U ovoj godini hranom se otrovalo 34 Novosađana

Od početka godine od trovanja pokvarenom hranom u Vojvodini su obolele ukupno 204 osobe, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period lane, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ovog meseca zabeleženo je čak 60 slučajeva, što je dvostruko više u odnosu na ovogodišnji prosek. Mada se javlja tokom cele godine, najviše obolelih ima u letnjim mesecima.

Od ukupnog broja otrovanih, 54 osobe su sa teritorije Južnobačkog okruga, odnosno 34 su stanovnici Novog Sada.

"Od salmoneloznog trovanja hranom je tokom jula obolelo 60 stanovnika Vojvodine, što je duplo više u odnosu na prosečan broj obolelih na mesečnom nivou u ovoj godini. Ipak, veći broj obolelih u julu je očekivan, s obzirom na to da se najveći broj obolelih od salmoneloznih trovanja hranom tradicionalno registruje upravo u letnjim mesecima", navodi za "Dnevnik" dr Snežana Medić iz Centra za prevenciju bolesti Instituta.

Na teritoriji Vojvodine je od početka godine do 27. jula prijavljeno šest epidemija salmoneloznog trovanja hranom u četiri okruga u Vojvodini. U pitanju su porodične epidemije, u kojima je bilo između troje i šestoro obolelih, kod kojih su izvor zaraze bila jela od termički neobrađenih jaja.

U poslednjih deset godina od salmoneloze su umrla četiri bolesnika.

Salmoneloza je upalno oboljenje želuca i creva čiji uzročnik su bakterije iz roda salmonela. Ovaj mikroorganizam dospeva u organizam preko prljavih ruku, zagađene hrane ili vode. Simptomi se javljaju od 12 do 72 sata nakon unošenja bakterije u organizam, a pacijent ima groznicu, povišenu telesnu temperaturu, vrtoglavicu, bol u stomaku koji može da potraje i do pet dana.

Namirnice koje predstavljaju potencijalnu opasnost za nastanak salmoneloza jesu one životinjskog porekla, kada se koriste u sirovom stanju.

Opširnije o ovome na sajtu Dnevnika.

A kolika odšteta može da se dobije usled trovanja hranom, možete pročitati OVDE.

  • LOL

    03.08.2016 09:23
    kako da ne
    Ko zna koja je prava cifra! Dosta ljudi ukoliko trovanje hranom prodje za dan, dva ni ne ide kod lekara. Ja sam recimo u subotu uvece bi sa zenom u toku noci na onim poznatim kobajama u centru. Vise puta smo tu jeli i uvek je sve bilo ok. Dva ,tri sata nakon jela zena je dusu ispustila i gore i dole i tao ceo sledeci dan do popodne. Stalo je i kao da nista nije bilo.Drugo nista nije jela ni pila tako da je sto posto od pilece kobaje. I sta bi sad ona mogla nedeljom ujutru? Dok dodje do lekara nju je vec proslo. Dvoje mojih prijatelja su takodje u skorje vreme imali slican problem na dva razlicita popularna mesta u gradu i ko zna koliko takvih ima . U svakom slucaju pitaj boga kada je zadnji put sanitarna kontrolisala te lokale.
  • Yioll

    03.08.2016 08:11
    Samo ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti