Danas je Dan mrmota

Dan mrmota se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava svake godine 2. februara i bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da "predvidi" vreme.
Dan mrmota se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava svake godine 2. februara i bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da "predvidi" vreme.

Predanje kaže da ako glodar vidi svoju senku na 2. februar, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest nedelja. Ako je ne vidi, proleće je na putu.

Danas se očekuje da mrmot izađe u 7.25 minuta po lokalnom vremenu. Iako većima američkih država uzgaja svoje mrmote za ovaj praznik, samo jedan je onaj pravi: Panksatoni Fil koji živi u Panksatoni gradiću u Pensilvaniji (Drugi deo imena, "Fil" dobio je po kralju Filipu).

Svake godine hiljade turista se sjati u ovo mesto "na kraju sveta" kako bi učestvovali u posebnom prazničnom programu. Uz novinare, članove Kluba Panksatoni mrmota , meštanime i turiste, zabavi mrmota Fila odaziva se čak i guverner Pensilvanije.

Kako je sve počelo?

Pre više hiljada godina kada su animalizam i obožavanje prirode bili jedine religije, ljudi sa područja Evrope, danas poznati kao Nemci, verovali su da jazavac ima moć da predvidi dolazak proleća.

Mnogo vekova posle saznanja da jazavac, kao ni jedan drugi stanovnik šume, ne može da predvidi vreme, prvi Nemci su se doselili na američko tlo i tamo posejali svoju tradiciju. Nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot poslužio kao dostojan zamenik.
  • 03.02.2015 18:55
    @Paparaco - Dan mrmota
    A ko ga se ne seća, ili ga nije gledao, neka ga pogleda. Svako od nas se može pronaći u njemu, jer većini život liči na "dan mrmota" - beskonačai isti dan.
  • 03.02.2015 18:53
    Da, mečka Božana.
  • Profa

    03.02.2015 10:09
    Slično verovanje postoji kod nas. Na Sretenje, 15.2. (ili 2.2. po julijanskom kalendaru), ako medved vidi svoju senku i vrati se u jazbinu, zima će trajati još 6 nedelja, ako ostane napolju bliži se proleće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.