Brojna javna preduzeća čekaju direktore

Mnogi giganti srpske privrede nemaju prvog čoveka. Prošle nedelje je raspisan konkurs za direktora "Železnice Srbije", koje nedeljama nemaju najviše rukovodioce, a potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da će do kraja godine biti završen izbor svih direktora.

Mnogi giganti srpske privrede nemaju prvog čoveka. Prošle nedelje je raspisan konkurs za direktora "Železnice Srbije", koje nedeljama nemaju najviše rukovodioce, a potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da će do kraja godine biti završen izbor svih direktora.

"Železnice Srbije" su preduzeće koje je jedan od rekordera po broju zaposlenih, ima ih 18.500. Uz sve to, ubraja se i među najveće gubitaše. "Železnice" nemaju ni generalnog, ni izvršne direktore. Postavlja se pitanje kako takav gigant funkcioniše.

"Svi rukovodioci imaju pisane naloge kako da se u ovoj situaciji ponašaju i da postupajau u skaldu sa ugovorima o radu i to je preneto i do najnižih funkcija", kaže šef Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.

Zakonski rok za raspisivanje konkursa za direktore svih javnih preduzeća bio je 30. jun 2013. godine. Do tog roka su raspisani konkursi za direktore brojnih javnih preduzeća, među kojima su: Elektroprivreda Srbije, JP Putevi Srbije, Službeni glasnik, Jugoimport SDPR, Emisiona tehnika i veze, Tanjug, Skijališta Srbije, Skloništa, Srbijavode, JP Nacionalni park Fruška Gora.

Većina ovih preduzeća i dalje imaju vršioce dužnosti generalnog direktora. Direktor javnog preduzeća koji je postavljen po konkursu Vlade Srbije je direktor EPS-a Aleksandar Obradović. On je na tu funkciuju došao pošto je dve godine obavljao funkciju v.d direktor tog preduzeća.

Tokom 2013. srpska javna preduzeća imala su gubitke od 50 milijard i 650 miliona dinara. Kao takva moraju što pre biti dovedena u red.

Član ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetovi objašnjava da nam ni smanjenje plata i penzija ništa ne vredi, ukoliko se nastavi sa rasipanjem novca na neprofitabilne gigante. "Jako je važno da postoji prvi čovek, da bude kredibilan i profesionalac. Lično nisam protiv ni da bude iz neke stranke, ali da svakako stranačko obeležje ne bude kriteriijum zbog koga će voditio javno preduzeće. Uostalom, takva politika je donela mnogo promašaja i negativnih rezultata", kaže Dželetović.

U kom će se pravcu ici i da li će promašaji i negativni rezultati postati prošlost, moglo bi da bude poznato krajem godine. Do tada, obećavaju iz vlade, biće završen izbor rukovodilaca javnih preduzeća.

  • coco

    13.10.2014 07:02
    Muljare!
    Ne čekaju JP direktore, nego vladajuće partije nikako da se usaglase oko "modela" izbora odgovarajućeg partijskog lika. Kao i u el. distribuciji. Jave se neki partijski nepodobni, a stručno podobni, pa sada treba naći modus kako da oni partijski ispadnu u očima javnosti - adekvatni. Da partije "ostanu" poštene, časne itd. i da sve ispadne kako sprovode u delo svoja predizborna obećanja i ispunjavaju direktive EU po pitanju depolitizacije.
    Mislite da im je lako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.