Ruši se napuštena fabrika "Nive", sklanja se 14 tona azbestnog krova

Bivši fabrički kompleks preduzeća "Niva" u Ulici Đorđa Rajkovića, na Podbari, biće srušen, a sa zemljom će biti sravnjeno šest objekata.
Ruši se napuštena fabrika "Nive", sklanja se 14 tona azbestnog krova
Foto: 021.rs (printscreen)
Gradska uprava je za ove radove izdvojila više od četiri miliona dinara bez PDV-a. Na prostoru na kojem su nekada boravili radnici, u budućnosti bi mogla da se igraju deca, s obzirom na to da je regulacionim planom tu predviđena izgradnja vrtića.
 
Planirano je da se poruši pet industrijskih zgrada i trafo stanica, a najveći objekat predviđen za rušenje ima više od 800 kvadrata. 
 
Radovi podrazumevaju niz poslova koje će izvođač morati da obavi, a među njima je i uklanjanje azbestnog krova. Kako se navodi u dokumentaciji, trebalo bi da bude uklonjeno više od 14 tona ovog materijala. Iz tog razloga će radnici morati ploče da prskaju vodom kako bi se sprečilo raznošenje azbestnih vlakana, a palete će potom biti upakovane u PE foliju i nakon toga odnete na deponiju za odlaganje opasnog otpada. 
 
  
 
Ovaj kompleks je već godinama zapušten i u prilično lošem stanju, zbog čega će deo demontažnih radova morati da se obavlja ručno, kako ne bi došlo do urušavanja objekta. 
 
"Usled zapuštenosti i neodržavanja objekta tokom niza godina, a i s obzirom na to da je objekat već neko vreme van upotrebe, pojavio se niz oštećenja i to u vidu otpalog maltera sa zida, veći deo stolarije je oštećen ili izvađen iz objekta, završna obrada podova ne postoji, kao ni odvodnjavanje krova na objektu. Konstrukcija samog objekta je u dobrom stanju, osim krovne konstrukcije na kojoj se, na nekim delovima, mogu uočiti ugibi veći od dozvoljenih", navodi se u opisu stanja jednog od objekata, koji važi u najvećoj meri i za ostale zgrade predviđene za rušenje.
 
Izvođač će imati rok od 45 dana za rušenje objekata, a rok za dostavljanje ponuda je 14. avgust.
  • novosadjanka

    27.07.2020 23:24
    Aha! Kej Residence 2 By Galens! Sa sve vrtićem!
  • /

    27.07.2020 21:02
    @Bela
    I da nas vise ne zavlace kako uvozimo maske i da ih placamo 120din...
  • Bela

    27.07.2020 13:23
    NIVA
    Upravo sam kupila pakovanje od 10 medicinskih maski koje se prave u Nivi u Žablju, ceo paket 399,90 din. Niva radi već duže vreme u Žablju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti