Subotica: Od početka godine 65 pokušaja samoubistava

U prvoj polovini ove godine 65 osoba hospitalizovano je na odeljenju psihijatrije u subotičkoj Opštoj bolnici zbog pokušaja samoubistva.
Broj suicida na severu Bačke godinama se povećava, a taj broj se ne umanjuje ni ove godine. Samo protekle sedmice dva muškarca su izvršila samoubistvo u Subotici, prenosi "Kurir".
 
Crne brojke statistike su Suboticu i ranije svrstavale u sam vrh po broju pokušaja samoubistava u zemlji.
 
"Samoubistva i pokušaj samoubistva razlikuju se po intenzitetu samoubilačke namere i potrebno je prepoznati poziv za pomoć koji šalju oni koji imaju suicidne namere. Od desetoro ljudi koji pokušaju da izvrše samoubistvo, a traže stručnu pomoć, devetoro više nikad neće imati suicidne namere. Više je muškaraca na crnim listama samoubistava, a žena je više u pokušajima. Subotica je i dalje u vrhu liste samoubistava u Srbiji, a statistika iz ranijih godina ukazuje da se problem ne smanjuje", podaci su sa odeljenja psihijatrije u subotičkoj bolnici.
 
Načelnik ovog odeljenje, dr Zoltan Šagi, kaže za "Kurir" da je najčešći razlog "nerazrešiv lični konflikt".
 
"Najviše je takvih pacijenata u proleće i jesen. Primamo ih na lečenje i pokušavamo da utičemo da promene obrazac ponašanja, kada su u teškom emotivnom stanju u koje dospeju", objasnio je Šagi.
  • Reka

    04.08.2017 18:33
    @dzoni
    Da to je tačno tako izneto u analizama, a postoji podatak i o tome, da je jedan od uzroka povećanog broja depresivnih, kao i potencijalnih suicida, to što Subotica nema reku. To je isto bilo navedeno u nekim analizama. Reka stvara posebnu klimu u gradu pored kog protiče, vazduh u njenoj blizini je pun negativnih jona, isto kao i pored mora i u šumi. Samo sedenje na obali reke i gledanje kako teče, opušta i kao da čisti čoveka od negativnih misli. Gledanje u vodu koja teče smiruje i podiže raspoloženje. O dejstvu, kao i nedostatku negativnih jona, ima puno informacija na internetu.
  • dzoni

    04.08.2017 17:10
    Ništa čudno odnosno poznata stvar za Suboticu već decenijama unazad,čak je napravljen i psihološki profil subotičkog samoubice obično je to osoba u 50-ima mađarske nacinalnosti srednje stručne spreme.
    Da li je problem u monotoniji samog mesta,nešto hladnije klime itd ne znam ali Subotica se tu baš ističe nažalost.
  • sabatini

    04.08.2017 14:57
    Uvek je Subotica bila poznata po samoubicama, nije to nista novo. Placenici i izdajnici ce verovatno i za to okriviti A. Vucica, sram da im udje, majku im izdajnicku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina