Datum pregovora sa EU zavisi od odnosa s Kosovom

Odluka o datumu početka pregovora zavisi od toga kako će u prvoj polovini decembra biti procenjen napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Odluka o datumu početka pregovora zavisi od toga kako će u prvoj polovini decembra biti procenjen napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Početkom decembra trebalo bi da se održi još jedan suret predsednika vlade Srbije Ivice Dačiča i kosovskog premijera Hašima Tačija, nakon čega će Evropski savet odlučivati o pregovorima, a procena postigtnutih rezultata biće doneta između 10. i 14. decembra, rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. Deseti decembar je dan do kada bi, prema nedavnom dogovoru, trebalo da počne probna primena sporazuma o prelazima na administrativnoj liniji na dva od ukupno šest takvih prelaza.

Dačić i Tači, koji su već imali dva zajednička susreta sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton u oktobru i novembru, sastaće se još jednom početkom decembra. "Datum sastanka još nije određen, ali će se on svakako dogoditi pre 10. decembra", rekao je evropski diplomata. I prištinski mediji danas su pisali da će treći susret biti pre ovog datuma.

Početak sprovođenja dogovora o integrisanoj kontroli prelaza (IBM) je jedan od ključnih uslova kako bi Srbija dobila datum početka pregovora, o čemu će Evropski savet odlučivati na samitu 13. i 14. decembra. Međutim, pre formalne odluke šefova država i vlada o datumu početka pregovora, sastaće se ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU, a taj sastanak je planiran za 11. i 12 decembar.

  • 10.11.2012 19:12
    i sa Vojvodinom
  • janko

    10.11.2012 19:08
    @patriJote
    bice, kako mame (klinton i eston) kazu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija