Šariću određen pritvor do 60 dana

U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je saslušanje narko bosa Darka Šarića kome je sudija odredio pritvor do 60 dana.  

 

U Specijalnom sudu u Beogradu završeno je saslušanje narko bosa Darka Šarića kome je sudija odredio pritvor do 60 dana.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo, s obzirom na to da postoji opravdana sumnja da se u konkretnom slučaju radi o veoma ozbiljnom i organizovanom švercu kokaina, kao i činjenici da je ranije osuđivan. Pritvor mu je određen i zbog toga što je za krivična dela koja mu se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledice su takvi da su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Darko Šarić je krivičnom vanraspravnom veću Specijalnog suda rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne afrike, i "da se dobrovoljno predao", preneo je njegov branilac Radoslav Baćević. Saslušanje je trajalo skoro tri sata.

Šarić je sudu ispričao da se odlučio na predaju pošto je lociran u Latinskoj Americi od strane bezbedonosnih službi Srbije i Crne Gore, naveo je advokat Baćević. On je objasnio da je Šarić želeo da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video da porodicom s kojom je imao priliku da tamo razgovarao oko pola sata.

Osim toga, dodao je Baćević, Šarić se predao jer "veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina". Na pitanje kako mu je delovao, advokat je odgovorio: "Kao čovek koji želi da dođe i da se utvrdi istina".

On je najavio da će sutra ići u dužu posetu Šariću kako bi se dogovorili šta će raditi 24. marta kada je zakažan nastavak suđenja. Prema njegovim rečima, Šarić je do sada primio 10 optužnica, i treba da se vidi da li je spreman da sada iznese odbranu ili kasnije. On je napomenuo da je tužilaštvo predložilo pritvor zbog opasnosti od bekstva, uznemirenja javnosti i zaprećene kazne za krivično delo za koje se tereti.

Šarić je jutros uhapšen u zajedničkoj akciji organa Srbije i Crne Gore, doveden je u Beograd i posle identifikacije u policiji sproveden je u sud. NJega je u Latinskoj Americi ocirala BIA.

Tereti se za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima, a u žižu svetske javnosti došao je nakon zaplene tri tone kokaina do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da je Šarić lociran u Južnoj Americi i da će uskoro biti uhapšen.

Iako je po ššest spojenih optužžnica optužženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optužženičkoj klupi Specijalnog suda naći će se, osim Šarića, svega 11 optužženih, poššto je njih 16 u bekstvu. Devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika - Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. U bekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Šarić pobegao pre četiri godine

Darko Šarić se, naime, prvi put u javnosti "pojavljuje" u oktobru 2009, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea. Tom prilikom uhapšene su dve osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa.

Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji. U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica. Prema pisanju podgoričke Pobjede 25. januara 2010, a pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, Darko Šarić koji je poslednji put viđen u Pljevljima deset dana ranije, napustio je Crnu Goru, i od tada mu se gubi svaki trag.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je svojevremeno da je suština borbe protiv narko-klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim funkcionerima iz javnih preduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija. Po Homenu, brojni bivši političari postali su uspešni biznismeni i to odmah nakon što su napustili politiku.

Homen je takođe rekao da su finansijski uspon, poslovi sa drogom i moć Šarića evidentni od 2004. do 2009, i u tih pet godina treba tražiti ljude iz vlasti koji su im pomagali, ako je reč o pranju novca. Po njemu, pri utvrđivanju ko ih je štitio postoje tri pravca istrage - državni funkcioneri, političke stranke i operativci MUP-a.

Prema pisanju Blica, Darko Šarić je sarađivao je i sa Zvezdanom Terzićem, bivšim redsednikom Fudbalskog saveza Srbije. U tekstu su navedeni sastanci Šarića i Terzića u jednom od najelitnijih hotela na Crnogorskom primorju.

Pres je pisao da su Šarić i članovi njegovog klana napravili početkom 2010. godine plan za likvidaciju najviših državnih funkcionera Srbije, operativaca policije i BIA, za šta je spremljen budžet od 30 miliona evra, kojim je trebalo da budu finansirane akcije na prikupljanju informacija o osobama koje rade na akciji "Balkanski ratnik", zatim zastrašivanja, pripreme i, konačno, izvršenja likvidacija. Do ovih podataka došli su operativci srpske policije i bezbednosnih službi.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević podigao je 6. avgusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina. Radosavljević je izjavio da je zakonski zaprećena kazna za pranje novca u ovom obimu između dve i 12 godina zatvora. Tužilac je naveo da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji. Prema navodima medija, Šarić je kupovinom i privatizacijom preduzeća oprao više od 4,3 miliona evra i više od 200 miliona dinara, što je ukupno više od šest miliona evra. Radi se o novcu koji je uložen u privatizaciju i finansiranje novosadskih hotela "Putnik" i "Vojvodina" i preduzeća "Mitrosrem" Sremska Mitrovica.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

  • RR

    19.03.2014 02:49
    Kakvo mazanje ociju, u vezi ovog slucaja... Saric nije prestajao da radi, cak sta vise, i dalje radi! Ima tu igraca, i iznad njega, nije on vrh piramide! Isto kao sto su se i beretke rasformirale, komandant u tvorzi, a svi su presli u saj, ptj, zandarmeriju. Sve i dalje funkcionise, gudre ima za sve, cena ista kao i pre, e sad sto malo tu izadje slika nekog Mise Banane, i brace Saric, to tako mora... Predao se, i bice osudjen, a brodovi ce i dalje ploviti sa ,,bananama,, a mi cemo i dalje raditi, raditi, i sve manje cemo imat, i sve manje ce nas zanimati sta prenose brodovi...
  • lice

    18.03.2014 21:13
    nalicje
    Ko kaze da je to Saric .....Drzava hmmm dali je.Vrlo spokojno deluje za nekog ko je narko boss i radi sa tonama droge.
  • Analiticar

    18.03.2014 20:38
    Analiza
    Jos jedino Tasovac se nije pohvalio hapsenjem Sarica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija