Od danas skuplje osiguranje vozila

Obavezna polisa osiguranja pri registraciji vozila u Srbiji od danas je poskupela za sve kategorije za 45 odsto.
Obavezna polisa osiguranja pri registraciji vozila u Srbiji od danas je poskupela za sve kategorije za 45 odsto.

Nova minimalna tarifa premije za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima stupa na snagu danas, objavilo je to udruženje na svom sajtu.

Osnovni razlog za povećanje cena je uticaj primene "bonus-malus" sistema, koji nagrađuje dobre i kažnjava loše vozače, pošto tek nešto više od jedan odsto vozača u Srbiji ima "malus" kao sankciju za učinjene prekršaje. Dodela bonusa vozačima bez prekršaja prouzrokovala je smanjenje premije po osnovu osiguranja autoodgovornosti.

Razlog je i uvođenje fiksne naknade za Republički fond za zdravstveno osiguranje od pet odsto od prikupljene bruto premije, koje društva uplaćuju na račun Fonda, što je direktno umanjenje prikupljene premije. Zatim očekivano povećanje limita za isplatu štete koje na snagu stupa od oktobra ove godine, u iznosu koji je višestruko veći od postojecih limita.

Naši građani su trenutno u poziciji da su naknade koje im osiguranja isplaćuju najniže u Evropi, pa se uvođenjem novih, značajno većih iznosa, očekuje da naši građani budu adekvatnije obeštećeni, navedelo je Udruženja osiguravača Srbije. To će za posledicu imati i značajno veći izdatak osiguravajućih društava i dalje smanjenje premije po tom osnovu.

Potraživanja od društava u likvidaciji i stečaju su izuzetno visoka i mere se milijardama dinara, a isključiva je obaveza osiguravajućih društava da te, kao i iznose vezane za tekuće slučajeve neosiguranih i nepoznatih vozila, obezbede uplatama Garantnom fondu i to iz prikupljene premije po osnovu osiguranja od autoodgovornosti, kažu u Udruženju.

  • red

    03.07.2014 21:36
    reg
    u nedelju skupljanje miran protest bajkera
  • Vozač

    02.07.2014 08:44
    A mi umesto na protestu ispred Narodne banke koja je odobrila ovo poskupljenje,čekamo 30.juna ceo dan u SUP-u da registrujemo kola unapred po staroj ceni....
  • Plinadžija

    01.07.2014 17:07
    da li se neko seća re-atesta?
    Tako je bilo i prošle godine za re-atest,bukali smo,pretili,kleli,ali na kraju smo platili i nikom ništa.

    Sad ide ovo,do godine očekujte još neki namet na vozila.

    Tako nam i treba kad smo ovce, znamo lepo da lajemo,ali ne znamo da ujedamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.