Od sutra portal tijana.rs u čast Tijane Jurić

Pet meseci od nestanka 15-godišnje Tijane Jurić, koja je i ubijena iste noći kada je oteta, navršavaju se u petak, 26. decembra u 32 minuta posle ponoći.
Pet meseci od nestanka 15-godišnje Tijane Jurić, koja je i ubijena iste noći kada je oteta, navršavaju se u petak, 26. decembra u 32 minuta posle ponoći.

Simbolično u to vreme sutra će početi sa radom i sajt tijana.rs na kojem će svi zainteresovani moći pobliže da se upoznaju sa činjenicama oko nestanka, ali i prate čitav sudski proces koji treba da počne početkom naredne godine.

Za teško ubistvo i silovanje Tijane Jurić osumnjičen je Dragan Đurić (34) iz Surčina kojeg je policija uhapsila 6. avgusta, 12 dana od kada je prijavljen nestanak. Đurić je dvadesetak dana proveo na posmatranju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, gde je tim neuropsihijatara i psihologa trebalo da zaključi da li je u trenutku izvršavanja zločina bio uračunljiv.

Nakon psihijatrijskog veštačenja na kojem je proglašen uračunljivim, Đurić je sredinom septembra  vraćen u Okružni zatvor u Subotici, gde čeka početak suđenja. Zatvorska kazna za ovo delo može da bude i do 40 godina. Apelacioni sud u Novom Sadu 5. novembra produžio je meru pritvora Duriću na još tri meseca. On se trenutno nalazi u Okružnom zatvoru u Subotici gde čeka suđenje koje je predviđeno da počne početkom tokom januara naredne godine.

Simbolično, 26. decembra, 32 minuta posle ponoći, sa radom će početi sajt tijana.rs, će svi zainteresovani moći pobliže da se upoznaju sa činjenicama oko nestanka, prate sudski proces i inicijative oko prevencije i efikasnijeg delovanja nadležnih organa u slučaju prijavljivanja nestanka.

Po rečima autora sajta, ovaj onlajn projekat prvobitno je zamišljen kao "Tijanin sajt", sastavljen od nekoliko stranica njene biografije i osnovnih podataka o toku suđenja, međutim u toku same izrade on je prerastao u portal sa stranicama i rubrikama, na kome će pored najnovijih informacija o suđenju, biti ispraćene i sve aktivnosti vezane za usvajanje "Tijaninog zakona", zatim uvođenje sistema "Tijana alert" i početak rada nacionalnih portala na kojima će biti evidentirana nestala lica i osuđeni pedofili.

"U saradnji sa raznim organizacijama, objavljivaćemo i tekstove korisne za prevenciju otimanja ili zloupotrebe dece i zaštitu dece na internetu", izjavio je dip. pravnik Aleksandar Dovragović, koji je urednik portala tijana.rs.

Neformalna grupa građana koja je na neki način uključena u ovaj projekat napominje da neće odustati od inicijativa u kojima traže da Tijanina dobije ulicu u Subotici i Bajmoku, kao i da se realizuje ideja gradnje memorijalnog parka na mestu gde je pronađeno Tijanino beživotno telo.

U znak sećanja na tragično ugašeni život u Subotici i Bajmoku oslikani su murali. Mural u Subotici koji se nalazi na Radijalcu krajem septembra oslikao je Andrej Josifovski, mladi umetnik iz Beograda. Zid sa njenim licem nalazi se i u Bajmoku, u naselju iz kog je Tijana oteta.

  • jaca

    25.12.2014 16:10
    :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina