Šesnaest godina od rušenja Varadinskog mosta

Danas se obeležava 16 godina otkad je pod NATO bombama srušen Varadinski most i život izgubio Novosađanin Oleg Nasov.
Danas se obeležava 16 godina otkad je pod NATO bombama srušen Varadinski most i život izgubio Novosađanin Oleg Nasov.

Tim povodom zamenik predsednika Skupštine Grada Miroslav Ilić položiće cveće na spomen-ploču poginulom Novosađaninu.

Ovim povodom organizovaće se  akcija "Opet most" u saradnji sa "Led artom", a performans obuhvata izložbu fotografija nekadašnjih novosadskih mostova srušenih 1999. godine i novoizgrađenih mostova, najavili su organizatori, list Dnevnik. Autori umetničko-novinskih fotografija su poznati novosadski fotoreporteri Branislav Lučić, Martin Candir, Jaroslav Pap i Darko Dozet.

Prvom i svakom 50. prolazniku koji preskoči gredu srušenog Varadinskog mosta u performansu nazvanom "Stub srama i opomene" biće dodeljene nagrade - najnovije izdanje lista "Dnevnik" i grafika umetnika koji izlažu u "Šok galeriji".

Pre 16 godina, 1. aprila, devetog dana od početka agresije, NATO avioni srušili su Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu, a odmah po završetku NATO agresije pristupilo se izgradnji novog mosta.

Tokom NATO bombardovanja srušeni su i Žeželjev most i Most slobode, koji je obnovljen 2005. godine. Kao privremeno rešenje postavljen je cestovno-železnički most.

Pored Olega Nasova, tokom 78 dana bombardovanja naše zemlje poginulo je oko 2.000, a ranjeno je više od 12.500 građana Srbije. Poslednjeg dana bombardovanja Rafinerije, nastradao je i Milan Bajić iz Šangaja.

  • Toma

    01.04.2015 18:24
    opet ja
    Komsho, kao da mi čitaš misli...
  • Toma

    01.04.2015 18:20
    Baš je bio ružan, ali svima prirastao za srce, kao da su otkinuli deo nas kad su ga srušili... a kad je na televiziji još i prikazan snimak kamerom iz rakete, mislim da nema Novosađanina kome se nije nešto steglo u grudima...
  • psycore

    01.04.2015 13:31
    Onaj pod lipom je mislio da cemo pobediti najjace vojne sile .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti