Radosno detinjstvo: Neće biti novih otpuštanja

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" suočila se 2012. godine sa zatečenim problemima, a jedan od najvećih je bio dug od preko 700 miliona dinara, kaže za 021.rs direktorka Mirjana Đurđev.

 

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" suočila se 2012. godine sa zatečenim problemima, a jedan od najvećih je bio dug od preko 700 miliona dinara koji je paralisao rad iste, kao i neplaćeni porezi i doprinosi za zaposlene od 2007. do 2012.godine, kaže za 021.rs direktorka ustanove Mirjana Đurđev.

"Narušena je bila i struktura zaposlenih, tada neusklađena sa zakonom, u smislu stručne spreme i njihovog broja. Broj zaposlenih je premašivao odobren broj u odnosu na Odluku o broju i strukturi, koje se Ustanova morala pridržavati. S obzirom na to da se plate finansiraju stopostotno iz budžeta Grada, samim tim je bilo nemoguće isplatiti preko dve hiljade tada zaposlenih radnika. Zbog toga se i pristupilo izradi Predloga programa iskazivanja viška zaposlenih. Iskazivanje viška zaposlenih je sprovedeno do novembra 2014.godine, nakon čega su svi zaposleni radnici novembra 2014. primili celu platu", navodi ona za 021.

Informacija koja kruži u medijima o novom otpuštanju radnika nije istinita, a kako kaže, tačno je da ustanova duguje svojim radnicima deo zarada. "Svima će biti isplaćen dug, čim se za to steknu uslovi, a "teror" koji "trpe" radnici PU "Radosnog detinjstva", isključivo su pozivi advokata, koji pojedinačno pozivaju radnike telefonom, nude im svoje usluge i nagovaraju ih da je tuže. Grad je prepoznao značaj ustanove; uvideo probleme, te je preuzeo sve nastale obaveze, kao što su poreski dug, otpremnine, a od skora je sanirao i dug prema dobavljačima. Sve je učinjeno kako bi "Radosno detinjstvo" funkcionisalo normalno", dodaje ona za naš portal.

Podsetimo da je Demokratska stranka danas istakla da zaposleni u Radosnom detinjstvu trpe snažne pritiske od strane poslovodstva te ustanove i gradske vlasti, koji su prerasli u "pravi teror, koji svoj vrhunac dostiže pretnjama novim otkazima i faktičkom zabranom štrajka".

  • 30.05.2015 10:51
    Tuzila sam firmu
    I dobila spor! Za neisplacene zarade, bolovanja preko 30 dana kao i razliku plate od oktobra 2013. (10%).
  • novi sad

    18.02.2015 15:46
    eeeee sad je stvarno bilo dosta...cuvati socijalni mir u gradu preko dece i ledja vaspitaca je ne samo nemoralno nego i zakonom kaznjivo...cisto zlostavljanje...pa idemo redom....prvo....da li ovom gradu treba pu radosno detinjstvo...ako treba onda neka ili pojure one koji su upropastili firmu ili neka izmire dugovanja prema svima a ne samo prema dobavljacima a radnici su kao glupavi pa ce cutati dok im neko preti blokadom...pa godinama smo iz meseca u mesec blokirani i jedna blokada manje vise...ako ne trebamo gradu neka nas prodaju i ugase kao sto su sve u ovoj drzavi ali se to nece nikada desiti jer je to 16000 dece,32ooo roditelja i 64ooo baba i deda a to je vec ozbiljno biracko telo....drugo...poslodavac tj direktor kako god se zvao je svesno preuzeo vruc krompir i ili zna ili ne zna kako da ga upotrebi...tu ne pomazu obecanja da ce se jednom naci nacina...ne pomazu pretnje ni ucene...politicka podobnost i sposobnost direktora bi trebalo da se meri necim drugim a ne smirivanjem zaposlenih....i trece za one koji cuju i vide samo ono sto ih zanima...da nije bilo sindikata i aktivnog ucesca njegovih aktivista kao i pravnika koji su placali sindikati svi problemi bi jos uvek bili tamo gde su bili pre par godina...to sto neko sedi celu noc u upravnoj zgradi na zalost nije garancija da zna i posao...da je znao uradio bi ga u radno vreme...sindikati su ponudili opciju radnicima da utuze ustanovu za preostala dugovanja tek kada su bili sasvim sigurni da su sva sredstva pregovaranja potrosena i da grad nema nameru to da uradi...sindikati ne dele plate,niti dele koeficijente,niti pisu i sprovode zakon...najlakse je pljuvati po sindikatima kada ne smete po osnivacu ili poslodavcu...a predskolci su od pamtiveka skloni da tracaraju po hodnicima,coskovima a u novije vreme i facebooku samo ne tamo gde treba...onda se svi nesto boje i snebivaju te nam upravo zato tako i ide...i poslednje i najbolnije je to sto se u decu samo kunemo...ustanova je prosirila svoju mrezu za 44 grupe i 9oo dece ali drzava nece da zaposli ljude koji ce tu decu cuvati....valjda ce se cuvati sama...jer je stop na nove radnike....jedino nije stop na zaposljavanje pravnika u ustanovi i tu se sada pojavljuje vec cetrvrti po redu za dva tri meseca...i naravno da nisu preuzeti iz drugih firmi vec da apsurd bude veci za sekretara ustanove van svih zakonskih propisa aplicira dete sa pet meseci radnog staza u privatnoj advokatskoj kancelariji/ako neko bude imao odgovor na ovo lepo ga molim da nas prosvetli/stice se utisak da je sve napreDNO....i za kraj dragi roditelji...mnogo vise treba da vas brine sto drzavu vode ljudi sa kupljenim diplomama i doktorskim disertacijama nego spremacice koje su posteno zavrsile ovu nesretnu skolu za koju nece dobiti platu dok se ne steknu uslovi
  • 16.02.2015 17:44
    Dosta
    Iz koje kog M.Djurdjev potice stranke,ona je jedna od nas.Radila je na mestu vaspitaca,i nemojte pricati da se ne oseti drugaciji odnos od onoga kada su nad nama direktorisali oni koji nemaju veze sa nasim poslom.
    Zena se bori sa vetrenjacama i treba joj biti zahvalan do neba sto je prihvatila ovu ulogu koju niko (a da bi bio dobar po nas) NECE!!!

    I onaj ko je pustio buvu da se spremacice otpustaju treba da zna da smo svesni da je to pokusaj unosenja razdora medju radnike.Trba da ga je sramota,treba da je sramota i njega i sve sindikate koji sve sto rade je da se na idiotske nacine otimaju oko clanova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.