Rebalans budžeta Vojvodine - Zbog epidemije virusa korona trpe poljoprivreda, kultura, privreda...

Budžet Vojvodine rebalansom će biti smanjen za 4,2 milijarde dinara, odnosno više od pet odsto zbog gubitaka koji su nastali u epidemiji virusa korona i vanrednom stanju, navodi se u nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta APV za 2020. godinu.
Rebalans budžeta Vojvodine - Zbog epidemije virusa korona trpe poljoprivreda, kultura, privreda...
Foto: 021.rs
To znači da će budžet biti 73,6 milijardi dinara umesto 77,8 milijardi dinara.
 
Ovo je drugi rebalans budžeta koji će Skupština Vojvodine doneti, a nakon što je prvim rebalansom ranije ove godine budžet povećan zbog utvrđenog viška novca. Zbog novonastale situacije, budžet APV imaće veći budžetski deficit u odnosu na planirani - 4,08 milijardi dinara, odnosno šest odsto ukupnih prihoda.
 
Razlog za rebalans su neplanirani gubici. Naime, u analizi sadašnjeg stanja navodi se da je vanredno stanje u Srbiji proglašeno 15. marta, te da je Pokrajinska vlada 7. aprila donela odluku o privremenoj obustavi izvršenja budžeta APV. 
 
Podsetimo, o ovoj odluci Pokrajinske vlade javnost nije obaveštena, a na pitanje 021 na konferenciji za medije zbog čega javnost nije obaveštena, odgovor nije stigao od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. Pitanje smo poslali mejlom, s obzirom na to da konferenciji nisu prisustvovali novinari.
 
Dalje u obrazloženju rebalansa, navodi se da je Vlada Srbije donela set propisa u vidu ekonomskih mera u cilju podrške privredi, a merama je privatnicima i građanima omogućeno i odlaganje plaćanja poreza na zarade i akontacija poreza na dobit, što ujedno smanjuje i planirane prihode u pokrajinskom budžetu.
 
"Iz navedenog proizilazi da nova realna projekcija manjeg ostvarenja prihoda iz izvora finansiranja koji pripadaju Pokrajini zahteva i odgovarajuću redukciju rashoda i izdataka koji su planirani aktuelnim budžetom. Dakle, donošenjem ove odluke prihodi i primanja i rashodi i izdaci uravnotežuju se na novom – nižem nivou čime se omogućuje predvidivost i nesmetano izvršavanje budžeta u skladu sa realno projektovanim sredstvima. Donošenje rebalansa budžeta jeste najbolji način rešavanja problema, jer se obezbeđuje javnost i transparentnost u odlučivanju o distribuciji javnih sredstava – s jedne strane, a omogućuje se blagovremeno usklađivanje svih u međuvremenu revidiranih procena prihoda, primanja i prenetih neutrošenih sredstava i rashoda i izdataka – s druge strane", navodi se u nacrtu odluke o rebalansu pokrajinskog budžeta.
 
Tekući prihodi budžeta smanjeni su za 4,3 milijardi (šest odsto), mahom zbog poreza - Pokrajina ne može da računa na oko 3,5 milijardi dinara po ovom osnovu. Prihod od poreza na zarade smanjen je za 1,5 miijardi dinara.
 
"Prilikom revidiranja procene, pošlo se od činjenice da gorenavedena Uredba predviđa mogućnost da se plaćanje ove poreske obaveze za tri meseca odloži do 4. januara 2021. godine. U tom smislu projektovano je smanjenje u visini koja predstavlja prosečno tromesečno ostvarenje prihoda iz ovog poreskog oblika, pri čemu je tako dobijen iznos korigovan imajući u vidu činjenicu da su iz prava na odlaganje izuzeti pojedini privredni subjekti i pravna lica", navodi se u obrazloženju rebalansa.
 
Prihod od poreza na dobit smanjuje se za dve milijarde dinara.
 
Pokrajina ne može da računa ni na određena transferna sredstva od Republike, koja je napravila i svoje uštede. Tako Vojvodina ne može da računa na 181,4 miliona dinara za finansiranje adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, 201,6 miliona za finansiranje delatnosti Radio-televizije Vojvodine, na 100 miliona dinara za podršku projektu Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture i na 70 miliona dinara za finansiranje projekta Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019.
 
Smanjuju se i drugi prihodi, među kojima je najznačajnije smanjenje od 325,3 miliona dinara po osnovu davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini.
 
S druge strane, dobrovoljni transferi i donacije građana i pravnih lica povećavaju se jer je Pokrajina na početku epidemije otvorila namenski račun za pomoć zdravstvenim radnicima, a koji je "težak" više od 30 miliona dinara u trenutku planiranja rebalansa.
 
Rebalansom se u budžet prenosi i 152,6 miliona dinara - preneta donatorska sredstva, neutrošen novac indirektnih korisnika budžeta, ostala neutrošena sredstva.
 
Rashodi koje je Pokrajina prvobitno planirala smanjuju se za pomenutih 4,2 milijarde dinara. Tekući rashodi smanjuju se za 4,16 milijardi dinara, ali rashodi za zaposlene ostaju gotovi isti jer se plate i ostali troškovi redovno isplaćuju, izuzev troškova za prevoz.
 
Pokrajina planira i smanjenje za takozvane specijalizovane usluge, usluge po ugovorima, za troškove putovanja, materijal, tekuće popravke i druge troškove i to u ukupnom iznosu od 180,1 milion dinara.
 
Kad je reč o smanjenju određenih subvencija, najveći "udar" osetiće poljoprivreda. 
 
"Najznačajnije promene u ovoj grupi rashoda jesu smanjenje sredstava za subvencije u oblasti poljoprivrede – 584,28 miliona dinara. U okviru ovog iznosa smanjene su subvencije za uređenje, korišćenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta za 199,8 miliona dinara; za ruralni razvoj 323,3 miliona dinara i za šumarstvo i lovstvo 61,1 milion dinara. U oblasti subvencionisanja privrede smanjene su, odnosno sasvim su izostale iz rasporeda sredstava u ovoj godini subvencije za podršku razvoju privrede kao mera koja se realizuje uz podršku Razvojne agencije Vojodine u iznos u od 317,68 miliona dinara. Subvencije za razvoj konkurentnosti privrede, aktivnu politiku zapošljavanja i razvoj turizma smanjene su za 169,84 miliona dinara", navodi se u nacrtu novog rebalansa budžeta Vojvodine.
 
Najveće uštede (2,07 milijardi dinara) napravila je Uprava za kapitalna ulaganja APV, koja je smanjila ulaganja ili potpuno odustala od određenih projekata ove godine, a uzevši u obzir da ne može da računa na transferni novac iz budžeta Republike. Tako lokalne samouprave ove godine ne mogu da računaju na projekte u oblasti zaštite životne sredine, a smanjuju se i ulaganja u sport i omladinsku politiku, vodoprivredu, poljoprivredu, kulturu (pomenuti projekti Novi Sad 2021 i OPENS).
 
Pokrajina umanjuje i iznos koji je ranije planirala za mere pronatalitetne politike, u iznosu od 288 miliona dinara. Materinski dodatak i dalje će iznositi 15.000 dinara, dok se smanjuje iznos namenjen poboljšanju uslova stanovanja za porodice sa troje i četvoro dece i to sa 300 miliona na 100 miliona dinara. Štaviše, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku nedavno je obustavio konkurs koji je bio o toku, o čemu se informacija nalazi OVDE.
 
U tabeli je navedena tekuća budžetska rezerva APV u ovoj godini, u kojoj je vidljivo da se ona često koristi - do 14. aprila ove godine već je utrošeno više od milijardu dinara.
 
 
Svi sekretarijati podneli su odluke od kojih projekata i ulaganja do daljnjeg odustaju, to jest sume koje će preneti u budžetsku rezervu, na raspolaganje Pokrajinskoj vladi. Još uvek nije poznato kad će biti zakazana sednica Skupštine Vojvodine o ovom rebalansu. Dokument u celini nalazi se OVDE.
 
Ovakva privremena obustava budžeta Vojvodine može da traje najduže 45 dana, propisano je Zakonom o budžetskom sistemu.
  • Novosadjanin

    27.04.2020 09:18
    Trpe penzineri. Trpe deca. Trpe radnici . Trpi NAROD. Pojedincima opet lepo. Neki bez maske i rukavice vuku respiratore u Nis, NP, lete helikopterom do komsija, ne moraju u samoizolaciju (izolaciju) , polazu vence a do sada se nisu ni setili, docekuju i ispracaju avione bez a ponekad i sa maskama - tesko fizickom radniku. Ali sve zarad IZBORA
  • ko je ovde lud

    27.04.2020 09:04
    pa ne vidi
    I putevi opet trpe, vec 10 godina izgleda.
  • Anonimus

    27.04.2020 08:52
    Bilo bi najefikasnije i najkorektnije da se budžet smanji tako što bi se umanjile plate zaposlenima u javnom sektoru. Isti princip bi trebalo primeniti i kada je reč o umanjenju republičke kase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina