Izborna frka: Levijatan dolazi

Izbori još uvek nisu raspisani, ali su pojedini frontovi političke borbe već uveliko aktivni. U međuvremenu, dobijamo neke nove igrače.
Izborna frka: Levijatan dolazi
Foto: Printscreen
Reč levijatan ima nekoliko značenja, tumačiće se kao morska neman, a neko će je povezati i sa Tomasom Hobsom. Đura Daničić je u prevodu starozavetne Knjige o Jovu, morsko stvorenje levijatana, preveo jednostavno kao krokodila. Pokret Levijatan je ovih dana najavio izlazak na izbore i u Novom Sadu. Baš kao u pesmi Električnog orgazma - "krokodili" dolaze.
 
Odluka o izlasku Levijatana na izbore nije mnogo začudila s obzirom na to da su predstavnici ovog pokreta na svojim profilima društvenih mreža već izvesno vreme prilično aktivni u borbi protiv "komunjara" i drugih "puzajućih neprijatelja" srpstva. Iako je predsednik tog pokreta Pavle Bihali još u septembru na Tviteru pisao kako se Levijatan "nikada dok je on živ neće baviti politikom", stvari su se izgleda promenile.
 
Bez obzira na to što svoje reči sa Tvitera brani tvrdnjom kako će se čitava akcija prelaska tropostotnog cenzusa zvati "Pravo na život", medijima je poziv na konferenciju na kojoj je obznanjeno njihovo učestvovanje na izborima stiglo upravo od Levijatana. U ovom pokretu su za 021.rs potvrdili da im je u planu da izađu na izbore i u Novom Sadu, zbog "katastrofalne situacije" u oblastima kojima se bave, što bi bila, kako su sami rekli, "zaštita životinja i nejači". Konačna odluka, naveli su, biće doneta do raspisivanja izbora.
 
Pa ipak, iako su burno reagovali na političko-preduzetničku egzibiciju Tomislava Bokana i njegovog pokreta Dinara-Drina-Dunav da na predstojeće izbore u Novom Sadu izađe na zajedničkoj listi sa Srpskom naprednom strankom, na najavu ulaska Levijatana u izbornu trku niko od gradskih "političkih subjekata", pa ni Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je prilično osetljiva na bilo kakvu vrstu ekstremizma, nije reagovao. 
 

Foto: Printscreen

 
Razloga za ćutnju bi moglo da bude nekoliko - od toga da svojim reakcijama ne žele da daju dodatno na značaju Levijatanu, pa do toga da, recimo, političko preduzetništvo Tomislava Bokana, koji bi svoje ponovno stavljanje u službu SNS-a mogao da naplati upravljanjem nekim javnim preduzećem, vide opasnijim od poruka predsednika Levijatana Pavla Bihalija, koji zastupa snažne anti-migrantske stavove i pita se kako će država sprečiti "pošast zvanu migranti" ukoliko "država ne želi da reši štetočine Rome".
 
Iako su naveli da ih ne interesuju koalicije, to ne znači da ne postoji mogućnost da Levijatan napravi neki politički dogovor, pogotovo iz razloga što imaju prijatelje na desnom spektru. Prirodno, to bi bila Srpska desnica koju predvodi Miša Vacić.
 
Do objavljivanja ovog teksta Srpska desnica nije odgovorila na pitanja 021.rs u vezi sa izlaskom na izbore u Novom Sadu, ali to je prilično očigledno sudeći po nedavnim i ovonedeljnim aktivnostima. Srpska desnica je u januaru otvorila novu kancelariju u Novom Sadu da bi u petak predstavila 16 mesnih odbora koji su formirani na teritoriji Novog Sada - od MO "Liman", preko "Detelinare", do "Futoga", "Kaća" i "Sremske Kamenice".
 
SzS vs SNS: Krimi rad
 
Srpska napredna stranka se trenutno, barem kada su u pitanju medijski istupi i saopštenja, vodi onom devizom "mi ne obećavamo ništa i to ispunjavamo" iz "Alana Forda". Ipak, glavnu kampanju za Novi Sad vodi potpredsednik stranke i aktuelni gradonačelnik Miloš Vučević, koji neretko govori o planovima budućeg razvoja Novog Sada, stavljajući akcent upravo na konstatan razvoj kao važan aspekt života grada i postavljajući SNS kao stranku sa ljudima koji taj progres mogu da isprate.
 
Nasuprot tome, aktivisti Srpske napredne stranke prilično su prisutni na terenu, pa tokom vikenda izlaze "među građane" razgovarajući sa njima, deleći im plan za Srbiju 2025. godine, ali i nudeći im mafine, bakine kolače... 
 
 
 Foto: Printscreen/ Facebook
 
Moglo bi se reći da bi izborna kampanja naprednjaka u Novom Sadu bila mirna luka da nema novosadskog ogranka Saveza za Srbiju koji i pored toga što bojkotuje izbore vodi najglasniju opozicionu kampanju. Ove nedelje imali smo dva "mini rata" saopštenjima između političkih oponenata.
 
Prvi se poveo početkom nedelje kada je poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Borislav Novaković predao nove dokumente Višem javnom tužilaštvo o slučaju sumnjive kupovine zemljišta kod Zrenjaninske petlje. Novaković je optužio Miloša Vučevića i njegovog savetnika Slobodana Milića Bocaru za trgovinu uticajem, a SNS je u svom kontranapadu čitavu situaciju prebacila na teren izborne trke, poručujući kako "nastup potpredsednika Narodne stranke predstavlja još jednu neuspelu cirkusku predstavu sa očajničkim ciljem preskakanja sniženog cenzusa od tri odsto na predstojećim izborima".
 
Nije mnogo vremena trebalo da prođe do novog prepucavanja saopštenjima. Dan nakon što je u vazduh dignut automobil Slobodana Milutinovića Snajpera, osuđivanog zbog trgovine narkoticima, reagovao je Savez za Srbiju, ali i SNS. 
 
SzS je zatražio od policije da sasluša Vučevića, jer su se, kako su naveli, gradonačelnik i Milutinović više puta javno sastali i "pri tom pokazali očiglednu bliskost". U SzS su označili Milutinovića kao vođu grupe "žestokih momaka" sa Grbavice "koja radi za Srpsku naprednu stranku u svim izbornim kampanjama u Novom Sadu, što znači da i po tom osnovu sarađuje sa Vučevićem".
 
Naprednjaci su poručili da su zgroženi stavom SzS-a, navodeći da su pišući takvo saopštenje "valjda pošli od sebe i od vremena kada je vladala vaša "žuta banda kriminalaca", kada je Srbija tonula dok ste se vi bogatili sa vašim kriminalcima i tajkunima", dodajući da su članovi SNS-a uvek dostupni istražnim organima.
 
Neke druge teme...
 
Održan je još jedan protest "U bojkot za Novi Sad", a protiv vlasti Aleksandra Vučića. Ovog puta sa Pozorišnog trga poslata je poruka da se neće dozvoliti širenje fašizma u Srbiji. Novinar Nedim Sejdinović upozorio je na to da su u Srbiji prisutne odlike fašistički ideja - od gušenja slobode medija do zastrašivanje "neposlušnih".
 
Pokret Dinara-Drina-Dunav je na Sretenje, Dan državnosti Srbije, obeležio osmu godišnjicu postojanja. Tom prilikom je predsednik pokreta Tomislav Bokan govorio o koaliciji sa naprednjacima, poručujući da su to učinili kako bi se stvorili kvalitetniji uslov za život svih ljudi u gradu i državi. Odlučni su, poručio je Bokan, da se bore protiv svakog oblika korupcije, kriminala i krađe, navodeći da "prosto, nemaju ništa protiv bogatih ljudi, već protiv bogatih lopova"
 
"Politički i lično smatram da je naša odluka vizionarska", poručio je Bokan dodavši da se njihov pokret zalaže za postojanje "centara rodoljuba" kako bi deca za vreme letnjeg raspusta boravila u prirodi, učila temeljne nacionalne vrednosti, cenila dela predaka i naučila da "vole svoje i cene druge".
 
Udruženje "Sasvim druga priča", koje predvodi Goran Karadžić, nastavilo je svoje aktivnosti, pa su tokom vikenda boravili kraj gradskih pijaca razgovarajući sa građanima o tome šta im smeta u njihovom kvartu. Osim toga, ukazali su na problem sa divljim deponijama, a potencijalnim glasačima su poručili da će oni raditi "drugačije od vlasti".
 
"Sasvim druga priča" svoju kampanju fokusira na društvene mreže, a pokazuje se da je, za sada, za razliku od ostalih stranaka, spremna da "peca" birače i na sentiment poput priče o "svim našim dimnjacima" i novosadskim industrijskim zonama.
 
Iako bojkotuje izbore "Dosta je bilo" nije zaboravilo da bude aktivno. Ove nedelje nadovezalo se na priču o "čuvarima kontejnera", nazivajući angažovanje obezbeđenja zarad čuvanja komunalne opreme "nezaboravnim potezom gradske vlasti". Oni su ujedno upitali i gradonačelnika da li je Novi Sad bezbedan grad, a sve u svetlu pokušaja atentata na Grbavici.
 
Gradski odbor Socijalističke partije Srbije bio je aktivan za državni praznik, pa su na ulicu izašli sa štandom na kojem je pisalo laloški "Volem Srbiju! Reč je o ljubavi". Uz to, aktivisti su nosili "šuškavce" sa petokrakom na leđima uz poruku "Socijalisti su zakon", a građanima su delili poklone.
 
U taboru Srpske radikalne stranke u Novom Sadu ove nedelje bilo je svečarski, s obzirom na to da su slavili slavu. Sve je, naravno, proslavljeno uz pesmu "Sprem'te se, sprem'te četnici".
 
"Izborna frka" vam svake nedelje donosi presek izbornih dešavanja u Novom Sadu za prethodnih sedam dana. Sve vesti u vezi sa gradskim izborima pratite u našoj posebnoj rubrici Novi Sad Izbori 2020.
  • Medonja iz kraja

    20.02.2020 12:54
    povrać povrać povrać
  • deda

    19.02.2020 19:19
    @Alf
    pretero si ali bas, tamo su svi sem onog starca ustali i podigli ruku a ovde su ipak marginalna pojava koja uglavnom sluzi da opravda postojanje ovih drugih, mada mislim da se i jedni i drugi na iste jasle navracaju
  • Goran

    19.02.2020 18:20
    Miša Vacić, jel' to onaj što stavlja papuče na ruke? Uliva poverenje, deluje ozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.