Pliva od Švarcvalda do Crnog mora da pokaže koliko je Dunav zagađen

Profesor hemije iz Nemačke namerava da prepliva 2.700 kilometara Dunava kako bi pokazao nivo zagađenja te reke.
Pliva od Švarcvalda do Crnog mora da pokaže koliko je Dunav zagađen
Foto: 021.rs
Profesor Andreas Fath sa univerziteta u Furtvangenu tokom tri meseca plivaće do ušća Dunava u Crno more kroz Austriju, Mađarsku i Srbiju te završiti samo nekoliko kilometara od granice Rumunije i Ukrajine.
Iz projekta "Čisti Dunav", koji od petka prati Fatha, kažu da kroz Dunav svakodnevno u moru završi oko četiri tone plastike.
"Neke zemlje kroz koje Dunav protiče nemaju ni efikasni sistem reciklaže boca ni razumne načine sprečavanja stvaranja otpada. Plastične boce, kese i mikroplastika mogu se naći duž obala i na rečnom dnu", tvrdi organizacija. 
 
Ovaj 57-godišnji predavač svakodnevno će uzimati uzorke vode iz Dunava. Na njegovo plivačko odelo biće pričvršćen i pasivni skupljač koji će detektovati strane materije u vodi. Veb stranica projekta prikazivaće rezultate brzih testova uzoraka.
 
Na ovom će poduhvatu uz 57-godišnjaka biti tim koji će održavati radionice, predavanja i akcije čišćenja reke.
 
Fathu ovo nije prvi put da kombinuje nauku i ekstremne sportove - 2014. preplivao je hiljade kilometara Rajne kako bi skrenuo pažnju na kvalitet vode. 

Teme

dunav
  • Aleksandar

    28.04.2022 17:51
    Djerdap
    A Kazan?
  • B&B

    26.04.2022 06:34
    Profa
    Lako je tako Profesore, plivajte od Crnog Mora ka Nemackoj
  • seljak

    25.04.2022 23:06
    ??
    najgore je u bugarskoj i rumuniji. sav otpad od austrijanaca, nemaca cexa, madjara i naravno nas odlazi tamo. normalno da je u austriji i nemackoj najcistiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.