Grad razmišlja o novoj "parking politici" prema investitorima: Veći stan - veći broj parking mesta

Osim izgradnje podzemne garaže u centru grada, planira se njihova izgradnja na još nekoliko lokacija, a ističe se prostor Železničke stanice.
Grad razmišlja o novoj "parking politici" prema investitorima: Veći stan - veći broj parking mesta
Foto: 021.rs
Izgradnja podzemne garaže na ovoj lokacija bila bi, po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, "bomba". 

"Naša Železnička stanica je nama kao aerodrom - zamislite još kad završimo prugu do Mađarske, koji će to broj putnika biti, koliko će stranaca dolaziti preko te komunikacione linije. Treba da imaju odmah parking, garaže, da rasteretimo GSP i taksiste, a razmišljamo da gradimo podzemne garaže na Podbari, bez da remetimo Almaški kraj. Puštanjem novih lokacija testiramo tržište i možda budemo dobili neko pismo o namerama, konkretno ja sam pričao sa Austrijancima, još nekim zapadnim firmama, Kinezima... To svakako mora da ide na koncesiju", najavljuje Vučević za 021.rs.

Veći stan - više parking mesta?
 
Gradonačelnik je u izjavi za 021.rs prokomentarisao i nameru Grada da izmeni aktuelnu regulativu koja se tiče obaveznog broja izgrađenih parking mesta za investitore. 
 
Kako kaže, planira se nova standardizacija u izgradnji tako da se nametne veći broj parking mesta po stanu i po poslovnom prostoru, ali ne po principu jedan stan - jedno parking mesto.
 
"Već po principu površine stana, da na taj način kategorizujemo obavezu. Veći stan, veći broj parking mesta. To moramo da uradimo jer broj vozila ne opada", kaže Vučević.
 
Prema aktuelnoj Odluci o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, investitori su dužni da Gradu plate penal u iznosu od dva miliona dinara ukoliko ne obezbede dovoljan broj parking mesta na broj stanova. 
  • piskaralo

    13.05.2022 10:47
    ne valja, u naslovu je trebalo da stoji pod navodnicima:
    Grad "razmišlja" o novoj parking politici prema investitorima: Veći stan - veći broj parking mesta
  • Golubar pismonosa

    12.05.2022 22:18
    Gradonacelnice ko vas je savetovao da ovako nesto izjavite?
    Prvo, ne postoji pravni osnov za to sto ste rekli, veci stan vise parking mesta. Vi i vas tim procitajte odgovarajuci pravilnik iz 2015. Ako ne znate koji slobodno se javite da vam kazem a i koji clan.
    Drugo, ta vasa cuvena odluka je nezakonita. Ne mozete vi odlukom na nivou grada menjati pravila iz urbanostickog plana. Porodicno stanovanje je obavezno sa resi parkiranje na svojoj parceli,a ne da se i ono oslobadja. Parcele sa 100 zauzetosti su izuzetak ali jedino ako ne mogu da organizuju parking ispod objekta.
    Trece, dajte nam podatak koliko investitora je platilo nedostajuci parking 2 miliona. Javna je tajna kako se izbegava obezbedjivanje parking mesta u objektu i na parceli.projekti,obracun. I meni je visa matematika a i ne interesuje me. Nadam se da ce interesovati one koje treba.
    Tako da bi bilo lepo malo procesljati ovu temu.
    Posebno cinjenicu da su investitori oslobodjeni placanja doprinosa za podzemne garaze za potrebe stanara zgrade, a onda prodaju garaze licima koji nisu stanari. Sto znaci da je grad ostecen novcano.
    I tako mnogo pitanja a malo odgovora.
    Zapratite me za vise saveta
  • NS_BOB

    12.05.2022 17:31
    To nije ni 17000 evra - manje od cene jedne garaže u novogradnji po današnjim cenama!

    Ajde da je taj iznos po neizgrađenom mestu - pa još i nekako. Ovako, ti penali su totalna smejurija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti