"Work and Travel" problem: Studenti zabrinuti za novac, agencije se malo toga pitaju

Realizacija "Work and Travel" programa ove sezone je neizvesna, a nestrpljenje studenata koji su uložili novac za odlazak u Sjedinjene Američke Države raste, dok agencije poručuju da one ne mogu da utiču na mnogo toga, jer zavise od drugih, a i same oskudevaju sa informacijama.
"Work and Travel" problem: Studenti zabrinuti za novac, agencije se malo toga pitaju
Foto: Pixabay
Kada se u oktobru studenti vrate na fakultete, u kampusu ih zasipaju leci koji pozivaju da se prijave na Work and Travel program. Poslednjih godina je model koji kombinuje rad, putovanje i vraćanje u Srbiju sa bogatijim bankovnim računom prilično popularan među mladima, pa se svake godine na program prijavi nekoliko hiljada njih. 
 
Samo u Novom Sadu postoje kancelarije nekoliko agencija koje se bave "regrutovanjem" mladih za odlazak u SAD. Iskustva koja se mogu čuti mahom su pozitivna, pogotovo ukoliko se u obzir uzme to da većina odlazi da bi putovala kroz američke države, ali i da, mnogo važnije, zaradi novac koji bi u Srbiji tokom leta teško stekli na legalan način.
 
Međutim, ove sezone umešao se virus koji je poremetio čitavu svetsku ekonomiju, pa tako i jedan od mnoštva programa koji se organizuju u SAD. Studentkinja iz Novog Sada koja se obratila našoj redakciji jedna je od mnogih koji su se prošle jeseni prijavili za ovaj program. Zbog pozitivnog iskustva drugarice, tražila je tačno određeni posao i dobila ga je. 
 
Uložila je, do sada, oko 1.200 dolara i već je trebalo da bude u SAD. Ipak, ona je i dalje u Novom Sadu, čeka nove smernice i nalazi se u prilično nezgodnoj situaciji, jer, kako kaže, ukoliko bi nastavila sa programom, kući bi se u najboljem slučaju vratila bez zarade, sa dovoljno novca samo da pokrije sve potrebne troškove.
 
"Polovinom aprila, poslodavac nam je otkazao angažman, jer ne želi da zapošljava studente. O tome smo mi informisali agenciju, ne ona nas. Rekli su da će pokušati da nam nađu zamenske pozicije, ali sponzorska kompanija koja pronalazi posao je odlučila da više ne šalje nove pozicije i ostalo je sve na tome da sami pronađemo posao kada dođemo u Ameriku. Skoro pa nemoguće je da mi, studenti iz Srbije, u sred svetske pandemije, tražimo posao u Americi. Bili su nam ponuđeni poslovi drugih sponzorskih organizacija, ali to su bile takve pozicije koje niko nije želeo da izabere, jer imaju niske satnice i nemaju bakšiš. Znali smo da program počinje kasnije i da nema šanse da pokrijemo troškove prijavljivanja na posao i troškove koje bismo imali u SAD", kaže ona za 021.rs.
 
  
 
Nevolja je bila i u tome što, ako bi otputovala u SAD, morala bi u karantin, što bi značilo da bi već u startu bila u minusu, jer bi svojim novcem plaćala kiriju. Alternativa je skupi test, a jedina "sreća u nesreći" jeste to što, zbog čitave situacije sa virusom koji će, barem iz sadašnje perspektive, obeležiti godinu, nije kupila avionsku kartu. 
 
"Agencija je forsirala da studenti nastave sa programom ili da sami kažemo da odustajemo. Rekli su nam da zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove lečenja od ovog virusa, pa smo se zabrinuli šta ukoliko dođe do toga da se neko zarazi, a znamo kakvo je američko zdravstvo. Hoteli i ugostiteljski objekti će poslovati sa manjim kapacitetima i znaju koliko će im radnika biti potrebno, a mi nećemo biti u mogućnosti ni da nađemo drugi posao. U nekom idealnom scenariju, ako bismo otišli, kada se vratimo kući, bili bismo na nuli, da pokrijemo sve što smo uložili. Poslodavac svima može da nam otkaže posao, jer mu nismo potrebni. Išli bismo tamo na sopstveni zdravstveni i novčani rizik", priča ova studentkinja.
 
Uzmite kupon i deo novca
 
Iz jedne beogradske agencije ponudili su svojim klijentima tri opcije. Prva je da se sve nastavi "kao da se ništa nije dogodilo", odnosno da studenti otputuju u SAD u ovoj godini. U tom slučaju, uplaćena sredstva se zadržavaju u celosti, dok student ima obavezu da uplati i ostatak sredstava po ugovoru. Kako se navodi u pismu koje je stiglo studentima, a u koje je 021.rs imao uvid, ukoliko je poslodavac otkazao radnu ponudu, ova agencija će se obavezati da nađe alternativni posao.
 
Druga mogućnost je odlaganja programa za narednu godinu. To podrazumeva da agencija neće zadržati 250 dolara, za koje kažu da imaju pravo, dok će studenti uplatiti preostali iznos programa za 2021. godinu, uz napomenu da je cena podložna promeni.
 
Ukoliko se student odluči na raskid ugovora, a imao je osiguran posao, tada će agencija vratiti deo novca, ali će zadržati 250, umesto 350 dolara, dok će klijentima biti izdat kupon u vrednosti od 500 dolara koji može da se iskoristi za realizaciju programa u naredne tri godine. Problem je u tome što deo studenata neće imati pravo da već sledeće godine učestvuje u programu. 
 
  
 
Ako odustanu od programa, jer im nije odgovarala zamenska radna ponuda, tada će studentima biti vraćen deo uplaćenih sredstava, ali će agencija ponovo zadržati 250 dolara i izdaće kupon u vrednosti od 500 dolara.
 
Inače, kupon može da se prenese na neku drugu osobu i da se iskoristi do 2023. godine. Ovo bi verovatno značilo da bi studenti koji su odustali od programa ove godine, u narednoj sezoni preprodavali svoje kupone kako bi novim polaznicima uštedeli deo sredstava, a oni vratili deo svog novca.
 
Međutim, nemaju sve agencije istu politiku refundiranja novca, te neke od njih nude drugačije načine povraćaja sredstava studentima.
 
Agencije u nezgodnom položaju - čekaju odluke drugih
 
Iako je odgovor na pitanje šta će biti sa programom ove sezone velika nepoznanica za studente, isto tako je nepoznanica i za same agencije. Razlog je što i agencije zavise od informacija iz Sjedinjenih Američkih Država, odnosno od toga da li će Državni sekretarijat (Department of State) dozvoliti da bude programa.
 
"Informacije dobijamo od sponzora koji sarađuju sa Stejt Dipartmentom, koji nam kažu da je u ovom momentu program aktivan, ali da ne očekuju ni približan broj studenata koji je planiran na početku. Informacije koje dobijamo delimo sa našim studentima i naš operativni deo u vidu pribavljanja dokumenata je obavljen. Međutim, stvari ne zavise od nas. Mi bismo bili vrlo srećni da program počne sa realizacijom i da smo potpuno sigurni da su svi bezbedni. Trampova administracija je donela uredbu kojom je zabranjena imigracija na određeno vreme, ali tu J-1 nije bio uključen. Uskoro bi trebalo da se izjasne da li će eventualno biti uključen, ali se nadamo da neće i verujemo da ćemo do kraja nedelje imati konkretnije informacije u vezi sa programom", poručuju za 021.rs u agenciji Ayusa.
 
U agenciji Experience ponavljaju da je program na snazi, ali da je čitava situacija u proteklih nekoliko meseci prilično neizvesna, jer sponzori nisu davali konkretne informacije, pošto su i sami čekali šta će reći Stejt Dipartment. Ova agencija je već proveravala ko je od studenata zainteresovan za nastavak programa, ko bi da odloži za narednu godinu, a ko bi ipak da odustane od čitave priče. 
 
"Čekamo najnovije informacije iz ambasade. Početak viziranja se očekuje oko 15. juna, to su informacije koje su trenutno aktuelne. Ali svaki dan je drugačiji, na neki način nismo ni sami sigurni do koje mere i kako će se sve to realizovati. Sponzori zbog poslodavaca očekuju da se vidi koliko studenata želi da nastavi sa programom i da se sa tim brojem studenata koji se opredelio da nastavi program vidi kako će se to realizovati, da li će nekome eventualno biti promenjem posao. Izašli smo sa predlogom da mogu da nastave program ove godine, da, ako mogu, prebace sva sredstva koja su uplatili za narednu godinu i da tada idu na program, dakle da nemaju nikakvih dodatnih troškova. Za one koji žele da odustanu, na šta imaju pravo, u tom slučaju se po ugovoru zadržava jedan nerefundirani deo novca. Razumemo da je teška situacija i da je korona nepredvidiva, te da neko odustaje ne zato što želi, već je uplašen, ali je program i dalje aktivan i sponzori ga tretiraju kao takvog", navode za 021.rs u ovoj agenciji.
 
U slučaju da dođe do otkazivanja programa, agencije će čekati instrukcije sponzora, nakon čega će se obratiti studentima. Trenutno ne postoji konkretan odgovor na pitanje šta će biti ako se otkaže program.
 
"Nekako smo u nezahvalnoj poziciji, jer ne možemo da utičemo na većinu stvari, ali jesmo neko ko deli studentima sve informacije. Poslodavci pokušavaju da dokažu da postoji potreba za tim sezonskim poslovima, jer prosečan Amerikanac ne radi na njima", zaključuju u Experience-u.
 
U Stejt Dipartmentu tražili su od sponzora da osiguraju zdravlje, sigurnost i dobrobit posetilaca na razmeni, ali i da istovremeno zaštite Amerikance sa kojim se dolazi u kontakt. Ukazuju i na to da je program razmene pre svega kulturni i edukativni program, te da mu glavni cilj nije da snabdeva organizacije domaćine radnog snagom. Takođe, tražili su da sponzori od poslodavaca dobiju odgovore na niz pitanja koja se tiču toga da li su i dalje otvoreni za rad, da li su se javile promene u broju posetilaca na razmeni koje mogu da smeste, da li se promenio broj onih koji bi mogli da očekuju posao, da li će se pridržavati uputstva u vezi sa fizičkom distancom itd.
  • Marthas_boy

    29.05.2020 19:51
    Agencije sve drze
    Kao neko ko je ucestvovao vise puta na programu, preko dve najvece agencije iz NS tvrdim da sto se bar tice novca agencije drze sve u svojim rukama i nekad i trostruku cenu naplacuju od one koje zaista kosta program.
    Kad sam isam preko WTG prvi put na njihov full program, na kraju sam saznao da sam njima dao 1300dol, za nesto sto je kostalo 350dol. Prodali su mi full program, a nisam uopste isao na takozvane Sponzorke poslove, vec self posao koji si oni organizovali sa poslodavcima, a jos sam ceo program placao preko priznanica u kesu kod njih u agenciji.
    A jos su mi se i na avio karti ugradili preko 100evra.
    Mislim da je kod ovi agencija najveci problem sto ili drzava ne znam koliko para one zaradjuju, pa ih niko i ne kontrolise.
    Savet za sve je da se organizujete preko advokata i da im ne dozvolite i jedan dinar da zadrze.
  • Uhmmm

    29.05.2020 06:41
    da agencije zadrze 250 usd u normalnim vremenima u slucaju raskida ugovora je jos i onako. Ali nista ih nesprecava da budu uvidjavne i sa obzirom na nove okolnosti zadrze neku minimalu za pokrivanje svog troska a ostalo vrate.
  • Mile

    29.05.2020 01:48
    @amerofil
    I Kertes, Stanisic, Vucelic su pljuvali po "zapadnim hegemonima" i zlim zapadnjacima, pa su svoju decu poslali na zapad. Licemerje nema granicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti