Demostat: Izlazak opozicije na lokalne izbore bi dao legitimitet vlasti u Srbiji

Mogući izlazak nekih opozicionih lidera na lokalne izbore, ranije udruženih oko ideje bojkota svih nivoa redovnih izbora i uticaj te evenutalne odluke na ideju bojkota, odnose u opoziciji i legitimizaciju vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića tema je analize "Da sam Vučić..." Istraživačko-izdavačkog centra iz Beograda - Demostat.
Demostat: Izlazak opozicije na lokalne izbore bi dao legitimitet vlasti u Srbiji
Foto: FoNet
Demostat u analizi piše da moguće odluka zamenika predsednika Demokratske stranke i predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i člana Predsedništva Stranke slobode i pravde i predsednika beogradske opštine Stari grad Marka Bastaća da učestvuju na lokalnim izborima u mestima u kojima su na vlasti, osim što će učiniti ideju bojkota "mrtvom" i dodatno poremetiti odnose na opozicionom delu političke scene, može da legitimiše vlast u Srbiji i postavi osnovu da o sebi gradi imidž demokratske.
 
"Paunović je 20 godina na vlasti u Paraćinu i sada će se boriti za dodatne četiri godine. On jedini ima realne šanse da ponovo osvoji vlast ako se uzme u obzir njegov rad na terenu jer više puta godišnje obilazi građane čiji je prvi čovek, razgovara sa njima i rešava probleme. Priča kaže da najmanje tri puta godišnje obiđe svaki mesni odbor i mesnu zajednicu. Zato, ili i zato je uspevao svih ovih godina da opstane na čelu Paraćina", navodi se u analizi.
 
Ocenjuje se da se njegova pobeda na tim izborima ne dovodi toliko u pitanje, što zbog toga jer će "njegova" administracija organizovati lokalne izbore, ali i zbog toga što su građani "stekli poverenje u njega".
 
"Srpska napredna stranka, ma koliko se proteklih godina i meseci trudila, nije uspela ni na koji način da ga smeni, odnosno da pridobiju većinu u lokalnom paralemntu. Naprednjacima ostaju samo džipovi i jaki momci na dan izbora, puno para i prisila", dodaje se.
 
Govoreći o Nebojši Zelenoviću, ističu da u Šapcu stvari stoje drugačije i da on ovih dana, kako se nezvanično priča, analizira može li pobediti u gradu koji vodi i da zbog toga, verovatno, još uvek nije saopštio konačnu odluku izlazi li na izbore ili ne.
 
"Odluka će verovatno biti pozitivna, pogotovo ako se ima u vidu da je Zapadna Srbija Nemanje Pajića, kako sada stvari stoje, odnosno kako se može čuti, i dalje opredeljena za nastavak saradnje sa Zelenovićem, a pritom je odavno donela odluku o svom učešću na lokalnim izborima. Pokret Zapadna Srbija je, treba reći, druga po snazi politička organizacija u šabačkoj vlasti, nastala iz Ujedinjenih regiona Srbije. Pajić u ovom mandatu obavlja funkciju predsednika Skupštine opštine", piše Demostat.
 
Ocenjuju da im je "iznenađujuće" dobar rezultat tog pokreta na lokalnim izborima 2016. omogućio da budu u poziciji da bez njih ne može da bude formirana vlast, bilo SNS ili Zajedno za Srbiju Zelenovića.
 
Analizirajući poziciju Marka Bastaća, navodi se da "posle svih afera u kojima je on glavni akter", Bastać može da pobedi samo ako je to deo eventualnog dogovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
"Da sam Vučić, koji već na veštački način smanjenjem cenzusa na tri odsto, pokušava demokratiju da vrati u parlament tako što će u njega ući stranke kojima će pomoći da preskoče lestvicu, prepustila bih vlast, bar u Šapcu, opoziciji. Iznenađenja su moguća i u drugim manjim opštinama jer će bojkot-opozicija naći način da na njima učestvuje", piše autorka analize Demostata.
 
Dodaje se da je Šabac druga priča i da je kandidat za gradonačelnika Šapca republičke vlasti Milan Ostojić, koji je, prema pisanju medija, prvostepeno osuđen pred Specijalnim sudom u Beogradu, 2013. godine u sklopu postupka protiv takozvane Šabačke grupe, a koja je osuđena ukupno na 83 godine zatvora.
 
Za njega je presudom Specijalnog suda iz maja 2013. rečeno da je bio organizator grupe, nastale 2006. koja je delovala u više republika bivše Jugoslavije, i da je donosio sve odluke. Prvobitna kazna bila mu je 20 godina, ali ju je Apelacioni sud prepolovio u decembru 2015. i osudio ga samo za podstrekavanje na ubistvo Siniše Kromeka, a oslobodio ga za još jedno podstrekavanje na ubistvo i zločinačko udruživanje, kao i za trgovinu drogom.
 
"Još jedan, mnogo važniji razlog zbog kojeg bih, da sam Vučić, prepustila vlast opoziciji je što bih posle toga svima mogla da kažem i pokažem da ne težim tome, a mogla sam, da imam vlast u svim opštinama u Srbiji. Tako će on imati savršen izgovor za sve one koji ga optužuju da kontroliše apsolutno sve u državi", ocenila je autorka.
 
Ističe se da aktuelna vlast ne mora da "naredi svojim glasačima i aktivistima da glasaju za Zelenovića, što će, uprkos negiranju takve mogućnosti, sigurno uraditi za neke druge političke opcije na republičkom nivou i u nekim opštinama gde bude falilo glasova", jer je, kako se ocenjuje, dovoljno da u Šabac i Paraćin tog i prethodnih dana ne pošalje "džipove i ošišane momke koji uteruju strah i glasove".
  • Garavi

    12.02.2020 12:00
    Izbori, cemu?
    Toliko se prasine diglo ni oko cega. Svi znaju da Srbijom ne vlada Vucic, kao sto nece vladati ni opozicija. Glasanje je smejurija, ono sluzi samo da se botovi istaknu kod nadredjenih, da se vidi koliko su "glasackih grla" u stanju da izvedu na izbore. O bugarskim vozovima, opakim tipovima u crnim dzipovima i glasackim listicima u dzakovima da i ne govorimo.
    Ako stvarno zelite da menjate sistem, pocnite od sebe. Nabavite ogledalo i sebi u ogledalu priznajte:
    Da li zelite da komsiji/pripadniku nekog od okolnih naroda/nekoj zemlji koju ne volite ide lose, da im "crkne krava"? Zasto?
    Da li odobravate nasilne i bezobrazne postupke koji stete svima? Da li smatrate da je u redu varati drzavu? Ili mozda mislite da drzava ima neograniceno i nesputano pravo da koristi nasilje? Zasto?
    Da li biste pomogli nekom ko nije clan porodice, partije, od koga nemate nikakve koristi? Zasto ne?
    Da li sanjate o tome da ne radite nista, a da pare same dolaze do vas? Da li zelite da se usavrstavate, da ucite, da radite na sebi iako ste vec dobili diplomu, da ne kazem izucili skolu?
    Da li mislite da ste natprosecno pametni i izuzetno nadareni, ali to niko ne vidi i ne priznaje?
    Ima jos mnogo slicnih pitanja. Kad svi, kao gradjani, kao zajednica, ne deleci se po nacionalnim i verskim granicama, pronadjemo prave odgovore, tada ce biti mnogo lakse skinuti s vrata one koji zaista vladaju Srbijom. Tada ce izbori, mozda, imati smisla.
  • Nataša

    12.02.2020 08:48
    Obostranim botovima
    Prepucavate se međusobno a perfidno i jedni i drugi kradete volju građana. Zašto i jedni i drugi preuzimate nevažeće glasove sebi, jer to su građani jasno opredelili NIKOM. Ta mesta neka ostanu upražnjena tj. 250 minus prazna nevažeća mesta! E onda se pokažite koliko su građani "za vas". Skupštinska sala bi bila poluprazna, a kvorum misaona imenica!
  • Goksi

    12.02.2020 08:37
    Teoretičari zavere, pustite da narod kaže svoje na izborima !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.