveza Jugoslovena najavile su danas da će nadležnim organima podneti zahtev za formiranje "posebnog biračkog spiska jugoslovenske nacionalne manjine".
Savez Jugoslovena traži da se priznaju kao nacionalna manjina
Foto: 021.rs
U saopštenju koje je potpisalo devet političkih organizacija, ocenjuje se da pitanje priznavanja statusa Jugoslovena kao nacionalne manjine "ne može biti pitanje političke volje".
"Pre no što pokrenemo celokupnu proceduru (za taj status), zahtevamo da nas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog zvanično obavesti da li pripadnici jugoslovenske nacionalne manjine mogu da podnesu zahtev za formiranje posebnog biračkog spiska u skladu s odredbama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina", piše u saopštenju.
Ocenili su da time što ne priznaje jugoslovensku nacionalnu manjinu, Srbija "grubo krši manjinska prava deklarisanih Jugoslovena kojih je bilo 27.143, po poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine", što ih, kako su dodali, čini sedmom po veličini manjinskom zajednicom u Srbiji. 
 
"Naše organizacije sa zadovoljstvom konstatuju da 1.484 Egipćanina i 1.307 Aškalija država Srbija uvažava kao nacionalne manjine, ali ne možemo da prećutimo činjenicu da je diskriminacija Jugoslovena koju primenjuju državni organi na nacionalni identitet preko 27.000 građana Srbije, skandalozna, nezakonita i dostojna svake osude", piše u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali Partija radikalne levice, Udruženje "4. Mini Jugoslavija", Klub Jugoslovena "Jugolaviša", Udruženje "Komunisti Republike Srbije", Udruženje "Ujedinjena Jugoslavija", Udruženje za očuvanje tradicija i uspomena na Jugoslaviju, Udruženje Jugoslovena u Srbiji i Udruženje "Jugoslovenski Centar Tito".
  • Mastodont

    23.05.2024 10:41
    @Tataratatira

    Siguran sam da oko Mladenovca živi procentualno velik broj Srba (sasvim sigurno više nego ubosni), ali ne vidim važnost toga za ovu temu.
  • Trt

    23.05.2024 10:38
    @Srndać

    Misliš potomci Jugoslovena ne mogu da se izjasne kao Jugosloveni? Znači i Srbi će nestati za jednu generaciju kad vam ovo čudo ovde uskoro prdne u čabar?
  • Srndać

    23.05.2024 05:11
    " deklarisanih Jugoslovena kojih je bilo 27.143, po poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine" "

    Znači, sad ih ima verovatno oko 26000, pošto ih je dosta pomrlo. Još ako bi se zabranilo ljudima rođenim nakon '91 da se izjasšnjavaju kao Jugosloveni (što je realno), bilo bi ih još manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija