Hrvatskoj vraćen deo kulturnih dobara

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu održan je dvodnevni sastanak Međudržavne mešovite komisije za povraćaj kulturnih dobara Hrvatske i Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture Hrvatske.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu održan je dvodnevni sastanak Međudržavne mešovite komisije za povraćaj kulturnih dobara Hrvatske i Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture Hrvatske.

Juče je obavljena primopredaja osam ikona sa ikonostosa Srpske pravoslavne crkve Sv. Georgija u Boboti, barokne keramičke peći iz dvorca Elc (Eltz) u Vukovaru, kao i pet srebrnih okova ikona sa ikonostosa crkve Sv. arhanđela Mihajla u manastiru Krka, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je hrvatskoj strani uručen popis preostalih kulturnih dobara koja se još nalaze u ustanovama kulture u Srbiji i potvrđeno da će se ubrzati rad na njihovom povraćaju, navodi se u saopštenju ministarstva. Kako se navodi u saopštenju, iz Srbije i manjim delom iz Crne Gore od 2001. do 2011. godine u Hrvatsku je vraćeno 25.252 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve. Preostali deo kulturnih dobara koja nisu na ovom popisu biće potraživan putem ministarstava unutrašnjih poslova dveju država i njihovih nacionalnih odeljenja Interpola.

  • СРЕМАЦ

    16.06.2011 20:49
    СРПСКА КУЛТУРНА ДОБРА
    Нису Хрватској враћена ХРВАТСКА КУЛТУРНА ДОБРА,него СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ У ХРВАТСКОЈ,осим те печке из Елцовог дворца.Та културна добра су власништво Цркве и српског народа,јер хрвати нису улагали у СПЦ у хрватској него су их рушили, палили,разарали и пљачкали.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti