Planiranje novog mosta u Novom Sadu: Dokument na javnom uvidu, prigovori do 11. aprila

Plan generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope stavljen je na javni uvid, a građani i zainteresovana lica prigovore mogu da dostave prigovore do 11. aprila.
Planiranje novog mosta u Novom Sadu: Dokument na javnom uvidu, prigovori do 11. aprila
Foto: 021.rs
Plan obuhvata deo planiranog produžetka Bulevara Evrope od Ulice Tone Hadžića do postojeće raskrsnice Karađorđeve ulice i Dršavnog puta 119 u Sremskoj Kamenici. 
 
Kako je navedeno u Nacrtu, postoji nekoliko dokumenata od značaja koji su prethodili izradi plana, a to su Generalni projekat sa prethodnom studijom opravdanosti urađen februara ove godine, Saobraćajno-ekonomska studija opravdanosti, takođe iz februara 2021. i Hidraulično-hidrološka studija uticaja mosta sa obilaznicom oko Novog Sada na velike vode Dunava, koju je uradio Fakultet tehničkih nauka u decembru 2020.
 
Još u martu prošle godine Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada donela je Rešenje o nepristupanju izradi strateške procene uticaja ovog plana na životnu sredinu. U ovom rešenju se navodi da je razlog za to što već postoji strateška procena uticaja za Plan generalne regulacije Limana sa univerzitetskim centrom u Novom Sadu, kao i procene za PGR zapadnog dela Novog Sada i PGR Sremske Kamenice sa okruženjem. 
 
U Nacrtu plana izgradnja ovog mosta karakteriše se kao od izuzetnog značaja za Novi Sad jer "upotpunjuje nedostajući deo primarne saobraćajne mreže grada i omogućuje završetak Bulevara Evrope, povezujući levu i desnu obalu Novog Sada, kao i važne državne puteve".
 
 
Planirani most, navodi se, mora da ima minimalno dve saobraćajne trake po smeru za drumska vozila, minimalno dve dvosmerne biciklističke staze i minimalno dva trotoara za dvosmerno kretanje pešaka. Naglašava se da planirane saobraćajnice ne prelaze preko postojećeg odbrambenog nasipa, već parelelno sa njim. 
 
Što se izgleda samog mosta tiče, obavezno je da "glavna mostovska konstrukcija preko reke Dunav bude u drugačijem konstruktivnom sistemu u odnosu na postojeće sisteme mostovskih konstrukcija u Novom Sadu, u cilju jedinstvenog identiteta mosta i njegove prepoznatljivosti kao simbola grada". U delu u kojem prelazi preko rukavca Dunava koji vodi u planiranu marinu, most ne bi trebalo da ima stubove ili bi morao da ima maksimalno jedan stub.
 
Na mestu ukrštanja planiranog mosta sa nasipom Novi Sad – Begeč, zbog izmenjene konfiguracije terena u odnosu na planirano stanje, dozvoljava se da stubovi mosta budu postavljeni na rastojanju manjem od 10 metara u odnosu na nasip. U ovom slučaju je potrebno proveriti uticaj konstrukcije na stabilnost nasipa.
 
Deo planiranog mosta sa bačke strane prelazi iznad nasipa prve odbrambene linije od poplava, što je bio uzrok mnogih pitanja, ali i žalbi građana i aktivista tokom poslednjih godina od kad se priča o mostu pokrenula u javnosti. U planu se navodi da se postojeća odbrambena linija zadržava, uz mogućnost nadogradnje. 
 
 
Hidrauličko-hidrološka studija uticaja mosta na velike vode Dunava koju je izradio FTN, ocenjuje da stubovi ne utiču na suženje toka. Za izradu ovog Plana posebne uslove dostavile su različite institucije i preduzeća, među kojima i JVP "Vode Vojvodine", koje je, tokom prethodnog perioda za vreme bivšeg direktora Slavka Vrndžića "kočilo" plan za uređenje priobalja i Generalni urbanistički plan, s obzirom na to da zahvataju redovnu odbranu od poplava. 
 
Planira se i uređenje zelene površine u Ulici 1300 kaplara i ozelenjavanje kvalitetnom visokom lišćarskom i četinarskom vegetacijom u kombinaciji sa dekorativnim šibljem. Na prostoru u obuhvatu Plana nalaze se i prostorne celine koje su od značaja za očuvanje biološke raznovrsnosti - Ribarsko ostrvo i Dunav kao ekološki koridor od međunarodnog značaja. Plan predviđa da se postojeća vegetaija u ovim delovima zadrži "u najvećoj mogućoj meri". Tako bi, za potrebe seče na ovoj lokaciji, morali biti traženi uslovi od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.  
 
Baš kao i u ranom javnom uvidu (opširnije na OVOM LINKU), navodi se da je izrada Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine "u toku". Drugi planovi koji su pod direktnim uticajem ovog i koji tek treba da budu izrađeni su PGR priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu i PGE prostora u zapadnom delu grada na području Telepa. 
 
 
Podsetimo, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio je da je projekat novog mosta Vlada Srbije proglasila projektom od nacionalnog značaja, što, između ostalog može da znači i zaobilaženje redovnih procedura javnih nabavki. Ovu pretpostavku potvrđuje i objava od pre nekoliko dana da je za izgradnju mosta stiglo tri ponude kineskih kompanija. Na sednici radne grupe za praćenje i realizaciju ovog projekta prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, a dogovorena je i kompletna finansijska konstrukcija koju će pokriti Republika Srbija. 
 
"Predviđena vrednost radova je oko 130 miliona evra, što dovoljno govori o značaju ove kapitalne investicije", naveo je Vučević.
 
Gradnja ovog mosta u planovima razvoja Novog Sada pominje se više od pola veka, čak i pre nego što se razmišljalo o gradnji Mosta slobode. Tek pre nekoliko godina gradnjom Bulevara Evrope i Bulevara Patrijarha Pavla završene su sve saobraćajnice ka novom mostu. Ranije se, između ostalog, i zbog sredstava potrebnih za gradnju koja su, samo za most bez ostalih radova, u visini polovine godišnjeg budžeta grada, verovalo da izgradnja neće početi pre 2025. godine. Međutim, kako je najavljeno veliki deo sredstava uložiće država. Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio skori početak radova na ovom mostu i na Fruškogorskom koridoru. Dodatne komplikacije moglo bi predstavljati i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. 
 
Vučević je još u junu prošle godine predstavio maketu mosta koja je izrađena na osnovu Generalnog projekta koji je 2019. godine naručila Uprava za građevinsko zemljište i investicije. Gradonačelnik je tada naveo da očekuje da će Plan generalne regulacije mosta koji je sada na javnom uvidu biti usvojen do kraja prošle godine.
  • Dimitrije

    19.03.2021 13:23
    2 mosta
    Vidim da dosta ljudi nije svesno da će se graditi dva mosta. Ovo je jedan. Drugi most je u sklopu Fruškogorskog koridora i prelaziće preko Dunava u Petrovaradinu kod crkve na tekijama i spoiće se na autoput BG Subotica. Inače pravi se ceo novi put i tunel kroz petrovaradin da bi se došlo do tog novog mosta da ne mislite da ce samo da ostave ulice ovakve kakve su. Svi koji kažu da ovaj most (u produžetku Bul. Evrope) nije potreban očigledno nisu vozili dovoljno po gradu, slažem se da treba i most kod Futoga i Beočina i nadam se da je taj sledeći u planu ali je i ovaj definitivno potreban.
  • A

    18.03.2021 14:32
    B
    Dole se spominju skele, kako je most "nepotreban", what ever... Da, treba most kod Beocina, da, treba most kod Nestina, a treba i kod Tekija... A onda bi mogao i jos jedan izmedju Nestina i Beocina. Treba, naravno da treba.
    Ali u drzavi gde izmedju 15-20% zaposlenih su SNS botovi koji primaju platu za nerad, gde drzavne firme sluze za pranje para, gde smo jedna od najsiromasnijih zemalja Evrope uz Ukrajinu i Moldaviju, vi se razmecete sa mostovima i da li nam treba most i da li je ruzan ili sta vec...
    Skretanje sa Mosta Slobode levo ceka na semaforu oko 30 automobila u jednoj traci, a za pravo u dve trake ceka 18, a to van spica, spic i vikende nespominjemo.
    U mesto da smo srecni sto ovi odroni od vlasti MAKAR NESTO guraju u NS, vi se jos bunite i razmecete, uzas...
  • jovan

    17.03.2021 00:05
    A kada ce most beocin-futog jer mi futozani i komsije beocinci idemo ko u 19 veku jos uvek skelom a busom moramo skroz okolo,strasno.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti