Budžet Sremskih Karlovaca "opustošen", nadležni ćute dok daju pet puta više para za putovanja nego za zdravstvo

Opština Sremski Karlovci je na dan 21. septembar u budžetu imala samo milion dinara nenamenskih sredstava, rečeno je u odgovoru na odborničko pitanje postavljeno na sednici skupštine 10. septembra ove godine.
Budžet Sremskih Karlovaca "opustošen", nadležni ćute dok daju pet puta više para za putovanja nego za zdravstvo
Foto: 021.rs

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) i predsednik Saveta za budžet i finansije Dragan Trišić, koji je i postavio ovo pitanje, kaže za 021 da to potvrđuje njegove višemesečne sumnje da je budžet opštine opustošen.

“Najnovija informacija sa sednice Saveta za budžet održane prošle nedelje je da sada ta suma iznosi pet miliona, što je i dalje malo, naročito kada se uzme u obzir da Opštini uskoro dospevaju nove obaveze, da je sad kraj meseca i da treba da se isplate plate. Svaki dinar koji se slije u budžet ide na te obaveze”, objašnjava Trišić.

Opština, kaže, "krpi kraj sa krajem". Smatra da bez intervencije države sredstvima iz tekuće budžetske rezerve, teško da će nova uprava biti sposobna da to sama reši.

Ovo je začarani krug siromaštva do kog je došlo zbog kontinuiranog izvlačenja novca iz budžeta, koji je korišćen da se finansira stranačka pešadija, festivali, članovi komisija koji mesečno dobijaju do 30 hiljada dinara i niz nepotrebnih ugovora”, navodi sagovornik 021.

Na pitanje o reakcijama predstavnika opštine na saopštavanje da je u budžetu ostalo samo million dinara, Trišić kaže da ih nije ni bilo.

“Novi predsednik opštine nije nijednom od preuzimanja dužnosti izašao za skupštinsku govornicu, a plan o finansijskoj konsolidaciji nije prezentovan. Koliko čujem, oni grčevito traže novac na sve strane. Pravdaju siromaštvo izborima, koronom… U opštinskoj upravi je pravo rasulo”, zaključuje Trišić.

Inače, budžet ove opštine, je jedan od retkih koji nije planirao trošak za izbore koji su održani ove godine, pa su, kaže Trišić, troškove izborne komisije i ostale plaćali iz budžetske rezerve, što je samo pogoršalo finansijske probleme Sremskih Karlovaca.

Prvi znak da nešto sa finansijama Sremskih Karlovaca nije u redu, bilo je gašenje Narodne kuhinje, zbog, kako je tada navedeno u obrazloženju Crvenog krsta, nedostatka sredstava u opštinskom budžetu. Međutim, zastoj u radu ustanove koja hrani 120 socijalno ugroženih Karlovčana trajao je kratko, budući da su, nakon pisanja 021, opštinari naprasno pronašli novac za ovu svrhu (opširnije OVDE). 

Za putovanja čak pet puta više nego za zdravstvo

Na prethodnoj sednici skupštine odbornicima je predstavljen i Izveštaj o izvršenju budžeta u periodu od januara do juna 2020. godine. Budžetski deficit iznosi 36.289.498 dinara.

Izveštaj pokazuje da je budžet opštine 590.402.710 dinara, ali da je većina tog novca namenjena za već ugovorene obaveze.

Ukupni rashodi koji su izvršeni do juna tekuće godine iznose 179.477.361 dinar, odnosno 30 odsto od planiranih. U strukturi rashoda, najveći udeo imaju troškovi za robu i usluge (30 odsto), koji iznose 63.317.490 dinara.

Opština je do juna izdvojila skoro 800 hiljada dinara za novčane kazne i penale po rešenju sudova, od čega je gotovo 330 hiljada dinara otišlo na naknade štete za povredu (padovi i ugriz pasa lutalica).

Iako je korona uveliko bila prisutna, a sa njom i ograničenje putovanja, predstavnici opštine potrošili su 481.820 dinara na putovanja, što je čak pet puta više od novca koji je utrošen na zdravstvenu zaštitu stanovnika opštine. Ostvarenost planiranih troškova za unapređenje zdravstva je samo pet odsto od planiranog.

Organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, na koju se građani Karlovaca već godinama žale, prošla je isto kao zdravstvo, sa samo pet odsto ostvarenih ulaganja.

U razvoj poljoprivrede uloženo je samo osam odsto planiranih sredstava, odnosno 221.000 dinara.

Najveći stepen ostvarenosti imaju troškovi skupštine opštine, opštinskog veća, opštinskog pravobranilaštva, troškovi namenjeni za lokalni ekonomski razvoj i prenos sredstava turističkoj organizaciji.

Odbornik Dragan Trišić pita se zašto je u turizam, usred pandemije virusa, uloženo čak deset miliona dinara, kada je ovo očigledno period u kom turisti nisu boravili u Sremskim Karlovcima, što pokazuju i prihodi od boravišnih taksi koji iznose samo oko 300 hiljada dinara.

Pokrivaju se dugovi "Belila", ali se ne obnavlja vozni park

Na sednici skupštine odbornici su izglasali i pokrivanje gubitka Javnog komunalnog preduzeća "Belilo" u iznosu od 22.443 dinara, a u godišnjem izveštaju ovog preduzeća istaknuti su mnogi problemi u poslovanju.

Kako je navedeno u izveštaju, preduzeće nije uspelo da obnovi vozni park novim kamionom za odnošenje smeća, što je problem koji traje već neko vreme, od kad je opština dala pa povukla subvenciju za kupovinu (opširnije na OVOM LINKU). Jedino što je preduzeće uspelo da obnovi je potrošni materijal, kao što su lopate i grabulje, koji je uništen zbog korišćenja.

Izveštaj "Belila" pokazuje i neophodnost obnavljanja saobraćajne infrastrukture, budući da je tokom 2019. godine ovo preduzeće saniralo čak 307 kvadratnih metara havarija na putevima, a da se neka oštećenja betoniraju i po dva puta godišnje. Ipak, iz nekog razloga, za ovu svrhu izdvojeno je tek nešto više od milion i po dinara, odnosno pet odsto od onog što je budžetom za tekuću godinu planirano.

U izveštaju je navedeno i da je ulična rasveta "u izuzetno lošem stanju".

Izveštaj koji je dostupan, ali ipak nedostupan

Ni predstavljanje Izveštaja o izvršenju budžeta nije prošlo glatko. Naime, kako je objavljeno u skupštinskom materijalu, isti je pred oči odbornika došao kasnije nego što je trebalo zbog "zabune".

“Odeljenje je napravilo Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu dana 14. jula i isti postavilo na server u odeljak pod imenom ‘zajednički’, te smatralo da će tako biti dostupan svima”, navodi se u obrazloženju.

Međutim, kako se nastavlja u ovom dokumentu, usled pandemije i godišnjih odmora, a i toga što je Ministarstvo finansija pomerilo rokove za završne račune, nastao je "raskorak u komunikaciji sa Opštinskim većem", pa su iz Odeljenja tek nedavno saznali da veće nije dobilo štampani primerak Izveštaja.

Istorija finansijskih posrtanja i ignorisanja novinarskih pitanja

Finansijski peh ove opštine može se pratiti do 2017. godine, što je i period za koji je Državna revizorska institucija utvrdila da je obilovao nezakonitim trošenjem (OVDE), te je zbog toga i podneta krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika opštine Nenada Milenkovića (SNS), kom se trenutno sudi zbog za nenamensko trošenje budžetskih sredstava sa umišljajem.

Novo rukovodstvo opštine, Milenkovićeve stranačke kolege iz Srpske napredne stranke, čini se, nije voljno da se uhvati u koštac sa ovim malverzacijama, pa na pitanja ne odgovara, ni opozicionim odbornicima, ni medijima.

Praksa neodgovaranja ove opštine, koja je u prethodne dve godine bila među dve najnetransparentnije u Srbiji prema istraživanju Transparentnosti Srbija, nastavlja se i danas.

Novinarka 021.rs uputila je pitanja na zvaničan mejl opštine, koja se odnose na iznos nenamenskih sredstava u budžetu, kao i na Izveštaj o izvršenju budžeta i posledice loših finansiijskih odluka prethodne vlasti, međutim odgovor je, još jednom izostao. U prethodne dve godine, uprkos insistiranju, predstavnici opštine nikada nisu odgovarali na pitanja 021.rs, ni mejlom, ni telefonski, a ni lično.

  • Станко

    28.10.2020 06:44
    Ха ха коментар
    Србија је така земља где људи, 90% њих, у политику улази из личних интереса. Да је на изборима, на било којој листи, био Мркић, ја би гласао за њега. Човек већ преименовано пољопривредно земљиште у грађевинско, још једном наплаћује са 6-7дин/ м2, а на исте парцеле нити уради пут, нити струју, нити воду, а о канализацији да ни не причамо. Или можда даје број приватног рачуна за уплату средстава.
  • Mirko

    27.10.2020 09:16
    Potpredsednici
    Sta ce i taj namuceni predsednik kad se zna ko su mu bili "potpredsednici",isti ti su ostali i danas a on za sve odgovoran.E ti ne beze ni kad ih vidite na sigurnosnim kamerama,po portalima, ljudi pisu to je taj i taj,zivi tu i tu,izvrsava to i to krivicno delo...Zazmurimo i zaboravimo.
    Pa i sam taj Dragan Trisic je bio napadnut iz crnih zatamljenih limuzina zbog ovakvih prica..
  • Risto

    27.10.2020 08:47
    Uskoro u svim opštinama
    Ovo uskoro sledi u svim opštinama. Toliko su pokrali da neće imati za osnovne stvari. Pogotovo što svi smatraju zbog Corone, da se mogu ponašati kao ratni profiteri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti