Prva Novosadska nedelja ponosa i prajd od 13. do 17. maja

Grupa "Izađi" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019, organizuje prvu Novosadsku nedelju ponosa, koja je zakazana u nedelji obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).
Prva Novosadska nedelja ponosa i prajd od 13. do 17. maja
Foto: Pixabay
Aktivnosti tokom Novosadske nedelje ponosa biće organizovane od ponedeljka, 13. maja do petka, 17. maja, u nekoliko javnih prostora u Novom Sadu.
 
Novosadska nedelja ponosa biće svečano otvorena u ponedeljak u plavoj sali Skupštine grada, a u okviru otvaranja održaće se i tribina. Kako za 021 najavljuje koordinator programa javnog zagovaranja grupe "Izađi" Filip Kocevski, u danima koji prethode samom Prajdu biće organizovane i mnoge druge aktivnosti.
 
"Ponedeljak će obeležiti izložba fotografija 'Transbalkan' Aleksandra Crnogorca. Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab. Na istom mestu biće puštani filmovi, a biće priređena i žurka. U sredu će u društvenom centru 'Izađi' biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine. U četvrtak nas očekuje predavanje 'Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest'u kancelariji Opensa u Laze Telečkog, kao i aktivnost 'Upoznajte Da se zna volontere'", kaže Kocevski.
 
Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova i trajaće do 14h, a održaće se na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana "Drag up" žurka, što je, kako Kocevski kaže, "najveći drag šou" koji je organizovan u Novom Sadu. 
 
Kocevski naglašava da je, budući da je u pitanju prvi prajd u Novom Sadu, odlučeno da on bude statičan, odnosno da se održava bez šetnje.
 
"Najbolje je da budemo na jednom mestu, da budemo svi zajedno, ali nadam se da ćemo svaki sledeći put osvajati veći prostor u gradu", kaže on.
 
Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su, tvrdi Kocevski "ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja; osnaživanje mladih LGBTI osoba. Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa 'Izađi' želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet".
 
"Ovim događajem želimo zapravo da osnažimo mlade osobe na lokalu i da im pokažemo da postoje i organizacije i ljudi koji se bore za njihova prava", navodi Kocevski.
 
On dodaje da su za organizaciju Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda dobili punu podršku Grada Novog Sada, kao i lokalne policije, bez čega organizacija ne bi bila moguća na ovako uspešan način.

Komentari 160

  • Maxmad

    08.05.2019 19:11
    Dolazim sa porodicom da podrzim prijatelje,kolege i komsije,to je najmanje sto mozemo da ucinimo u borbi protiv homofobije.Naravno,preporucujem ljudima da se informisu,citaju i zagledaju u sebe sta im to tacno smeta pa ce shvatiti da to svakako nema nikakve veze sa time ko je sa kim u 'vezi'...
  • Fantazija

    01.05.2019 15:06
    @ / /
    Šizofreno je da onaj ko ima para za parade ,nedelje ponosa i ovoliki marketing, tvrdi da nema para da angažuje advokata i reši sva pitanja svog statusa i imovine kako želi i kako mu zakon dozvoljava.
  • /

    01.05.2019 12:04
    /
    @ Fantazija
    ipak si sizofren
    jesi li se prvo ismevao takvom rocistu pa ga ponovo nudis kao resenje ili nisi?

    ovde su ostavljeni komentari da jesi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti