FOTO: U toku pripreme za buduću rekonstrukciju centra Novog Sada

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je tender kojim traži firmu koja će napraviti tehničku dokumentaciju za parterno uređenje najužeg centra Novog Sada, saznaje 021.

Ovaj tender je usledio nekoliko meseci nakon arhitektonskog konkursa koji se bavio istom temom. U konkursu se navodi da projektant treba da isplanira popločavanje, ozelenjavanje i uređenje javne rasvete i elemanata urbanog mobilijara kao što su klupe, kante i slično, kao i da isprojektuje uređenje sabraćajnih tokova za prolazak kola, biciklista i pešaka, uz koridore za službe snabdevanja, vozila komunalnih i hitnih službi.

Tenderom je obuhvaćen prostor od 6,82 hektara u koji spadaju Pozorišni trg, Uspenska ulica, prolaz do planiranog polukružnog trga na mestu sadašnje montažne garaže iza SNP-a, planirani polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA (sada dvorište banke), deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica Kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu. U pitanju su površine u pešačkoj zoni koje nisu behatonirane kada je pre više od deset godina rekonstruisan deo centra.

U konkursnoj dokumentaciji UGZI nije obavezao projektanta da koristi nagrađene radove sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz juna ove godine, već je samo naveo da se oni mogu koristiti u celosti ili u delovima. Podsetimo da je u tim radovima skoro potpuno behatoniran centar Novog Sada i uklonjeno i ono malo zelenila koje sad postoji, što se može i videti na fotografijama u galeriji, odnosno u odluci komisije koja se može pronaći OVDE.



Za sada nema informacija kada bi usledilo i koliko bi moglo da košta parterno uređenje prostora koji će se sada projektovati, mada se iz ranijih izjava gradskih čelnika može naslutiti da će se sve raditi fazno, u nekoliko godina. Tako, na primer, garaža iza SNP-a neće biti uklonjena za izgradnju polukružnog trga sve dok se ne sagradi garaža u Šafarikovoj.

  • SSSS

    19.11.2018 21:30
    Ne dirajte zelenu povrsinu u ulici Modene. Ona je savrsena!
  • Zoran

    19.11.2018 11:37
    Kakav centar
    Dokle samo centar. Kada će da se uradi i nešto okolo. Hoću i meni da se uradi besplatno fasada i put
  • demokratija,neuvreda

    16.11.2018 21:52
    alo, ima li nekoga u GRADU
    HEJ, HEJ, HEEEJ, uspori malo, sta srediti centar, a sta je , sa onim sto nije centar. Sa fasadama, smecem, oronulim zgradama, predgradjima, pijacama,(u smradu) od, svega i svacega,! STA glumite, ozgo gladac- ozdo jadac! KO to placa, zasto placa, isplatili se to ljudima ili reklamnom: dodjite,zabavite se i nemoj da se probudite trezni, jer vas ceka prava istina,centar i prava slika o gradu nije ni ,blizu,grada, u koji ste dosli kao turista! A VI koji ste odlucili, da menjate brzinom munje, centar kako vi kazete,razmislite... Ma sta i kome , Ja, pokusavam da objasnim, zamerim ili pokusam da ukazem na moguce greske. Vi, koji preko noci menjate sve, vi koji nepitate, vi koji nemislite, vas koje neinteresuje,.....Odelo i dusa, grad(za Vas,centar), ne cini coveka, niti grad( bez ulica i predgradja, zelenila), ne cini grad, vec, LAZ, prevaru,lazan sjaj,bol, muku,....ALI koga briga, osim COVEKA. To je naprimer, kao kad dodje glupson-ka, od a do s,bez higijene, ali sa Iznajmljenim, rolexsom,Bentley,teskim operacijama,da bi izgledali kao oni sto su nekad mrzeli,tj. zavideli. pa uh,ajmo zaj....i, sto vise normalnih, jer ionako, to neko, placa......HIHIHI. SVUDA "CENTRI" na ovom svetu, VAU,A ostalo, ma KO ga J...e.ALO,CUJE LI NAS NEKO,IMA LI KOGA???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti