Osuđenici će pošumljavati Srbiju

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Srbijašume i Šumarski fakultet potpisali su Sporazum o saradnji, koji predviđa angažovanje osuđenika na sađenju sadnica.
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Srbijašume i Šumarski fakultet potpisali su Sporazum o saradnji, koji predviđa angažovanje osuđenika na sađenju sadnica.

Osuđenici iz zavoda za izvršenje krivičnih sankcija zasadiće 3. novembra prve sadnice na Mačkovom kamenu i Vučevu, čime će početi projekat "Jedno drvo za jednog ratnika", u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata.

"Ministarstvo pravde prvi put izvodi zatvorenike na otvoreni prostor da rade u opštem, javnom interesu", izjavio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović.

Ističući da će "uprava, kompletan zatvorski sistem i sistem alternativnih sankcija imati zajednički cilj da se u društveno koristan rad što više uključe zatvorenici, kao i lica koja su dobila alternativne sankcije po pravosnažnim odlukama suda", on je dodao da se time nastavlja primena dobre prakse Evropske unije.

On je rekao da će radovi početi sa 70 do 100 ljudi iz zatvora u Šapcu, koji će pošumljavati terene "odakle su krenule ratne operacije u Prvom svetskom ratu - na Mačkovom kamenu, Vučevu, Tekerišu".

"Predviđeno je da projekat traje četiri godine i da se proširi na čitavu Srbiju", izjavio je prodekan Šumarskog fakulteta Zdravko Popović, dodajući da će se "najpre primiti sadnice koje su posađene sa puno ljubavi" i da se nada da će one "živeti najmanje 100 godina i podsećati buduće generacije na velike žrtve naših predaka".

Stevović je dodao da će biti uključeni zatvorenici koji se budu izjasnili da će raditi dobrovoljno i bez prinude i da za pošumljavanje neće biti potreban ni jedan dinar iz budžeta.

Alternativne sankcije primenjuju se u Srbiji od 2009, sa ciljem da se smanji broj zatvorenika i doprinese budžetskim uštedama. Na ovaj vid izvršenja kazne mogu biti upućena lica kojima je zaprećena kazna do tri godine zatvora ili ona koja imaju neplaćene novčane kazne koje ne mogu ili ne žele da izmire.

  • 25.10.2014 11:34
    Sadice travu.
  • Brus Vilis

    25.10.2014 06:34
    Ovo je dobro.
  • 25.10.2014 01:49
    u rudnik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija