Konačni rezultati pokrajinskih izbora: Mandate podelilo sedam lista, SNS uzela 76 od 120 mandata

Pokrajinska izborna komisija objavila je konačan izveštaj sa izbora održanih 21. juna, ali i ponovljenih izbora održanih juče, 1. jula.
Konačni rezultati pokrajinskih izbora: Mandate podelilo sedam lista, SNS uzela 76 od 120 mandata
Foto: 021.rs
Prethodno PIK nije objavila preliminarne rezultate sa ponovljenih glasanja na 23 biračka mesta, iako je to najavila u sredu.
 
Prema konačnim rezultatima Pokrajinske izborne komisije, u Skupštinu Vojvodine ulazi ukupno sedam izbornih lista, koje su podelile 120 mandata, koliko poslanika broji Skupština Vojvodine.
 
Za listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu" glasalo je, prema evidenciji PIK, 498.495 građana, što je SNS donelo 76 mandata.
 
Lista SPS - JS osvojila je 13 mandata na osnovu 90.512 glasova, a odmah iza je Savez vojvođanskih Mađara sa 11 mandata i 75.218 osvojenih glasova.
 
Sledi koalicija Vojvođanski front (LSV, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, DSHV, Crnogorska partija i Demokratski blok) koja je osvojila šest mandata zahvaljujući 41.455 glasova. Po pet mandata osvojila je koalicija "Za Kraljevinu Srbiju - Za srpsko vojvodstvo" koju čine POKS i Monarhistički front (34.083 glasova) i Metla 2020 (35.479 glasova).
 
U Skupštinu Vojvodine ulazi i Srpska radikalna stranka sa četiri mandata, odnosno sa 26.489 osvojenih glasova građana.
 
Cenzus nisu prošle manjinske koalicije i to "Koalicija za mir" Čedomira Jovanovića (osvojenih 4.658 glasova) i koalicija "Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca" Muamera Zukorlića (osvojenih 3.070 glasova).
 
Pokrajinska izborna komisija utvrdila da je da je 1.696.292 građana upisano u birački spisak, te da je glasalo 852.972 građana. Važećih glasačkih listića bilo je 809.459.
 
Na Skupštini Vojvodine je sada da održi konstitutivnu sednicu i formira sastav za naredne četiri godine.
 
Detaljnije o pokrajinskim izborima, ko je učestvovao i ko su kandidati za poslanike čitajte u našoj analizi OVDE.
  • Dokoni

    04.07.2020 06:51
    @Limanac Vešta je Čomićka, misli ona unapred :)
  • Rade

    03.07.2020 08:49
    Metla i Dekan
    Ovaj je počistio i DSS i Metlu će! Jovanović je naivan i nema uvid u karakterne crte kandidata.
    Bruka i za Akademsku javnost!
  • Tesa

    02.07.2020 23:45
    Fikcija demokratije. E kradikali, zaista nikada necete nauciti... Seseljugine bajke su vam u krvi, bilo da menjate odelo i nazovete ga SNS...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.