U Srbiji caruju monopoli i karteli

Prema poslednjoj listi Svetskog ekonomskog foruma, među 142 analizirane zemlje Srbija zauzima neslavno šesto mesto po uticaju monopola i kartela na tržište.

Prema poslednjoj listi Svetskog ekonomskog foruma, među 142 analizirane zemlje Srbija zauzima neslavno šesto mesto po uticaju monopola i kartela na tržište.

Gori od nas su samo Angola, Jemen, Venecuela, Haiti i Jermenija.

Kako procenjuju ekonomisti, monopol je najviše prisutan u energetici, komunalnom sektoru i poštanskim uslugama. Postoje i kartelska udruživanja banaka i delova prehrambene industrije (šećer, ulje, mlečna industrija).

Monopoli su čist višak za proizvođača, a manjak za potrošača. Sa sobom nose više cene, a manju mogućnost izbora. Podatak Svetskog ekonomskog foruma govori da u Srbiji još ne postoji slobodna tržišna ekonomija, već poslovni ambijent kreiraju monopolski ponuđači koji imaju privilegovan položaj zahvaljujući državnoj politici.

"Antimonopolskoj komisiji je poverena ogromna odgovornost: da spreči monopolizaciju i kartelizaciju privrede, a izricanje kazni spušteno je na ravan suda za prekršaje. U tako podeljenim nadležnostima, ingerencija Komisije se završava mahom na pisanju prekršajnih prijava. Ako se htela sprovodljiva antimonopolska regulativa, onakva kakvu ima Evropska unija, onda je Komisija morala da ima i ovlašćenje u izricanju kazni", ocenila je bivša predsednica Komisije Dijana Marković Bajalović.

Ipak, podaci pokazuju da se svake godine uvećava broj pokrenutih postupaka Komisije za zaštitu konkurencije. Tako je prošle godine bilo osam takvih postupaka, pre dve godine duplo manje, a 2009. godine svega tri. Najpoznatiji i najdrastičniji primer kazne zbog monopola u Srbiji bio je prošle godine kada je kompanija "Imlek", koja je u vlasništvu investicionog fonda Salford, kažnjena sa tri miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu otkupa mleka.

  • Gillan

    01.05.2012 15:05
    Los naslov.
    Ispravno je
    U Srbiji caruju kriminal i ludaci.
  • CIA

    01.05.2012 13:32
    Ko vlada Srbijom?
    Vlada udruzenje Privrednik, a ko sedi tamo mozete samo da zamislite, od bivsih dilera do komunjara i raznih Šojića. Šta mislite ko su simpatizeri stranaka, koji plaćaju sve one mitinge i spotove po TV? Mnogo pitanja imam, malo je ovde mesta za sve....
  • ZoranNS

    01.05.2012 11:55
    Tito
    To su reči gospodina Vučića, obavesti me kao on to radi jel ti ne verujem, mislim da samo "fraziraš", ponavljaš neprovereno, navedi mi bar četiri lista kojima upravlja Đilas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.