Predlog: Pijanim vozačima koji usmrte nekog suditi kao ubicama

Vozačima koji pod dejstvom alkohola izazovu saobraćajnu nesreću i usmrte nekog treba izricati kazne jednake onima koje se izriču za ubistvo, stav je Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozačima koji pod dejstvom alkohola izazovu saobraćajnu nesreću i usmrte nekog treba izricati kazne jednake onima koje se izriču za ubistvo, stav je Komiteta za bezbednost saobraćaja koji će uskoro pokrenuti inicijativu za izmenu krivičnih i prekršajnih odredaba u ovoj oblasti.

 

Novi povod je petoro mrtvih za novogodišnje praznike u nesrećama koje su izazvali pijani vozači.

"Predložićemo Ministarstvu pravde, Visokom savetu sudstva i MUP-u da se izazivanje saobraćajne nesreće sa smrtnim posledicama izjednači sa klasičnim ubistvom i da zaprećena kazna, umesto dosadašnjih dve do 12 godina zatvora, bude od pet do 15", kaže za "Blic" Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Komitet će predložiti i da se pijani vozači, koji naprave saobraćajni prekršaj, tretiraju isto kao huligani na sportskim priredbama. To znači da posle odvođenja u policiju na trežnjenje treba da budu privedeni dežurnom prekršajnom sudiji koji će im odmah izreći kazne. Ako je vozač ranije napravio isti prekršaj, treba bez odlaganja da bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Inicijativu Komiteta podržava i Snežana Tripković, predsednica Udruženja porodica stradalih u saobraćaju. "Takva rešenja već postoje u zakonima Slovenije i Hrvatske i smatram da je to jedan od najefiksanijih načina da se smanji broj ovakvih tragedija. Zaista je poražavajuća sudska praksa u Srbiji da, na primer, vozači koji su oglašeni krivim za smrt četiri čoveka budu osuđeni na manje od pet godina zatvora. Prema takvoj kaznenoj politici za oduzeti ljudski život se u zatvoru ostaje prosečno godinu i dva meseca", kaže Tripković.

  • srdjan 037

    05.01.2014 20:49
    Najcesci uzrok saobracajnih neareca je nepaznja ucesnika u saobracaju, prekoracenje brzine, nepostovanje saobracajnih propisa. Saobracajne nesrece izazivaju i pijana i trezna lica, ali samo 11% to cine lica u alkoholisanom stanju. Tako da je glupo uvoditi takav zakon, jer sta cemo onda sa 89%treznih vozaca?
  • Nikola

    04.01.2014 19:06
    Treba uvesti
    Treba uvesti opet zakon. za ubistvo smrtna kazna i gotovo. To je najbolje resenje. Mozda nije humano ali bolje i to nego da ga/je puste da opet ubija !
    Jer koliko je njih nastavilo da ubija nakon izlaska iz zatvora !

    I sve sto su pogazeni blizu pesackog prelaza odnosno sto su prelazili gde netreba, treba kazniti i to ogromnom kaznom od 50,000 din. Pa da se cude 3 dana sta su uradili !
  • 04.01.2014 14:02
    Saučesnici
    U tom slučaju je i nesreća bez smrtnih posledica - pokušaj ubistva... Onaj ko sedne u automobil koji vozi pijani kreten je definitivno - samoubica (tu je onda teško pričati o isključivoj krivici vozača).
    Kažnjavanje jeste jedna od najbitnijih opcija, ali pre svega u sprečavanju krajnjih dometa nečijeg ludila. Ovakve stvari se obično ne dešavaju pri prvoj pijanoj vožnji i očigledno su korumpirana policija, tužilaštvo i sud - saučesnici u ubistvu, pokušaju ubistva, samoubistvu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija