Afera "Bulevar Evrope": Potvrđena oslobađajuća presuda Bori Novakoviću

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu u vezi sa sudskim procesom zbog malverzacija u Zavodu za izgradnju grada prilikom izgradnje Bulevara Evrope. Dve osobe su osuđene na zatvorske kazne.
Afera "Bulevar Evrope": Potvrđena oslobađajuća presuda Bori Novakoviću
Foto: 021.rs
Iz ovog posla profitirao je kontroverzni biznismen Dušan Borovica, koji je od Novog Sada dobio više od 462 miliona dinara, a da posao nikada nije uradio. Pravnosnažnom presudom Borovica ovaj novac mora da vrati Novom Sadu.
 
U decembru prošle godine Borovica je Novom Sadu dugovao više od 792 miliona dinara. Međutim, novac nije vratio. Nasuprot tome, grad je propustio priliku da se obešteti, o čemu smo već pisali.
 
Presuda Apelacionog suda dolazi nakon odluke Višeg suda iz septembra prošle godine. Na prethodnu presudu Višeg suda u Beogradu žalbe su podneli tužilac za organizovani kriminal, okrivljeni Zoran Bojović, Dragana Živković i njihovi branioci, te Pravobranilaštvo Novog Sada.
 
Presudom Apelacionog suda u Beogradu, koja je objavljena na sajtu, potvrđene su oslobođajuće presude predsedniku Gradskog odbora Narodne stranke i nekadašnjem direktoru Zavoda za izgradnju grada Borislavu Novakoviću, te njegovoj tadašnjoj pomoćnici Mirjani Dejanović.
 
Novaković je oslobođen na osnovu pravnog načela "ne bis in idem", jer je presudom Prekršajnog apelacionog suda okončan prekršajni postupak povodom istog događaja, koji je i predmet optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal.
 
Zatvorska kazna potvrđena je službenicima Zoranu Bojoviću i Dragani Živković, s tim što je umanjena u odnosu na prethodnu presudu. Oni su osuđeni na godinu dana i šest meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Njihovi branioci mogu da podnesu žalbe višim sudskim instancama - Vrhovnom kasacionom sudu i Ustavnom sudu.
 
Novac nikad vraćen, poslovanje nastavljeno
 
Privredni apelacioni sud doneo je u aprilu 2018. drugostepenu presudu u koristi ZIG-a, kojom se potvrdilo da "Borovica-transport" mora Novom Sadu da vrati 462,9 miliona dinara sa zakonskom zateznom kamatom koja se obračunava od 30. avgusta 2013. godine. Ova presuda postala je izvršna 27. juna 2018. godine, kada je bio pravi momenat da gradsko Pravobranilaštvo zatraži iskazivanje pravnosnažnosti i izvršnosti presude, čime bi im bila otvorena vrata da uzmu ono što pripada gradu. To se ipak nije dogodilo.
 
U međuvremenu, firma "DMB Shipping", koja je povezana sa dužnikom Republici Srbiji i Gradu Novom Sadu Dušanom Borovicom, poslovno i personalno, nastavila je uspešno da posluje, a u tome joj nije odmogla ni država Srbija. Na kraju, "DMB Shipping" je u aprilu ove godine javnim nadmetanjem kupila imovinu preduzeća u stečaju "Borovica-transport". Ovo je, može se reći, bio i logičan potez, jer je "DMB Shipping" i ranijih godina otkupljivao imovinu preduzeća u vlasništvu kontroverznog biznismena.
  • Tri

    21.10.2021 07:51
    Oslobodjen zbog zakona da se dva puta ne moze suditi za isto delo. Prvi put namerno bez svih dokaza sudjeno drugi put s dikazima odbijena tuzba. E toje bora solunac da neko ne pomisli da je nevin pa pusten.
  • Rada

    20.10.2021 22:38
    Nagodi se " opozicionar" zaposli u upravi,ko bajagi protestvuje,a Draganu osudiše ni krivu ni dužnu. Sve je to jedna velika farsa.Samo kad deda jede zelene jabuke unucima trnu zubi.
  • Novisadka

    20.10.2021 21:55
    Čekajte!!!
    Ne shvatam!?
    Grad je PROPUSTIO priliku da naplati dug od, cirka 7 miliona evra!? Zašto?????
    Zašto 021 to ne istraži? Imamo pravo da znamo ko je i kako napravio OVAKAV propust!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti