Ko sve vozilom može u centar Novog Sada?

Nakon današnjeg udesa u centru grada, kada je pešakinju udario kombi, mnogi su se zapitali ko sve može da uđe vozilom u pešačku zonu.
Ko sve vozilom može u centar Novog Sada?
Foto: 021.rs
Jedna žena je teško povređena nakon što ju je udario kombi. Incident se dogodio nešto pre devet časova.
 
Građani su postavili pitanje ko sve može vozilom da uđe u pešačku zonu, a odgovor se nalazi u posebnom gradskom rešenju.
 
Prema ovom rešenju, pešačka zona su Pozorišni trg, Trg slobode, Zmaj Jovina, Kralja Aleksandra, Gimnazijska, Laze Telečkog, Mite Ružića, Katolička porta, te delovi Miletićeve, Pašićeve, Dunavske, Modenine, Njegoševe i Poštanske.
 
Ono što omogućuje vozačima da uđu u ovaj deo grada jeste posebna kontrolna kartica, a rešenjem je definisano da u pešačkoj zoni mogu da budu:
 
- putnička vozila čiji vlasnici stanuju u pešačkoj zoni u periodu od 00:00 do 24:00 časa;
 
- vozila za snabdevanje preduzeća, radnji i ugostiteljskih objekata, u periodu od 23:00 do 9:00 časova i to sopstvenim vozilom ili na osnovu ugovora o snabdevanju;
 
- ograničeni broj vozila komunalnih i drugih javnih preduzeća, kao i vozila zdravstvenih ustanova i Gerontološkog centra, kojima se obavljaju intervencije;
 
- vozila gradonačelnika Novog Sada i članova Gradskog veća, kao i druga vozila za koja postoji interes gradonačelnika, Gradskog veća i Skupštine Grada Novog Sada, u periodu od 00:00 do 24:00 časa;
 
- putnička vozila crkava i verskih zajednica koje imaju crkvene objekte i službene prostorije u pešačkoj zoni, u periodu od 00:00 do 23:00 časa, za deset kartica;
 
- putnička vozila gostiju koji imaju prijavu boravka u Hotelu "Vojvodina" i imaju prostor za parkiranje obezbeđen u dvorištu hotela, u periodu od 00:00 do 24:00 časa, za deset kartica;
 
- putnička vozila invalida, distrofičara, paraplegičara i lica srodnih oboljenja kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 i više procenata, u periodu od 00:00 do 24:00 časa, za jednu kontrolnu karticu.
 
Prošle godine gradska uprava je odlučila da izdvoji sredstva za štampanje 1.500 elektronskih kartica za povlašćen ulaz u pešačku zonu. Od ukupno količine, 1.000 kartica je podeljeno za ulazak u pešačku zonu iz Modenine, a 500 za ulazak iz Gimnazijske ulice. 
 
Elektronski sistem ulaska u pešačku zonu uveden je pre petnaestak godina, a u početku se delilo samo nekoliko stotina dozvola.
 
Međutim, to što pojedini imaju dozvolu za ulazak u pešačku zonu, ne znače da mogu da rade baš šta hoće. Tako je zabranjeno parkiranje, ali i kretanje brzinom većom od 20 kilometara na čas. Tako je nedavno pauk odneo jedan džip koji je bio parkiran u novosadskom centru.
 
Kada su u pitanju biciklisti, oni su se za svoj prolazak izborili na protestima 2010. godine, nakon kažnjavanja zbog vožnje u pešačkoj zoni. Njima je omogućen prolaz kroz takozvani "biciklistički koridor", kroz Njegoševu i Modeninu.
  • JA

    14.08.2021 12:09
    Drustvo povlascenih
    Jednom rečju popovi i lopovi. Kako je uvek neki bahati dzip povlašćen. Kultura 90 tih kriminalci nam vode glavnu reč i oni su povlašćeni jer su u sprezi.
  • Samo kazem

    13.07.2021 11:20
    I tatarski
  • G pen

    13.07.2021 10:37
    Previse njih. Ajd sto imaju pravo nego se ponasaju oholo i bahato sto je veci problem. Vidjao sam dostavna vozila po Zmaj Jovinoj koja bi mogla i sporije da se krecu sto isto vazi i za popovska kola jer brzo voze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti