Zvanična tišina MUP-a o nezvaničnoj smeni načelnika novosadske policije

Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Milorad Šušnjić, prema nezvaničnim saznanjima, smenjen je sa ove funkcije.
Zvanična tišina MUP-a o nezvaničnoj smeni načelnika novosadske policije
Foto: 021.rs
Na njegovom mestu će, prema saznanjima 021, do daljeg biti general Slobodan Malešić, odnosno do izbora novog načelnika.
 
Navode o smeni mediji su objavili prošle nedelje, kada je i redakcija 021.rs dobila informacije o ovom događaju u vrhu novosadske policije. I posle nekoliko dana čekanja i nekoliko upita, potvrda ili demanti ovih informacija iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije stigao. 
 
Smena je usledila gotovo istovremeno sa nizom događaja u vezi sa brutalnim prebijanjem mladića u Jevrejskoj ulici, 24. avgusta. Otkriven je u javnosti tek kasnije, sa objavom snimka sa sigurnosnih kamera na društvenim mrežama. Usledilo je prepiranje između Tužilaštva i policije o (ne)reagovanju obe strane, prebacivanje odgovornosti, a sve pod budnim okom javnosti koja se pitala koja od strana je zataškavala krivično delo.
 
Za sada zvaničan razlog nezvanične smene Šušnjića nije poznat, kao ni to da li smena uopšte ima veze sa ovim događajem.
 
Milorad Šušnjić je postavljen na čelo novosadske policije početkom 2017. godine, a nakon smene dotadašnjeg prvog čoveka Siniše Radakovića. Prethodno je bio načelnik policijske uprave u Subotici, ali i šef grupe za razbojništva, iznude i otmice u novosadskoj kriminalističkoj policiji.
 
Trenutno nosi čin pukovnika policije, a unapređen je 16. jula ove godine, neposredno nakon demonstracija u Beogradu i Novom Sadu. Mada je opozicija ovaj događaj povezivala sa nagradom za rad na razbijanju protesta, prema navodima izvora iz MUP-a, radilo se o redovnom unapređenju u skladu sa godinama u službi. 
 
Javnost o njemu ne zna mnogo - mahom je izbegavao obraćanja i događaje. Viđen je na nekoliko svečanosti ili u pratnji ministra policije Nebojše Stefanovića, kada je boravio u Novom Sadu. 
 
Usmene izjave za medije nije davao, a potpuno je prekinuo i praksu da novosadska policija jednom godišnje daje podatke o svom radu javnosti kroz konferencije za medije, odnosno obraćanje Skupštini grada. 
 
Mada se nije obraćao sa podacima, vrh MUP-a je u nekoliko navrata saopštavao da je bezbednosna situacija u Novom Sadu bolja. Ipak, mnoga ubistva proteklih godina nisu rešena - posebno kada je reč o nizu sačekuša 2019. godine, o čemu detaljnije možete pročitati OVDE.
 
Dodajmo i da neki mediji prenose da je smenjeni Šušnjić bio u lošem odnosu sa mnogim inspektorima, a čak je, navodno, naložio i prismotru gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zbog čega njih dvojica ne razgovaraju. 
 
Novi vršilac dužnosti načelnika PU Novi Sad Slobodan Malešić važi za čoveka bliskog vrhu MUP-a.
 
On je rođen 29. jula 1976. godine u Prijepolju, a na Policijskoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1999. godine. Radni odnos u MUP Srbije zasnovao je 1995, a u Upravi saobraćajne policije je proveo osam godina, gde je dogurao do zamenika načelnika Uprave saobraćajne policije. Kad je 2014. godine imenovan direktor policije Vladimir Rebić, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a onda je marta 2016. postavljen za načelnika u PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra te godine kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika. U junu 2019. godine Malešić je unapređen u čin generala policije.
  • Ћоман

    29.09.2020 17:29
    Од смене начелника, нико нема траве у граду. Случајност?
  • Kristijan Golubović

    22.09.2020 14:00
    Ostavite bre jadne policajce na miru, jer su to najpošteniji gradžani koji samo rade svoi poso!!
  • milicica

    21.09.2020 14:27
    smenjen ha
    A sta je sa Rebicem zar on nije i nece. Branio je glavni i davao netacne izjave o prebijanju ,trazio krivca na drugoj strani. Mislim da ako policija lose radi kriv je i on kao glavni i organizator rada i bar bi trebao ako nista da sam;ponudi ostavku i zbog onog generala Simkica koji opsti sa maloletnicama umesto da ih stiti, enormno je bogat i neka mi niko ne kaze da je to sve moguce na posten nacin a to sto je nasao svalerku, tucen mucenik, osranotio poroducu to je njegova privatna stvar ali takav covek ne bi trebalo da vise radi u policiji. Obojica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika