021 u 19. godinu postojanja ulazi sa novim sajtom

Radio 021 danas obeležava 18 godina postojanja.

Prvi put se zvanično u novosadskom etru čuo 17. juna 1997. godine na frekvenciji 92,2 MHz.

Narednog dana emitovan je prenos uživo iz Skupštine grada, ali je program ubrzo prekinut po nalogu režima i potom ponovo pokrenut 1. avgusta uz podršku čelnika tadašnje gradske vlasti.

Tokom devedesetih, policija je još jednom oduzela predajnik i prekinula emitovanje programa i to trećeg dana NATO bombardovanja. Novinarska ekipa ostala je na okupu pa je ubrzo pokrenut prvi sajt radija, sajt koji je vremenom postao najuticajniji medij u Vojvodini.

Najdramatičniji događaj dogodio se 6. aprila 2000. godine kada su u požaru na Radničkom univerzitetu potpuno izgoreli prostor i oprema radija. I po treći put u nepune tri godine rada program je pokretan iznova, ali se do danas više nije prekidao nasilno.

Nakon petooktobarskih promena, kada su svi postali hrabri i odvažni, te puni razumevanja za novu vlast, 021 je nastavio sa istom uređivačkom politikom prateći pritom promene navika kod publike koja se sve češće i sve brže okretala internetu. Jedan od onih koji su obeležili taj period bio je i voditelj Srđan Spasojević, slušaocima poznat kao Đani Butkaj. Tužna vest o njegovoj pogibiji potresla je redakciju 15. novembra 2002. godine. Radio kafe, otvoren pre devet godina u Miletićevoj 45, nosi posvetu "Kod braće Butkaj" i slogan po Đanijevoj čuvenoj rečenici - "Sećanja blede, a jaja ostaju".

One koje zanimaju još neki detalji iz rane istorije naše kuće više mogu pročitati OVDE ili na nekom od drugih linkova u dnu stranice sajta.

Ipak, iako je imao burnu prošlost, posebno u prve tri i po godine rada, najteže godine usledile su od 2009-te. Deleći sudbinu većine srpskih medija pogođenih teškom finansijskom krizom, Radio 021 se suočio sa nepremostivim situacijama i ogromnim izazovima kako bi opstao. "Preživljavanje", to je jedina reč adekvatna za novonastale prilike.

Paradoksalno, paralelno s velikom krizom počeo je i razvoj novog medija koji je 021 izveo daleko van granica Novog Sada i Vojvodine i koji danas svakodnevno u proseku čita 35.000 ljudi.

Uskoro novi sajt

Osamnaest godina posle, 021 ponovo ide korak napred. Kako to mnogi vole da kažu, "u godini kada postaje punoletan", 021 će za svoj rođendan dobiti najvredniji poklon - novi sajt.

Biće i dalje jednostavnog dizajna i vrlo lak za pretragu. Novi sajt pre svega predstavlja novu platformu koju ćemo svakodnevno da razvijamo i da joj dodajemo nove funkcionalnosti kako bi Vam omogućili da što lakše dođete do sadržaja koji vas interesuje.

Ono što odlikuje novi dizajn je tzv. "responsive" način prilagođavanja prikaza sadržaja različitim uređajima. Drugim rečima, prikaz će biti prilagođen veličini ekrana uređaja koji koristite.

Naravno, na novom sajtu će biti grešaka i nedostataka nastalih u želji da što pre izađemo pred Vas sa novom platformom. Bićemo Vam zahvalni ukoliko nam ukažete na te greške i pomognete nam da ih što pre prevaziđemo. Ujedno, radimo na tome da 021 tokom ove godine dobije i aplikacije za sve mobilnim platforme.

Jun - mesec radija

Povodom obeležavanja 18 godina od osnivanja, Radio 021 tokom juna svoje najvernije slušateljke i slušaoce nagrađuje obiljem poklona.

Svakog dana do kraja meseca imate priliku da osvojite neku od vrednih nagrada. Voditelji Radija 021, Marina i Cope, neće postavljati teška pitanja, pa je samo potrebno da u pravo vreme budete na pravom mestu i u mogućnosti da osvojite poklone koje smo vam pripremili.

Takođe, prva osoba koja danas dođe u prostorije redakcije, a rođena je na današnji dan pre 18 godina dobiće letovanje u Grčkoj za dve osobe.

  • Nebojša

    10.06.2015 14:40
    Volim ovaj portal
    Ali android aplikacija vam je užasna. Poradite na tome!
  • 10.06.2015 12:28
    Cestitke za rodjendan

    Do sada ste bili sjajni,neizbezni,jedinstveni...

    Ajd, cujemo se za 18.god....a mozda se i vidimo na nekoj drugoj planeti.
  • 10.06.2015 11:56
    Sve najbolje i da na novom sajtu budete dosledni prilikom objave komentara, tj. da ne objavljujete autonomaske komentare sa elementima govora mrznje i fasisticke ksenofobije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.