Zamenili tela pokojnika u Kliničkom centru

Tela dvojice preminulih Novosađana zamenjena su na Institutu za sudsku medicinu, a ova greška nastala je tako što su lekari dali dozvolu za sahranu iako niko nije identifikovao leš.  
Tela dvojice preminulih Novosađana zamenjena su na Institutu za sudsku medicinu, a ova neverovatna greška nastala je tako što su lekari dali dozvolu za sahranu iako niko nije identifikovao leš. Na zaprepaštenje rodbine koja je na sahrani želela poslednji put da vidi pokojnika, u sanduku nije ležao njihov rođak, već drugi čovek, koji je preminuo istog dana.

Kako 021 nezvanično saznaje, dvoje ljudi umrlo je u utorak u razmaku od šest sati i njihova tela su poslata na obdukciju u Institut za sudsku medicinu. Kada je porodica pozvana na identifikaciju, rođaka koja se pojavila ipak nije želela da vidi telo pokojnika, već je samo potpisala dozvolu za sahranu, ispostaviće se, pogrešnog čoveka.

Kako za Radio 021 kaže portparolka Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin, do greške je došlo tako što su u Institutu slučajno zamenjena njihova imena prilikom primopredaje pokojnika pogrebnom preduzeću. "Prilikom stavljanja u kovčeg, njihova tela su greškom zamenjena, pa su tako zamenjena i njihova imena. Nažalost, ovo je konstatovala tek porodica koja je u kapeli htela da vidi pokojnika", kaže portparolka KCV.

"Stručnjak" sa Instituta zaključio da do greške nije došlo

Na groblje je pozvan i tehničar sa Instituta za sudsku medicinu koji je, na zaprepaštenje rodbine, konstatovao da je u pitanju "pravi" pokojnik. Tek nakon što je na teren izašao doktor koji je lečio nesrećnog čoveka, greška je potvrđena. Tada je morala da interveniše i policija, koja je zaustavila sahranu drugog pokojnika u Čeneju kako bi tela bila zamenjena. Sahrana na čenejskom groblju obavljena je isti dan, dok je sahrana drugog čoveka na Gradskom groblju u Novom Sadu morala da bude odložena za sutradan.

Jelena Jurišin kaže da je ova ustanova do sad izlazila u susret rodbini koja u teškim trenucima nije želela da vidi telo pokojnika. Prema njenim rečima, ova nezvanična praksa biće promenjena i moli građane za razumevanje, jer je identifikacija pokojnika bitna upravo iz ovih razloga. "Da bismo ubuduće sprečili da se ponovi ovakva neprijatnost, Klinički centar Vojvodine je promenio proceduru predaje pokojnika rodbini i oni se ubuduće neće predavati pogrebnim preduzećima bez prisustva rodbine", navodi ona.

Dvoje radnika Kliničkog centra Vojvodine su suspendovani zbog ovog slučaja i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak. (Miodrag Sovilj)

  • @Frizzle

    29.06.2011 08:47
    ok desavaju
    al vidi sad ja sam staticar, dal ja mogu da napravim gresku i da recimo moja zgrada, most ...padne i onda kazem svako moze gresku da napravi, jel lekari odgovaraju ako naprave gresku u lecenju,....ima dosta takvih zanimanja gde se odgovara za gresku, pa sto ne bi i ovde neko odgovarao...vreme je da bude reda malo
  • Xoro

    29.06.2011 08:08
    Kakav direktor takva i sluzba
    Pa treba znati da je dir Draskovic inace kadar Sudske medicine KCV. Ako mu je stanje u maticnoj sluzbi takvo, sta ocekivati u ostalim. Totalni haos i dezorganizacija. Za vreme njegovog mandata prepunila se upravna zgrada novozaposlenim kadrovima. Ispraznili su salu za sastanke da naprave mesta. Nedostupan i bahat za bilo koga.
  • e, bas necu

    29.06.2011 08:05
    opet mirodjija
    A koje boju nosi KCV? Zutu? Bas sam iznenadjena...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti