Nesvestica đaka psihološke prirode?

Predsednika opštine Titel Dragana Božića, koji je i komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije, negativni toksikološki rezultati analize krvi i urina učenika Osnovne škole u Šajkašu raduju, ali tvrdi da tu nije kraj ispitivanja o onome što se u utorak dogodilo u školi.

Predsednika opštine Titel Dragana Božića, koji je i komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije, negativni toksikološki rezultati analize krvi i urina učenika Osnovne škole u Šajkašu raduju, ali tvrdi da tu nije kraj ispitivanja o onome što se u utorak dogodilo u školi.

- Saznali smo, što je dobro i veoma važno, da deca nisu otrovana, ali moramo dobiti odgovor šta se dogodilo pa je 44 učenika imalo zdravstvenih problema. U trenutku kada je deci pozlilo mi smo odmah reagovali i postupili po svim pravilima, kako bi im pomogli. Uključili su se svi: škola, lokalna samouprava, Dom zdravlja, vatrogasci, policija, inspekcija... To je ono što smo u trenutku kada deca imaju tegobe jedino mogli učiniti, tim pre što smo sumnjali da su se oni nečim otrovali. Sada se kaže da nisu i to jeste dobro, ali moramo znati istinu kako se sa njom ne bi dalje manipulisalo – kaže Božić za "Dnevnik".

Juče je u školi održan sastanak sa roditeljima svih učenika koji je pohađaju. Čelnik opštine Titel potvrdio je da će u sredu, 18. februara, škola početi da radi dodajući da je postojala dobra volja i namera da se učenici vrate u klupe juče, ali da je odlučeno da se ipak sačekaju zvanični rezultiti Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu.

Stručnjaci sada sumnjaju da je uzrok nesvestice đaka psihološke prirode. Dušan Vuković, načelnik odeljenja za dečju psihologiju u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, kaže da se, ukoliko konačne toksikološke analize ne pokažu prisustvo bilo kakvog agensa, događaj svodi na psihološki nivo.

- Pretpostavimo da je fiskulturna sala bila zagušljiva, da je prva osoba pala zbog kolapsa organizma i da je neko od dece osetio "čudan miris". Tada je došlo do ideje trovanja i gušenja, a samim tim i do gubitka svesti - objašnjava Vuković.

  • 15.02.2015 09:41
    Bez potvrde lekara o mogućim uzrocima trovanja, niko ne može pozvati nikoga iz škole na odgovornost, ili tužiti školu. Stvar je veoma prosta. Onda se složi i forsira priča o kontrolnom iz matematike i o histeriji đaka. Neko je davno rekao - niko nije tako slep kao onaj ko ne želi da vidi. A deci se po pravilu ne veruje, jer ko su oni? - samo obična deca, a zna se ko su glavne "face", a glavni su nedodirljivi i njihova reč je "zakon". Uporno forsiraju da svi moramo gledati iz njihovog ugla, mada postoje mnogi uglovi, od kojih neki kriju prave uzroke ovoga. Samo treba imati oči, obrnuti, okrenuti list sa svih strana i pronaći pravi ugao, pod kojim se sve jasno sagledava.
  • 15.02.2015 08:44
    @Mile Nesvestica đaka psihološke prirode?
    Da, sad mi treba da verujemo u izjave direktora zrdavstvene ustanove i škole, a zna se ko može biti direktor, samo onaj ko je podoban, a takvi moraju postupati po instrukcijama "gazde". Svi direktori, na svim nivoima. Zar nije bilo i do sada zataškavanja raznih incidenata po školama, najčešće su to bili slučajevi nasilja đaka nad đacima u samoj zgradi škole, pred mnoštvom učenika - svedoka. Pa su i tada direktori negirali da se tako šta desilo u njihovoj školi i pored očiglednih dokaza, mordica i ostalih povreda.
    Zbog čega je nemoguće da su se deca nadisala nekog gasa u neprovetrenoj sali, koji je izazvao trenutne tegobe i čije dejstvo nije ostavilo traga u organizmu? Nešto tu jako smrdi.
  • 14.02.2015 21:01
    Možda niko nije jriv? Sem nastavnika fizičkog.
    Ako su deca brzo trčala, a niko ih nije naučio da dišu, normalno je da se padne u nesvest.
    Skoro sam gledao na TV kako profi dizači tegova padaju u nesvest na sred takmičenja a našao sam samo ovaj link koji to ilustruje https://www.youtube.com/watch?v=yu-IguOi2No

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.