Pokrajinski poslanici o sukobu dve struje SNS: Većina neće da se meša, neki ne vide problem

Poslanici opozicije i pojedini poslanici u vladajućoj koaliciji u Skupštini APV drugačije gledaju na unutrašnji sukob unutar Srpske napredne stranke, koji se "lomi" na Kliničkom centru Vojvodine.
Pokrajinski poslanici o sukobu dve struje SNS: Većina neće da se meša, neki ne vide problem
Foto: 021.rs

Pred poslanicima Skupštine Vojvodine se danas nalaze, u okviru dopune dnevnog reda, smene i imenovanja u Upravnom i Nadzornom odboru Kliničkog centra Vojvodine, a nakon što je smenjena dosadašnja upravnica Klinike za infektivne bolesti prof. dr Vesna Turkulov.

Njena smena, navodno zbog elitnog kovid odeljenja na klinici u kojoj nisu smeli da borave zaraženi kovidom, pokrenula je niz političkih odluka na nivou Pokrajine.

Tu je bila navodna smena, a potom i ostavka direktorke KCV prof. dr Edite Stokić, poseta inspekcije, ali i reakcija predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. 
 
Ispostavilo se, kako je 021.rs izveštavao, da su pomenute profesorke bliske različitim strujama unutar vlasti, te se problem elitnog kovid odeljenja pretvorio u politički rat između dve SNS struje. Te struje su, godinama je poznato, pri gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i pri predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću. 
 
Skupština Vojvodine je "okrenula leđa" Miroviću i mimo njegove volje prenela nadležnost imenovanja najviših organa KCV sa Pokrajinske vlade na sebe. Sada je napravljen još jedan potez, a to je današnje postavljanje prof. Turkulov za predsednicu Upravnog odbora KCV, čime će praktično biti "nivo iznad" direktorke prof. Stokić.
 
Šta kažu ostali poslanici?
 
Niko iz poslaničke grupe naprednjaka, ali ni socijalista, nije se danas obraćao medijima uoči sednice Skupštine APV.
 
Zamenik predsednika poslaničke grupe "Vojvođanski front - LSV, Vojvođanska partija" Aleksandar Odžić na pitanje 021.rs kaže da će i današnja sednica Skupštine APV biti zloupotreba samog pokrajinskog parlamenta. 
 
"Mi, kao opoziciona poslanička grupa, ne glasamo za kadrovska rešenja vlasti i to je prvi osnov zašto nećemo u ovome učestvovati. Drugi osnov je da mi u sukobu njihove vlasti nemamo šta da tražimo, nek se sami izbore s tim, a javnost je već uveliko informisana šta se dešava", smatra Odžić.
 
 
Za poslanika iz redova Srpske radikalne stranke Đurađa Jakšića prenošenje nadležnosti sa Pokrajinske vlade na Skupštinu APV ima smisla. Zato su radikali na prethodnoj sednici i glasali za promenu ingerencije.
 
"Glasali smo za to da se prihvati da se nadležnost vezano za imenovanja vrati - dakle, ne da pređe, nego da se vrati s izvršnog organa na Skupštinu APV, na predstavnički dom. Mi ćemo i danas insistirati da se, osim u oblasti zdravstva, u svim drugim oblastima ingerencija za imenovanja prebaci na Skupštinu APV. Zašto je to bitno? Pre izvesnog vremena je Bojan Pajtić (nekadašnji predsednik Pokrajinske vlade) praktično privatizovao kadrovsku politiku u sistemu APV prebacujući jednu po jednu nadležnost iz predstavničkog doma na Pokrajinsku vladu i mi smo mišljenja da je to neodrživo i da treba iz korena menjati. Očekujemo da u narednom periodu ovo ne stane već da se u svim ostalim oblastima ingerencija za imenovanja vrati na Skupštinu", poručio je Jakšić.
 
 
Konkretna saznanja o nezakonitostima unutar Kliničkog centra Vojvodine nemaju poslanici Saveza vojvođanskih Mađara. Samo prenošenje nadležnosti za najbitnija imenovanja u KCV sa Skupštine Vojvodine na Pokrajinsku vladu neće remetiti rad ustanove, smatra predsednik poslaničke grupe Bojan Bagi.
 
"To je za nas i najbitnije. Smatramo da je to samo proceduralna stvar koja se dogodila i ne vidimo značajnu promenu. Sem što sam u medijima pročitao, nemam nikakva saznanja o nokretnim nezakonitostima ili nepravilnostima, to je pitanje za predsednika Pokrajinske vlade. Da su donete neke nezakonite odluke verovatno bi (Mirović) podneo inicijativu za izmenu te odluke i, ukoliko do toga dođe, raspravljaćemo i videti ishod po tom pitanju", navodi on.
 
Da su dešavanja u Kliničkom centru Vojvodine ništa drugo do sukob unutar SNS stava je i poslanik DSS Branislav Ristivojević. Kaže da se on i njegove kolege neće petljati u to jer smatra da vladajuća koalicija može sama da reši svoje sukobe.
 
"Sumnjam da smo mi neophodni da im pomognemo u tome. Ostaje činjenica da su bile neke nezakonitosti i na njih se ukazalo i mislim da treba da ih rešavaju, u prvom redu, zdravstvena inspekcija, u drugim sferama budžetska inspekcija, a možda i policija, ostaje to da vidimo. Tragove tog sukoba imamo i ovde u pokrajinskoj skupštini, bavimo se prenošenjem nadležnosti u sferi prava da bi se postavili spoljni članovi institucija u oblasti zdravstva. Znate da smo i u oblasti visokog obrazovanja, takođe zahvaljujući njihovima unutrašnjim sukobima, imali krajnje nelogične stvari, pa je sada više od polovine predstavnika osnivača u savetima fakulteta i unverziteta ljudi koji rade na privatnim visokoškolskim ustanovama. Kakve ćete od čoveka koji radi na privatnom fakultetu očekivati da donosi odluke u savetu državnog univerziteta? Naravno da će biti lojalan plati koju prima u privatnoj školi", naglasio je Ristivojević.
 
 
On je stava da današnja sednica nije ne smela da počne budući da se vladajuća partija više bavi unutrašnjim sukobima nego pravim poslom - izradom Plana razvoja Vojvodine. Budžet, dodaje Ristivojević, nije ni smeo da dođe pred poslanike bez tog plana.
 
"Dakle, što se nas tiče, mi u sukobe unutar vladajuće koalicije ne želimo da se petljamo, to su njihove stvari. Da li ima smisla ili nema smisla za prenošenje nadležnosti? Ako pogledate republički nivo, tamo vlada postavlja spoljne predstavnike i da li ovde prenošenje nadležnosti ima smisla ne vredi ni raspravljati jer svaki zaključak do kog mi dođemo neće odgovarati situaciji. Razlog za prenošenje nadležnosti je sukob unutar SNS i nema nikakve veze sa stvarnim razlozima ili potrebama da Vlada ili Skupština biraju predstavnike u institucijama. Problemi su, kako ja vidim iz medija, u stručnoj sferi i po meni je tamo vreme za jednu zdravstvenu inspekciju, da vidimo da li je tačno da je postojalo tajno kovid odeljenje za lečenje ili ne", ističe Ristivojević.

Detaljnije o dnevnom redu na današnjoj sednici čitajte OVDE.

  • Slavko

    16.12.2021 22:43
    Ove iz grada sve isterati iz stranke, mnogo su zla naneli gradjanima, gradu a i samoj stranci, niko do sada toliko nije bio nepopularan i omrazen
  • Boriša

    16.12.2021 22:21
    Iako ne mirišem naprednjake u ovom sukobu potpuno se slažem sa mišljenjem @Miloš.
  • Novosadjanin

    16.12.2021 20:21
    @milos
    U odnosu na vas komentar moram da kazem da ja rafim u izvrsnom vecu 30 god. Mnoge su vlasti prosle,ali takvu osionost i hezobrazluk kakvu pokazuju Mirovic i Gojkovic jos nisam video. Osioni,puni sebe,sve su privatizovali,budzet posmatraju kao svoj dzep. Nema tu nikakvog gospodina Milose.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti