FOTO: Kako bi Pangea izgledala sa današnjim državama?

Zemlja je nekada imala superkontinent nazvan Pangea. Kako bi taj kontinent izgledao kada bi postojale političke granice današnjice?
Zemlja je nekada imala superkontinent nazvan Pangea. Kako bi taj kontinent izgledao kada bi postojale političke granice današnjice?

Teško je zamisliti vreme kada je Antarktik bio tik uz Australiju ili kada je Maroko bio praktično preko puta Njujorka. Međutim, tako je svet izgledao pre 300 miliona godina.

Naravno, tada nisu postojale Sjedinjene Američke Države, Srbija, Velika Britanija, Rusija ili bilo koja druga država.

Zato su geolozi bili manje zabrinuti sa položajem država na nekadašnjem superkontinentu, a više sa samim položajem kontinenata. Masimo Pietrobon je zato odlučio da napravi novu mapu Pangee uzimajući u obzir granice koje nas danas razdvajaju.

On je ipak priznao da je sebi dozvolio malo umetničke slobode s obzirom na to da je tačan izgled Pangee i dalje predmet određenih debata.

Sliku u punoj rezoluciji možete pogledati OVDE.

  • mrva

    20.08.2013 08:58
    Ne mogu da verujem da se nije javio ni jedan vernik sa "ultimativnom" tvrdnjom da je Svet zapravo stvoren pre 6000 god, naravno u danasnjem obliku sa sve Adamom i Evom kako se drze za rucice u nekoj sumici i Nojevom barkom kako pluta na horizontu.
  • Radenko

    19.08.2013 19:46
    Samo More
    Neznam sta je sa ljudima ovde al ovo MORE , MORE , MORE , MORE I izlazak na More ((: mislim da su neki patoloski poremeceni gubitkom Juge i izlaskom na More
  • 19.08.2013 17:18
    Haos imali smo more od Subotice do Niša, a koliko vidim bili smo negde oko ekvatora, znači 25-28 stepeni cele godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.